27.6 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăSpecialRestaurare la Nicula

Restaurare la Nicula

Vechea biserică de lemn, adusă din localitatea Ţap, va beneficia de un plus de protecţie.

Biserica veche de piatră a Mănăstirii Nicula ar putea fi inclusă în lista monumentelor istorice. Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Cluj (DCCPN ) va începe, în luna aprilie procedurile necesare în această privinţă. Astfel, bisericuţa datată din secolul al XIX-lea, va putea fi conservată şi restaurată.

„După discuţii avute cu colegii mei, specialişti în domeniu, vom demara procedura de clasare. Timp de un an, ea va avea statutul de monument istoric, după care vom depune un dosar la comisia din Bucureşti. Astfel, biserica va fi protejată, nu va putea fi mutată sau distrusă, iar pentru orice lucrare va fi nevoie de un aviz. Putem, astfel, obţine finanţare pentru reabilitare, tratare a pereţilor sau refacerea picturii” susţine Leonard Horvath, director al DCCPN.

Pe lângă clasarea bisericii din piatră a Mănăstirii Nicula ca monument istoric, DCCPN plănuieşte pentru acest an reabilitarea altor biserici – monumente istorice, între care biserica din Aşchileul Mic, ale cărei picturi interioare vor fi restaurate, a declarat şeful DCCPN Cluj, Leonard Horvath.

Model de reuşită

„O mare parte din bisericile din lemn sunt monument istoric. Am ajutat să primească finanţare în 2011 biserica din Aşchileul Mic, o biserică din lemn din secolul al XVIII-lea, pentru reabilitarea picturii interioare şi tratarea lemnului. Din câte ştiu, la momentul acesta s-a şi semnat contractul de finanţare, iar anul acesta vor putea începe lucrările.

Se va face o expertiză şi, probabil, bugetul va trebui completat ulterior, noi vom sprijini proiectul până la final”, a mai spus şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional din Cluj. Mănăstirea greco-catolică de la Nicula datează din secolul al XVIII-lea. Biserica de piatră a fost ridicată în secolul XIX-lea. În anul 1948, când Biserica Greco-Catolică a fost interzisă, mănăstirea a fost ocupată de Securitate, apoi autorităţile comuniste au cedat mănăstirea Bisericii Ortodoxe, care o foloseşte în prezent, deşi complexul monahal este revendicat de greco-catolici.

Blestemul focului

Deja, la Nicula, vechea biserică de lemn este monument istoric. Prima biserica de lemn din Nicula a avut hramul Adormirea Maicii Domnului. Din păcate această bisericuţă a fost mistuită de ¬flăcările unui incendiu devastator la 24 aprilie 1973. În locul bisericii distruse, la mănăstire a fost ¬adusă prezenta biserică din lemn, din bârne de stejar, în stil tradiţional, strămutată din satul Ţap – Bistriţa-Năsăud.

Cele mai citite

De Ziua Educației, președintele Iohannis a decorat peste 100 de unități de învățământ

Președintele a transmis că educarea unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 5 octombrie, un mesaj cu ocazia...

De Ziua Educației, președintele Iohannis a decorat peste 100 de unități de învățământ

Președintele a transmis că educarea unor întregi generații este una dintre cele mai frumoase vocații Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă, 5 octombrie, un mesaj cu ocazia...

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...
Ultima oră
Pe aceeași temă