1.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum se pot obţine bani pentru reabilitarea termică

Cum se pot obţine bani pentru reabilitarea termică

Cadrul legislativ în vederea obţinerii unui credit garantat de stat pentru reabilitarea termică a clădirilor a fost definitivat prin OUG 69/2010. Până acum însă, doar 15 dosare au fost depuse din partea asociaţiilor de proprietari de bloc pentru finanţare.

Reabilitarea termică se poate face prin credite bancare în lei, contractate pe cel mult 5 ani, garantate de stat, iar o lucrare de calitate scade costul cu încălzirea cu minimum 40%. Dobânzile şi comisioanele aferente sunt suportate de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, credite pentru reabilitare termică fiind oferite, în prezent, de BCR şi CEC Bank. Populaţia poate controla calitatea lucrărilor, administratorul putând angaja chiar şi un diriginte de şantier propriu. Totuşi, foarte puţine dosare se depun în acest scop, iar Conso.ro a efectuat o analiză pentru a lămuri cauzele.

Conform datelor furnizate de reprezentanţii companiei Deko Profesional, specializată în astfel de lucrări, din toamnă, de la apariţia OUG 69/2010, doar 15 dosare au fost depuse în vederea obţinerii finanţării necesare. Cauza este procedura greoaie impusă de stat, ce presupune obţinerea acordului a cel puţin 90% din locatari şi depunerea unei documentaţii prea stufoase, în cazul reabilitării termice realizate de autorităţi.

În plus, calitatea lucrărilor în aceste cazuri a lăsat de multe ori de dorit. „Ar trebui coborât procentul la 80-85%. De asemenea, dacă pui un preşedinte de bloc să aplice această procedură, mai mult ca sigur va renunţa”, a precizat Dan Andruşcă, manager în cadrul Deko Profesional.

Acesta a precizat că au existat discuţii, la nivelul întregii ţări, cu aproximativ 500 de asociaţii de proprietari, prin care experţii Deko au încercat să explice modul în care funcţionează această facilitate oferită de stat. Accentul ar trebui pus pe solicitarea unei garanţii de minimum 5 ani de la firma care se ocupă de lucrări, având în vedere că, în ultimii ani, pe piaţă au apărut o serie de firme „fantomă”, care au mers mai mult pe partea de cosmetizare a clădirilor decât pe realizarea unei reabilitări de calitate.

Andruşcă apreciază că preţul mediu de reabilitare a unui apartament într-un bloc mixt este în jur de 1.000 euro. Dacă se apelează la credit bancar, cei 1.000 euro pot fi rambursaţi în 5 ani fără dobândă, iar costul lunar este de 72 lei.

Cele mai citite

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...
Ultima oră
Pe aceeași temă