Comisarul european pentru Dezvoltare, Andris Piebalgs, se află în perioada 7-10 martie într-o vizită în Timorul de Est, ţară pe care Uniunea Europeană o va ajuta cu o nouă donaţie în valoare de 39 de milioane de euro, bani destinaţi unui program pentru dezvoltarea rurală şi a societăţii civile.
Timorul de Est şi-a câştigat independenţa în 2002, după 24 de ani de conflicte, iar în acest moment 40 la sută din populaţia rurală a noului stat suferă de sărăcie. UE îşi declară însă încrederea în „democraţia stabilă” construită de conducerea Timorului de Est – în frunte cu preşedintele Ramos Horta, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1996 – şi continuă să sprijine ţara asiatică.
Uniunea Europeană contribuie la modernizarea Timorului de Est începând cu 1999. Finanţările europene direcţionate către acest stat până în prezent au ajuns la 328 de milioane de euro.
Timorul de Est, o parte din insula Timor din sudul Asiei, a fost colonie portugheză din secolul al XVI-lea până în 1975. Însă imediat după ce lusitanii şi-au retras controlul, ţara a fost ocupată de Indonezia. Până în 1999, luptele interne au provocat nu mai puţin de 100 de mii de victime. În acela an însă, controlul a fost preluat de o administraţie de tranziţie a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU). Independenţa Timorului de Est a devenit formală pe 20 mai 2002.