16.5 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăInternaționalVezi ce cred americanii despre Perestroika

Vezi ce cred americanii despre Perestroika

Duşmanii Poporului, Perestroika mea şi experţii în tortură şi răpiri din Mexic surprinşi pe peliculă în „El Sicario – Room 164” sunt doar câteva dintre filmele documentare prezente la One World România.

Festivalul de Film Documentar dedicat Drepturilor Omului One World Romania aduce, în premieră pentru publicul românesc 33 de producţii din toată lumea. Multe din filmele ce vor fi proiectate în perioada 16 – 21 martie la Bucureşti au primit până acum numeroase distincţii la festivaluri internaţionale de film, cum ar fi Sundance Film Festival (SUA), Silverdocs Film Festival (SUA), CPH DOX (Danemarca), Doc Lisboa Film Festival (Portugalia), International Film Festival Boston (SUA) sau One World International (Republica Cehă).

Printre filmele cu cele mai multe premii din selecţia oficială One World Romania 2011 sunt „Enemies of the People” („Duşmanii poporului”), „El Sicario – Room 164” („El Sicario – Camera 164„) şi „My Perestroika” („Perestroika mea”).

Producţia americană „My Perestroika„, în regia lui Robin Hessman prezintă cinci foşti colegi de şcoală din ultima generaţie de copii sovietici. Aceştia îşi spun poveştile fericite ale copilăriei ocrotite de partidul comunist, trec prin anii de transformări politice din anii tinereţii de la Perestroika la destrămarea Uniunii Sovietice şi urmăresc traseul personal complicat şi imprevizibil în 20 de ani de capitalism rus. Filmului i-a fost acordat Premiul pentru Cea mai bună regie la Festivalul de Film Documentar Full Frame, Premiul Special al Juriului la Festivalul Silverdocs şi distincţia pentru Cel mai bun film documentar la Festivalul de Film de la Milwaukee.

Enemies of the People„, filmul regizat de Rob Lemkin şi Thet Sambath, este de fapt o investigaţie asupra crimelor Khmerilor Rosii, care au omorât aproape 2 milioane de cetăţeni cambodgieni în anii’70. Thet Sambath, a cărei familie a fost omorâtă de soldaţii lui Pol Pot, obţine, în premieră, mărturii uluitoare de la criminali din teren, de pe câmpiile morţii şi chiar de la mâna dreaptă a lui Pol Pot, Nuon Chea, convins încă de necesitatea eliminării „duşmanilor poporului”, care altfel ar fi distrus revoluţia. În 2010, „Enemies of the People” a obţinut Premiul Special al Juriului pentru Documentar Internaţional la Festivalul Sundance, Marele Premiu al Juriului „Anne Dellinger” la Festivalul de Film Documentar Full Frame şi Marele Premiu al Juriului la Festivalul Internaţional de Film Documentar One World Praga.

În documentarul lui Gianfranco Rosi, „El Sicario – Room 164„, un expert în răpiri şi tortură, ucigaş plătit de către mafia drogurilor din Mexic şi fost şef al poliţiei din Chihuahua îşi spune povestea ultimilor 20 de ani, într-o cameră de motel, undeva la graniţa Statelor Unite cu Mexic. Cu chipul permanent acoperit şi înarmat cu un carnet în care note şi schiţe dublează confesiunea, asasinul fugar, pe a cărui viata s-a pus pretul de 250.000 de dolari, reuşeşte cu un monolog să conducă remarcabil acest documentar cu accente de thriller. „El Sicario – Room 164” a fost inclus în selecţiile festivalurilor de film de la Bratislava, Veneţia, Viena şi Rotterdam. La Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia a obţinut Premiul Secţiunii Orizzonti pentru Cel mai bun film.

De asemenea, la One World Romania 2011, publicul va mai putea vedea câştigătorul premiului pentru Cea mai bună Imagine într-un Documentar de la Festivalul Sundance 2010 – „The Oath” („Jurământul”), în regia Laurei Poitras şi „October Country” (regia: Michael Palmieri, Donal Mosher), care a primit premiul pentru Cel mai bun lungmetraj de debut la Doc Lisboa 2009 şi Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film Silverdocs 2009.

Cele mai citite

Comisia Europeană ajută Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate

Comisia Europeană a inițiat pe 19 septembrie două proceduri oficiale pentru a ajuta Apple să se conformeze obligațiilor de interoperabilitate prevăzute în Regulamentul privind...

Arabia Saudită condiționează relațiile diplomatice cu Israelul de „crearea unui stat palestinian”

Prinţul moştenitor şi lider de facto al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a afirmat miercuri că ţara sa nu va stabili relaţii diplomatice cu...

Festivalul Internațional de Film BIFF – ediția aniversară 20

Cea de a XX-a ediție, aniversară, a Bucharest Internațional Film Festival, singura competiție cinematografică internațională de film de lungmetraj organizată în București, intră în...
Ultima oră
Pe aceeași temă