22.8 C
Bucureศ™ti
marศ›i, 8 octombrie 2024
AcasฤƒInvestigaศ›ii Romรขnia LiberฤƒCum cรขลŸtigi รฎn instanลฃฤƒ o dobรขndฤƒ de 2,5%

Cum cรขลŸtigi รฎn instanลฃฤƒ o dobรขndฤƒ de 2,5%

DeลŸi OUG 50 a fost practic desfiinลฃatฤƒ, clienลฃii încฤƒ au ลŸanse sฤƒ obลฃinฤƒ clauze mai bune în justiลฃie.

 

Contractul dintre client ลŸi bancฤƒ este legea pฤƒrลฃilor sau este supus revizuirii judiciare? Tribunalul Neamลฃ susลฃine prima variantฤƒ, dar Curtea de Apel din Bacฤƒu a rฤƒsturnat decizia ลŸi a mers pe varianta a doua în cazul deschis de Marius Ioan Culbece împotriva uneia dintre cele mai mari bฤƒnci din România. Motivarea instanลฃei poate servi drept ghid de argumentaลฃie pentru clienลฃii care se considerฤƒ nedreptฤƒลฃiลฃi de bancฤƒ. Iatฤƒ ce principii a reลฃinut instanลฃa condusฤƒ de judecฤƒtorul Cezar ลžtefฤƒnescu:

>>Tribunalul Neamลฃ a respins acลฃiunea reclamantului motivând cฤƒ acesta a achiesat la condiลฃiile acordฤƒrii creditului de cฤƒtre pârâtฤƒ, drept pentru care clauzele nu pot fi considerate abuzive. (În realitate) puterea judecฤƒtoreascฤƒ poate interveni ori de câte ori clauzele contractuale contravin legii.

>>Sunt interzise clauzele contractuale care dau dreptul furnizorului de servicii financiare sฤƒ modifice unilateral clauzele contractuale fฤƒrฤƒ încheierea unui act adiลฃional, acceptat de consumator.

>>Chiar în situaลฃia în care banca s-a împrumutat de pe piaลฃa interbancarฤƒ, împrumutul fiind în euro, dobânda se calculeazฤƒ la EURIBOR, care a cunoscut o depreciere continuฤƒ, indiferent de perioada în care se calculeazฤƒ indicele de referinลฃฤƒ scฤƒzând cu 4-5 procente de la data încheierii contractului de credit.

>>Datoritฤƒ scฤƒderii dobânzii de politicฤƒ monetarฤƒ de cฤƒtre BNR, în mod constant au scฤƒzut ลŸi dobânzile la depozitele constituite în monedฤƒ euro sau în lei pe care trebuie sฤƒ le plฤƒteascฤƒ banca.

>>Rezerva minimฤƒ obligatorie a scฤƒzut constant de la 40% la data încheierii contractului pânฤƒ la 0% în prezent, pentru pasivele cu valoare rezidualฤƒ mai mare de doi
ani de zile.

>>Rezolvarea acestui litigiu nu se poate rezuma doar la rambursarea creditului, aลŸa cum apreciazฤƒ instanลฃa de fond, ci la adoptarea de cฤƒtre bancฤƒ a unei poziลฃii caracterizate prin bunฤƒ-credinลฃฤƒ, ce se poate realiza doar prin cenzurarea dreptului de a modifica în mod unilateral ลŸi abuziv prevederile contractului.

>>Împrumutatul nu ลŸtia ลŸi nici nu putea ลŸti în mod rezonabil decât faptul cฤƒ dobânda curentฤƒ este variabilฤƒ în funcลฃie de indicele EURIBOR, LIBOR sau BUBOR, dar nu putea ลŸti ลŸi cฤƒ aceasta ar cuprinde ลŸi alte elemente nespecificate în contract (…). În aceastฤƒ situaลฃie devin aplicabile regulile de interpretare actus non potest operari ultra intentionem agentos, conform cฤƒreia obligaลฃia împrumutatului nu poate cuprinde decât ceea ce se poate presupune rezonabil cฤƒ a acceptat la momentul încheierii contractului, adicฤƒ indicele EURIBOR ลŸi dobânda fixฤƒ de 1,5 procente.

Lucian Davidescu
Lucian Davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Romรขnia, pe primul loc รฎn Europa รฎntre statele cu cea mai redusฤƒ dependenศ›ฤƒ de gaze

Ministerul Energiei anunศ›ฤƒ cฤƒ, din 2027, vom fi tot numฤƒrul unu รฎn Europa, dar ca producฤƒtor de gaze naturale Criza energeticฤƒ, volatilitatea preศ›urilor, rฤƒzboiul din...

Real Madrid, mesaj dupฤƒ ce Andres Iniesta ศ™i-a anunศ›at retragerea

Andres Iniesta, celebrul mijlocaศ™ al Barcelonei, a anunศ›at cฤƒ se retrage din fotbal la vรขrsta de 40 de ani, decizie care a generat reacศ›ii...

Horoscop 9 octombrie 2024. Momentul perfect pentru berbeci ca sฤƒ-ศ™i ajusteze planurile

Horoscop 9 octombrie. Bine aศ›i venit รฎn universul fascinant al horoscopului, unde stelele ศ™i planetele รฎศ™i unesc forศ›ele pentru a ne oferi o privire...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ