5 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialLondra nu vrea război în Libia

Londra nu vrea război în Libia

Marea Britanie a renunţat să mai susţină o operaţiune militară în Libia, după ce administraţia americană s-a distanţat public de sugestia premierului David Cameron privind stabilirea unei zone de interdicţie aeriană şi înarmarea forţelor rebele.

În condiţiile în care surse militare britanice şi-au exprimat îngrijorarea că Downing Street ignoră pericolele unei operaţiuni care se anunţă lungă şi potenţial periculoasă, premierul a declarat că Londra nu va merge mai departe de a contacta forţele rebele în această etapă, relatează The Guardian, citat de NewsIn.

Schimbarea tonului lui Cameron, care le-a spus luni parlamentarilor că Marea Britanie nu exclude o intervenţie militară, a intervenit după ce unul dintre fiii lui Muammar Gaddafi, Saif al-Islam, l-a ironizat pentru că încearcă „să se poarte ca un erou”.

Statele Unite au sugerat că vor avea o abordare precaută faţă de situaţia din Libia, în timp ce diplomaţi europeni şi-au exprimat surpriza faţă de retorica lui Cameron. Secretarul american de stat, Hillary Clinton, a lăsat să se înţeleagă în faţa Comisiei pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor că o intervenţie militară a SUA şi a altor ţări ar putea fi contraproductivă.

Ea a subliniat că opoziţia vrea să desfăşoare singură mişcarea ce va duce la căderea lui Gaddafi, „în numele poporului libian – să nu fie nicio intervenţie externă, din partea niciunei forţe străine”.

De asemenea, oficiali americani au declarat că nu au fost luate decizii privind posibilele opţiuni militare şi au avertizat că folosirea forţei ar necesita acordul comunităţii internaţionale şi ar fi un demers complex.

Generalul James Mattis, şeful Comandamentului Central american, a spus Congresului că una dintre opţiunile aflate în discuţie – impunerea zonei de interdicţie aeriană – ar necesita bombardarea sistemelor libiene de apărare antiaeriană şi ar trebui privită drept un angajament militar deplin.

La rândul său, premierul francez Francois Fillon a declarat că, în prezent, nicio ţară nu poate desfăşura o astfel de operaţiune singură.

Marea Britanie a afirmat că menţine deschisă opţiunea impunerii unei zone de interdicţie aeriană. Ministrul de externe William Hague a declarat că această măsură poate fi luată fără autorizaţia Consiliului de Securitate al ONU. „Depinde de situaţia de pe teren”, a declarat el pentru BBC, referindu-se la precedentul invocării unei crize umanitare.

În cazul în care va exista un acord internaţional pentru această operaţiune, Londra ar trimite avioane de luptă Typhoon la una dintre bazele britanice din Cipru, potrivit unor oficiali.

Însă Cameron a revenit asupra sugestiei de înarmare a forţelor rebele. „Ar trebui să contactăm şi să înţelegem mai bine forţele de opoziţie care sunt acum la Benghazi şi controlează destul de mult din ţară”, a spus el. „Încercăm să ne intensificăm contactele cu ei, pentru a-i cunoaşte mai bine şi a afla care sunt intenţiile lor. Nu cred că ar trebui să mergem mai departe de atât deocamdată”, a adăugat premierul.

Cele mai citite

Călin Georgescu și enigma sondajelor: cele patru explicații care l-au ținut în umbră

Casa de sondare care a prognozat-o pe Elena Lasconi în turul al doilea al prezidențialelor are câteva repere Călin Georgescu, candidatul independent care a...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...

Drăgușin prinde aripi! Fundașul român, încrezător după victoria impresionantă a lui Tottenham cu Manchester City

Radu Drăgușin, fundașul de 22 de ani al lui Tottenham, a declarat că meciul împotriva campioanei Manchester City a fost cel mai bun joc...
Ultima oră
Pe aceeași temă