18.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialCum să scapi de datoriile la întreţinere

Cum să scapi de datoriile la întreţinere

Asociaţia de proprietari 728 din Galaţi a obţinut în instanţă aplicarea Legii 175/2010, care prevede anularea penalităţilor pentru furnizorii de utilităţi în anumite cazuri.

 

Federaţia Judeţeană a Asociaţiilor de Proprietari (FJAP) Galaţi a obţinut o primă victorie în instanţă, în războiul cu autorităţile locale, care se opun aplicării Legii 175/2010 privind scutirea de penalităţi la datoriile la întreţinere în cazul în care este plătit cuantumul datoriei.

FJAP a asistat în instanţă Asociaţia de Proprietari 278, la care operatorul de distribuire a apei SC Apă-Canal SA restricţiona în continuare furnizarea apei, deşi asociaţia achitase integral sumele datorate pentru furnizarea apei potabile şi serviciile de canalizare.

După apariţia Legii 175 în vara anului trecut, proprietarii care aveau datorii la întreţinere au depus cereri prin care solicitau ca în baza Legii 175 să fie scutiţi de plata penalităţilor în cazul achitării datoriilor. După ce a achitat debitul către SC Apă-Canal SA, administratorul Asociaţiei de Proprietari 278 a aflat de pe site-ul furnizorului că totuşi urma să fie restric-ţionată furnizarea apei potabile după program. Administratorul a luat legătura cu FJAP şi pe data de 3 februarie Asociaţia de proprietari 278 a deschis acţiune în instanţă prin care solicita societăţii Apă-Canal ştergerea penalităţilor în baza Legii 175 din 2010 şi scoaterea asociaţiei de pe lista celor care primesc apă potabilă cu program. În dosarul 2800/233/2011, instanţa de la Judecătoria Galaţi a dispus, prin ordonanţă preşedinţială, ca „pârâta”, SC Apă-Canal SA Galaţi, „să oprească măsurile de restricţionare a aprovizionării cu apă potabilă a consumatorilor şi să reia alimentarea cu apă potabilă a consumatorilor din cadrul reclamantei”, impunând ca aceste măsuri să fie puse în practică „de îndată, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen”.

La Galaţi, cea mai mare rezistenţă la Legea 175

„În numai 5 judeţe din ţară Legea 175 nu se aplică, iar opoziţia cea mai mare în aplicarea legii este la Galaţi. De aceea, pentru noi este o victorie importantă. Instanţa a obligat Apă-Canal să reia furnizarea apei reci, întrucât debitele de bază erau achitate la zi, iar penalităţile de întârziere urmează regimul Legii 175/2011. Tot mai multe asociaţii de proprietari din Galaţi se răscoală împotriva furnizorilor de utilităţi, invocând Legea 175 din 2010 ce prevede ştergerea penalităţilor acumulate la întreţinere de populaţia cu venituri lunare sub 1.000 de lei pe membru de familie”, ne-a declarat Antoneta Magdalena Gafiţuc, prim- vicepreşedinte FJAP.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă