Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, luni seară, că va ataca în instanţă hotărârea de aprobare a bugetului pe 2011 pentru Primăria Capitalei, potrivit Mediafax.
El a spus că va introduce acţiune în contencios administrativ şi că speră ca o acţiune similară să fie iniţiată şi de prefectul Capitalei, Cristian Atănăsoaei. Consilierii generali au votat, luni, bugetul Primăriei Capitalei pentru 2011, care va fi de 4,5 miliarde de lei, mai mic cu peste un miliard faţă de cel din anul anterior, când a fost de 5,6 miliarde de lei.
Astfel, în 2011 Capitala va avea un buget de 4.588.435.000 de lei la care se adaugă suma de 302.023.000 de lei, sume din creditele externe contractate de municipalitate şi alte 217.747.000 de lei care reprezintă sume rezultate ca excedent în anul 2010 şi care, potrivit reglementărilor Ministerului de Finanţe, nu pot fi trecute la capitolul venituri.
Aproximativ 50 de modificări au fost aduse proiectului de buget, la propunerea consilierilor generali ai grupului PDL. Cele mai importante modificări au fost legate de obiectivele de investiţii, fiind reduse bugetele pentru Stadionul Lia Manoliu, pentru Strategia de dezvoltare urbană a Capitalei sau reabilitarea urbană a râului Dâmboviţa.
Astfel, obiectivului de investiţii Lia Manoliu îi vor rămâne doar 147.857.000 de lei, după ce i-au fost luate 235 de milioane de lei. Alte modificări ale proiectului de buget au fost aduse la capitolul investiţii legat de lucrări care trebuie continuate. Printre acestea, au fost modificate bugetele pentru Strategia de dezvoltare urbană a Capitalei şi realizarea Planului integrat de dezvoltare urbană, dar şi pentru proiectul privind Definirea regimului tehnic al construcţiilor supuse autorizării în zonele protejate şi în zonele de protecţie ale monumentelor.
De asemenea, au fost reduse bugetele alocate în proiectul de hotărâre pentru lucrări noi ca Strategia de trafic pentru Capitală, pentru concursurile de soluţii de amenajare a Pieţei Victoriei, a Pieţei Unirii şi a Palatului Voievodal „Curtea Veche” sau cele pentru amenajarea spaţiilor supraterane de la Piaţa Universităţii, respectiv Teatrul Naţional şi parcajul ce urmează a fi finalizat.
Au mai fost reduse sau anulate bugetele pentru reabilitarea urbană a râului Dâmboviţa, pentru supralărgirea şoselei Pipera sau pentru pasajul suprateran Splaiul Unirii – Mihai Bravu. Primarul general Sorin Oprescu a criticat, luni seară, modificările aduse proiectului de buget pentru Primăria Capitalei în 2011, afirmând că astfel s-au blocat „abuziv şi ilegal” mai multe proiecte.
Oprescu s-a referit la proiectul de investiţie privind realizarea hărţii acustice a Capitalei, unde bugetul alocat de municipalitate era 3.455.000 de lei, iar după modificările propuse de consilierii PDL, a ajuns la zero. „Este vorba de o directivă europeană (realizarea hărţii acustice a Capitalei – n.r.) care nu va fi realizată. Urmează procedura de infringement pentru lipsa acestui lucru”, a susţinut Sorin Oprescu.
Un alt exemplu de investiţie blocată prin modificările aprobate de consilierii generali la proiectul privind bugetul este cel referitor la managementul deşeurilor, unde banii alocaţi în buget de municipalitate reprezentantau doar contribuţia de 2%, restul până la aproximativ 50 de milioane de euro fiind bani europeni.
Primarul general a mai criticat modificările aduse bugetului pentru salubritate, unde erau prevăzute 23 de milioane de lei, iar după aprobarea amendamentului PDL banii nu au mai fost alocaţi, precum şi bugetul Autorităţii pentru supravegherea şi protecţia animalelor de unde, din 17.200.000 de lei au fost luate 15 milioane de lei. Potrivit primarului general, în prezent au rămas bani care nu ajung „nici măcar pentru plata hranei câinilor deja strânşi de pe străzile Capitalei”.
Primarul general a susţinut că amendamentele aduse bugetului sunt „ilegale”, deoarece există o prevedere legislativă care obligă municipalitatea să aloce bani pentru lucrări deja începute, astfel încât acestea să poată fi continuate.
Edilul a precizat că dacă va rămâne fără bani de investiţii, va face rost de finanţare pentru conservarea lucrărilor. „Este o prevedere legislativă care te obligă să aloci bani pentru obiective deja începute. Nu ai voie să nu-i aloci, iar lucrările să fie oprite. Au luat toţi banii de la o lucrare care trebuia să fie gata în ianuarie 2012, doar ca Oprescu să nu poată să o termine”, a acuzat primarul general.