17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSportNoul Cod al Muncii, trimis Parlamentului

Noul Cod al Muncii, trimis Parlamentului

Guvernul a aprobat ieri ordonanţa privitoare la modificarea Codului Muncii, aceasta fiind trimisă Parlamentului, în vederea asumării răspunderii.

 

Proiectul de modificare a Codului Muncii, care a fost aprobat în cursul dimineţii de Guvern, a fost deja trimis Parlamentului, în vederea angajării răspunderii, a spus ieri premierul Emil Boc. Dezbaterile vor avea loc pe 8 martie.

În mod normal o lege de o astfel de importanţă trebuia dezbătută şi adoptată de către Parlament, însă Executivul, bazându-se pe majoritatea ce o deţine în legislativ şi care face dificilă trecerea unei moţiuni de cenzură, a preferat soluţia asumării răspunderii. Aceasta a mai fost folosită şi în cazul altor proiecte importante, precum Legea pensiilor sau salarizării. Potrivit Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Constituţia stabileşte că Guvernul va fi demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, va fi adoptată. Dacă Guvernul nu a fost demis prin moţiune de cenzură, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern. Numărul moţiunilor de cenzură eşuate până în prezent se ridică la cinci. Reprezentanţii opoziţiei şi-au anunţat intenţia depunerii unei astfel de moţiuni pe tema noului Cod. „Nu am avut niciodată emoţii, nu m-a speriat niciodată o moţiune de cenzură, cu atât mai puţin nu mă va speria această moţiune de cenzură, dacă va fi depusă pe Codul Muncii”, a afirmat Emil Boc.

Dacă Guvernul susţine că noua legislaţie este „absolut necesară” pentru ca românii să-şi găsească mai uşor un loc de muncă şi angajatorii să-i poată angaja mai uşor pe cei care vor să muncească, liderii opoziţiei afirmă că noua legislaţie va crea, dimpotrivă, mai mulţi şomeri, şi nu slujbe.

Câteva prevederi noi

Preavizul în caz de concediere ajunge la 20 de zile sau 45 de zile, la funcţii de execuţie şi, respectiv, de conducere.

Perioada de probă creşte la 45 de zile la funcţii de execuţie şi la 120 de zile la cele de conducere.

Este eliminată interdicţia angajării a mai mult de trei persoane pe acelaşi post în perioada de probă.

Este eliminată interdicţia angajării de personal timp de nouă luni pe un post desfiinţat în procedură de concediere colectivă. În astfel de cazuri angajatorul are obligaţia înştiinţării şi angajării prioritare a persoanelor care au ocupat anterior postul în cauză.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă