17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCum poţi lua 10.000 € de la stat

Cum poţi lua 10.000 € de la stat

Zeci de cereri au fost depuse încă din prima zi de înscriere în programul prin care statul oferă finanţare întreprinzătorilor pentru deschiderea unei microîntreprinderi.

 

Fondurile de la bugetul de stat pentru acordare de alocaţii finaciare nerambursabile ajung pentru 1.100 de microîntreprinderi, potrivit reprezentanţilor Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (AIPPIMM). În prima zi de depunere a aplicaţiilor on-line pentru înscrierile la „Programul pentru stimularea înfiinţării şi dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri”, la Registrul Comerţului erau înregistrate 657 microîntreprinderi, din care 91 erau deja înmatriculate.

Planul de afaceri

La nici trei ore de la deschiderea aplicaţiei online pentru depunerea planurilor de afaceri, erau înregistraţi cu user şi parolă un număr de 366 de utilizatori, dintre care 25 au completat online planul de afaceri şi l-au transmis împreună cu documentele însoţitoare.

Finanţarea programului se va face cu fonduri de la bugetul de stat, prin acordarea de alocaţii financiare nerambursabile (AFN), pentru 1.100 de microîntreprinderi. Beneficiarii programului sunt tinerii debutanţi în afaceri, cu vârsta de până la 35 de ani, care nu au mai deţinut calitatea de acţionar sau asociat în vreo firmă şi au un plan bun de afaceri cu care să obţină un punctaj cât mai mare la aplicaţia online.

Aplicaţie online pentru proiect

Tinerii întreprinzători care doresc să aplice în program trebuie să-şi înregistreze microîntreprinderile la oficiile Registrului Comerţului, operaţiune care a demarat pe 11 februarie. Înscrierea în program este continuă şi se realizează online pe site-ul AIPPIMM, la adresa www.aippimm.ro sau direct pe linkul http://programenationale2011.aippimm.ro/.

Acordarea alocaţiei financiare nerambursabile, reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro sau echivalentul în lei, din valoarea proiectului aferent planului de afaceri, pentru care face dovada surselor de cofinanţare, se face de către AIPPIMM. Alocaţiile financiare nerambursabile se acordă în limita sumelor aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Economie.

Beneficii oferite de program:

Acordarea unei alocaţii financiare nerambursabile reprezentând cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro sau echivalentul în lei, din valoarea proiectului. Scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori pentru cel mult patru salariaţi. Scutirea de la plata taxelor pentru operaţiunile de înmatriculare efectuate la oficiile Registrului Comerţului. Consiliere, instruire şi sprijin din partea AIPPIMM. Garanţii acordate de Fondul de Garantare pentru creditele contractate de beneficiari în vederea realizării planurilor de afaceri.

Condiţii pentru încadrare în program:

Microîntreprinderea este înfiinţată de un întreprinzător debutant, ca asociat unic, sau de cel mult cinci întreprinzători debutanţi asociaţi.

Administrarea microîntreprinderii este realizată de asociatul unic, de unul sau mai mulţi administratori dintre asociaţi;

Sunt admise cel mult cinci grupe de activitate. Nu sunt admise jocurile de noroc, tranzacţiile imobiliare etc.

Întreprinzătorul trebuie să angajeze cel puţin doi salariaţi la momentul obţinerii facilităţilor de finanţare .

50% din profitul realizat în anul anterior trebuie reinvestit.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă