Ninge peste tot în ţară, mai puţin în Dobrogea, unde precipitaţiile sunt sub formă de lapoviţă şi ploaie, existând şi pericolul formării poleiului.
Stratul de zăpadă va fi mai consistent în sudul Banatului, Oltenia şi în zona de munte, ne avertizează meteorologii. În sudul şi sud-estul ţării, vântul va bate destul de puternic şi va viscoli ninsoarea.
Potrivit ANM, în Capitală, la ora 12:00 se înregistrau -2 grade Celsius la Băneasa şi -1 grad la Filaret. La Drobeta Turnu Severin sunt 0 grade Celsius, la fel şi Sibiu. La Giurgiu temperatura aerului atinge -1 grad Celsius, la fel şi în Bistriţa. Sunt -2 grade Celsius la Timişoara, Cluj Napoca, Braşov, Brăila şi Craiova. -4 grade Celsius se înregistrează la Satu Mare, Iaşi, sunt -3 grade Celsius la Galaţi şi -5 grade Celsius la Suceava. Cel mai cald este în Constanţa şi Mangalia, sunt 4 grade Celsius acolo.
În Carpaţii Meridionali există riscul producerii de avalanşe, în zonele înalte ale masivelor Parâng, Vâlcan şi Retezat.
„Turiştii care urcă şi rămân în staţiunile Straja sau Râuşor sunt în siguranţă. Aici pârtiile au fost pregătite pentru schi. După testele făcute de salvamontişti s-a constatat că în zonele Straja şi în Munţii Retezat există pericol de avalanşe, la peste 1.700 – 1.800 metri”, a declarat, marţi, şeful Serviciului Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.
Potrivit acestuia, zăpada veche este îmbibată cu apă care a îngheţat şi este foarte grea din cauza variaţiilor mari de temperatură, iar pe o scară de la unu la cinci pericolul producerii de avalanşe este de gradul al patrulea, în unele locuri chiar de gradul al cincilea, pe pantele care au un unghi mai mare de 32 de grade.
Mâine, 23 februarie, maximele vor fi cuprinse între -4 şi 6 grade Celsius, iar minimele între -13 grade Celsius şi -1 grad Celsius. Joi, 24 februarie, maximele sunt cuprinse între -6 grade Celsius şi 4 grade, iar minimele între -12 grade Celsius şi -2 grade, potrivit ANM.
Vremea va fi rece şi în intervalul următor, între 24 şi 28 februarie.
„Urmează, în 24-28 februarie, temperaturi destul de scăzute, cu minus 18 grade la munte. În sud este la limită, noi ne aşteptăm la minus 8-minus 9 grade, sper să nu fie sub minus 10 grade, iar atunci stratul de zăpadă ar fi o protecţie pentru culturi”, a declarat directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.