Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv că 14 poliţişti de frontieră şi vameşi de la PTF Naidăş, arestaţi săptămâna trecută prin decizia Curţii de Apel Bucureşti, rămân în arest, un alt vameş urmând să fie cercetat în continuare în libertate.
ÎCCJ a judecat, joi, recursurile în cazul unui lot de 15 poliţişti de frontieră şi vameşi de la PTF Naidăş. Magistraţii instanţei supreme au decis, miercuri, că 15 poliţişti şi vameşi de la PTF Moraviţa rămân de asemenea în arest.
Peste 100 de descinderi au avut loc, pe 8 februarie, în PTF Naidăş şi Moraviţa, precum şi în sectoarele de poliţie de frontieră Deta şi Foeni. În urma percheziţiilor, au fost aduse în Bucureşti, la sediul DNA, aproximativ 170 de persoane, care au fost audiate de procurorii anticorupţie. Aceştia au decis reţinerea a 97 de vameşi, poliţişti de frontieră şi traficanţi de ţigări, înaintând instanţei mai multe loturi de inculpaţi. Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au arestat, în total, 91 de persoane, alte 6 fiind lăsate în libertate, cu interdicţia de a părăsi ţara, anunţă NewsIn.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că, în perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, la nivelul PTF Moraviţa şi PTF Foeni din cadrul IJPF Timiş, în contextul existenţei unui grup infracţional organizat, ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontieră împreună cu lucrători vamali au acţionat în vederea strângerii de sume de bani sub formă de mită, în schimbul nedenunţării şi neconstatării unor infracţiuni sau contravenţii comise de persoane care traficau ţigări sau alcool provenite din Serbia, la trecerea frontierei de stat a României.
Cu privire la activitatea din PTF Naidaş, anchetatorii au stabilit că, în perioada octombrie 2010 – ianuarie 2011, vameşii şi poliţiştii, precum şi alte persoane implicate în traficul cu ţigări, în contextul existenţei unui grup infracţional organizat, au acţionat în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie şi pentru a obţine importante beneficii financiare şi materiale.
În esenţă, lucrătorii de poliţie şi vameşii care şi-au desfăşurat activitatea la PTF Naidăş au primit de la persoanele implicate în traficul ilegal cu ţigări, cu titlu de mită, în mod curent, diferite sume de bani şi alte foloase (în general, produse alimentare şi ţigări) pentru a facilita introducerea în România a unor cantităţi de ţigări netimbrate, provenite din Serbia. În concret, traficanţii de ţigări „achitau” aproximativ 50 de euro pentru un bax, respectiv 5 lei sau un euro pentru fiecare cartuş de ţigări, astfel că, în unele situaţii, se „încasau” sume cuprinse între 2.000 şi 2.700 de euro pe o tură.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul MAI – Direcţia Generală Anticorupţie, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, Inspectoratul General al Poliţiei de Române, Jandarmeria Română.
Alte 59 de persoane, poliţişti şi vameşi de la PTF Siret, sunt de asemenea în arest preventiv.