Peste 180 de nave de croazieră vor ajunge în acest an în zonă, cei mai mulţi turişti fiind din Danemarca, Serbia şi Italia.
Numărul de nave de pasageri care vor veni în Delta Dunării în 2011 este considerat un record de către operatorii din domeniu. Preşedintele grupului de firme Europolis, Victor Iancu, a declarat că, dacă anul trecut societatea a încheiat contracte pentru 154 nave de croazieră, doar 137 au ajuns în Deltă, restul anulându-şi cursele fie din cauza cotelor crescute ale Dunării, care le-au împiedicat să treacă de Novisad, fie din motive tehnice.
„În acest an numai societatea noastră are 184 de sosiri de nave în Portul Tulcea şi la Mila 35. De asemenea, avem asigurate 158 de excursii cu grupurile care vin separate de aceste nave, în afara de piaţa tradiţională pe care o avem în Danemarca, Serbia şi Italia.
În plus, din navele de croazieră maritimă care vor ajunge anul acesta în Portul Constanţa, grupuri de turişti de pe 20 de nave vor ajunge în Delta Dunării. (…) Aproape că sunt speriat de capacităţile pe care trebuie să le asigurăm. E posibil ca acest număr de turişti să nu se realizeze, el fiind influenţat inclusiv de evenimentele internaţionale, dar din punctul de vedere al programărilor stăm bine”, a menţionat Victor Iancu.
În ceea ce priveşte activitatea de atragere a turiştilor în Delta Dunării, acesta a men¬ţionat că metoda prac¬ticată înainte de 1989, cea în care tour-operatori internaţionali însoţiţi de jurnalişti de specialitate sunt invitaţi în zonele cu potenţial turistic, este una dintre cele mai eficiente, spre deosebire de participarea la târguri internaţionale.Alături de compania Europolis, şi societăţile Delta din Tulcea şi Navlomar din Constanţa aduc anual în Portul Tulcea câteva zeci de nave de croazieră.
Cele mai multe nave cu turişti – 177 – au ajuns în Delta Dunării în 2007, în anul următor numărul lor fiind de 136, iar în 2009 – de 150.
Drumul, un calvar
„În ceea ce priveşte aeroportul Delta Dunării, care sunt convins că este o corvoadă din punct de vedere financiar pentru Consiliul Judeţean, cred că ar trebui să se discute cu operatorii mici de curse charter care practică preţuri mai mici, pentru a vedea în ce măsură putem face schimburile de pasageri la Tulcea. Acum aceste schimburi se fac la Otopeni, la Giurgiu, dar este un calvar pentru turişti. Toate negocierile trebuie să înceapă acum pentru anul viitor, având în vedere că târgurile de turism se desfăşoară în perioada mai-noiembrie”. Victor Iancu.