13.4 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialCeauลŸescu i-a รฎnvฤƒลฃat pe egipteni cum sฤƒ scape de consilierii sovietici

CeauลŸescu i-a รฎnvฤƒลฃat pe egipteni cum sฤƒ scape de consilierii sovietici

ลžtefan Andrei, ministrul care a coordonat politica externฤƒ a României ceauลŸiste între anii 1978 ลŸi 1985, este unul dintre puลฃinii demnitari români care l-au cunoscut pe fostul preลŸedinte al Egiptului, Hosni Mubarak, ลŸi înainte, ลŸi dupฤƒ ce a preluat ลŸefia administraลฃiei de la Cairo. Cine a fost cu adevฤƒrat „faraonul” Mubarak, cât de strânsฤƒ a fost prietenia lui cu CeauลŸescu ลŸi ce atmosferฤƒ era la BucureลŸti în sฤƒptฤƒmâna din octombrie 1981 în care preลŸedintele Anwar Sadat a fost ucis, iar succesorul Hosni Mubarak s-a instalat la putere? Despre toate acestea, în interviul acordat României Libere de fostul ministru de Externe ลŸi viceprim-ministru comunist, ลžtefan Andrei.

V-aลฃi aลŸteptat ca Mubarak sฤƒ pฤƒrฤƒseascฤƒ puterea în felul acesta?
ลž.A.: Egiptul este cea mai influentฤƒ ลฃarฤƒ africanฤƒ, este centrul lumii arabe ลŸi are un loc important în lumea islamicฤƒ. Vreau sฤƒ mฤƒ refer la perioada în care eu am lucrat. Relaลฃiile noastre cu Egiptul, pe timpul lui Nasser, au fost determinate de relaลฃiile dintre Uniunea Sovieticฤƒ ลŸi Nasser. Din moment ce Israelul a contat pe Occident, pe americani, Nasser a mers pe linia URSS. ลži cum noi, pânฤƒ în 1964, urmam pas cu pas Uniunea So-vieticฤƒ, relaลฃiile noastre erau auxiliare, centrul era la Moscova. A urmat primul rฤƒzboi dintre ลฃฤƒrile arabe ลŸi Israel, câลŸtigat de Israel. Noi am considerat cฤƒ problemele sunt de reglat pe cale politicฤƒ. Eu am asistat, în mar-tie 1966, la Moscova, la o întâlnire între CeauลŸescu, Maurer ลŸi Ali Sabri, care era al doilea om în conducerea egipteanฤƒ, un filosovietic, dovedit a fi ลŸi agent sovietic. Egiptenii au venit cu ideea sฤƒ aruncฤƒm Israelul în mare. Am spus cฤƒ nu putem face asta.

De ce nu s-ar fi implicat România în aลŸa ceva?
ลž.A.:
Noi întotdeauna am considerat cฤƒ problemele litigioase dintre state trebuie sฤƒ fie rezolvate pe cale politicฤƒ. Dar a început rฤƒzboiul dintre Israel ลŸi Egipt, în 1967
(5-10 iunie – n.r.). Anterior, Egiptul a dat afarฤƒ trupele ONU ลŸi a început rฤƒzboiul. O problemฤƒ care nu a fost rezolvatฤƒ clar ลŸi împฤƒrtฤƒลŸitฤƒ de toatฤƒ lumea este definiลฃia agresiunii. În acel moment, se gฤƒseau în Egipt ลŸi consilieri sovietici, armament sovietic. Înfrângerea Egiptului a fost, de fapt, ลŸi o palmฤƒ datฤƒ aliatului mai mare, Uniunii Sovietice, ลŸi, implicit, ลฃฤƒrilor socialiste.

Au existat douฤƒ momente de tensiune în relaลฃiile România-Egipt.
ลž.A.:
S-a fฤƒcut o întâlnire la Moscova între ลฃฤƒrile Tratatului de la VarลŸovia, pentru a discuta situaลฃia creatฤƒ dupฤƒ rฤƒzboiului de ลŸase zile. A venit, în mod surprinzฤƒtor, ลŸi Tito, pentru cฤƒ era frate de cruce cu Nasser în miลŸcarea de nealiniere. Tito propune sฤƒ hotฤƒrâm ruperea relaลฃiilor cu Israelul. Poziลฃia noastrฤƒ a fost cฤƒ nu e clar cine a fฤƒcut agresiunea ลŸi cฤƒ nu recunoaลŸtem guverne, ci state. Aici a fost marea despฤƒrลฃire dintre noi ลŸi ceilalลฃi.

ลži dintre România ลŸi Egipt. Apoi a venit ridicarea la nivel de ambasadฤƒ a reprezentanลฃei diplomatice a Israelului.
ลž.A.:
Asta a dus la îngheลฃarea relaลฃiilor diplomatice cu o serie de state – Egipt, Siria, Irak, Sudan. A fost o problemฤƒ pe care a trebuit sฤƒ o lucrฤƒm ca sฤƒ le arฤƒtฤƒm ลฃฤƒrilor arabe cฤƒ noi am avut dreptate.

Cum s-a reuลŸit reîncฤƒlzirea?
ลž.A.:
Am explicat care e problema, am mers pe dezvoltarea schimburilor comerciale. Un rol important l-a avut faptul cฤƒ am dat un numฤƒr mare de burse pentru studenลฃii din ลฃฤƒri arabe. A avut loc un proces liniลŸtit, mฤƒsurat, spre normalizare. Bineînลฃeles, în continuare, Egipt, Siria ลŸi Irak, care depindeau de armament sovietic, ne priveau neprieteneลŸte. Erau mai mult niลŸte relaลฃii în spiritul „coexistenลฃei paลŸnice”. Dar a apฤƒrut un fenomen foarte important. În 1972, eu îl însoลฃesc pe CeauลŸescu în opt ลฃฤƒri din Africa. A început cu Algeria ลŸi s-a încheiat cu Egiptul. ฤ‚sta a fost un moment crucial în relaลฃiile cu ลฃฤƒrile arabe. Le-am arฤƒtat cum gândim ลŸi ce vrem.

ลži ce vroia România?
ลž.A.:
În discuลฃiile cu Nasser, CeauลŸescu i-a zis: „ca sฤƒ poลฃi sฤƒ faci o politicฤƒ normalฤƒ, trebuie sฤƒ renunลฃi la consilierii sovietici. Ca dumneata sฤƒ poลฃi sฤƒ te miลŸti, mergi pe o politicฤƒ independentฤƒ faลฃฤƒ de sovietici ลŸi faลฃฤƒ de americani. Pentru noi, fundamental a fost sฤƒ tฤƒiem capetele agenturilor sovietice. ลži a treia chestiune, cautฤƒ o îmbunฤƒtฤƒลฃire a relaลฃiilor cu Israelul”. În aprilie 1972, în timpul vizitei lui CeauลŸescu în Egipt, eu am or-ganizat prima întâlnire a lui CeauลŸescu cu Arafat.

La Cairo?
ลž.A.:
Da.

Pe cine aลฃi contactat? Pe egipteni, ca intermediari?
ลž.A.:
Nu, pe un consilier al Ambasadei României.

Întâlnirea cu Arafat de ce s-a ลฃinut în Egipt?
ลž.A.:
El era în Egipt. Apoi, când a izbucnit rฤƒzboiul din 1973 (arabo-israelian), relaลฃiile noastre cu Egiptul erau deja altele, nu mai era situaลฃia din 1967. Progresaserฤƒm mult. Ulterior, noi le-am propus egiptenilor sฤƒ meargฤƒ sฤƒ vorbeascฤƒ direct cu israelienii. La o întâlnire CeauลŸescu-Sadat (succesorul lui Nasser ลŸi predecesor al lui Hosni Mubarak), Sadat i-a spus lui CeauลŸescu: „Domnule sฤƒ ลŸtiลฃi cฤƒ primul ลŸef de stat egiptean care va merge la Ierusalim va fi omorât de arabi.”

Exact asta s-a întâmplat cu el.
ลž.A.:
CeauลŸescu s-a mai întâlnit cu Sadat. Între timp a venit în România, de vreo patru-cinci ori, ลŸi Mubarak, ca trimis special al lui Sadat. Am luat masa cu el ลŸi în timpul ฤƒsta l-am cunoscut bine.

Cum era Hosni Mubarak ca om, ca personaj cu care luai masa?
ลž.A.:
Lui i se spunea „La vache qui rit”, pentru cฤƒ avea un zâmbet.

Unde i se spunea aลŸa?
ลž.A.:
În presa egipteanฤƒ. Nevasta lui era profesoarฤƒ de englezฤƒ, iar el a fฤƒcut ลŸcoala de aviaลฃie la Moscova. Domnule, ruลŸii intraserฤƒ sฤƒnฤƒtos. Mubarak i-a fost prezentat lui CeauลŸescu ca urmaลŸul lui Sadat.

Când?
ลž.A.:
Când era vicepreลŸedinte. Sadat simลฃea nevoia sฤƒ ne informeze ลŸi pe noi de anumite lucruri. Mubarak era un foarte bun organizator, se bucura de simpatie ลŸi de preลฃuire în armatฤƒ. Pe el l-a pus Sadat sฤƒ ลฃinฤƒ armata în mânฤƒ. Are gândire simplฤƒ, în unghiuri drepte.

Ce înseamnฤƒ asta?
ลž.A.:
Spune acelaลŸi lucru de cinci ori.

Vi se pฤƒrea un interlocutor stฤƒpân pe sine sau un simplu mesager al lui Sadat?
ลž.A.:
Nu, nu. Avea judecฤƒลฃile lui, care erau, bineînลฃeles, inspirate de conducerea militarฤƒ. Erau pe puncte, ca la armatฤƒ, însฤƒ era abil.

Lui CeauลŸescu, înainte ca Mubarak sฤƒ ajungฤƒ preลŸedinte, cum i se pฤƒrea?
ลž.A.:
Un militar luminat.

Dezvoltaลฃi puลฃin ideea.
ลž.A.:
Nu avea abilitatea lui Sadat ลŸi nici carisma, în lumea arabฤƒ, a lui Nasser. Era sub ei. Ultima oarฤƒ ne-am întâlnit cu el pe aeroportul din Cairo.

Când?
ลž.A.:
În ’87, când CeauลŸescu a mers în Africa ลŸi a oprit ลŸi la Cairo.

Dupฤƒ ce Mubarak a fost numit preลŸedinte, numฤƒrul contactelor directe BucureลŸti-Cairo a crescut mult. Mubarak a venit la BucureลŸti ลŸi de trei ori în douฤƒ luni, la finele anilor ‘80. Erau dese vizitele. Ce era în spate?
ลž.A.:
Da, 11 vizite. Lucrurile s-au complicat dupฤƒ Camp David. Apoi, noi am avut relaลฃii strânse.

Anvergura relaลฃiilor economice se reflecta ลŸi în cooperarea dintre serviciile secrete?
ลž.A.:
Nu cunosc asta.

Între timp, averea lui Hosni Mubarak a sporit. Este estimatฤƒ la 70 miliarde dolari.
ลž.A.:
A dat ลŸi el drumul la alลฃii care sฤƒ-l sprijine ลŸi s-au îmbogฤƒลฃit ลŸi ฤƒลŸtia. ลži atunci, în timp ce ai o universitate bunฤƒ la Cairo, cea mai bunฤƒ din lumea arabฤƒ, ai ลŸi un numฤƒr de analfabeลฃi…

A fost un dictator Mubarak?
ลž.A.:
Se ลŸi saturฤƒ lumea, domnule, 31 de ani… Vii la 15 ani ลŸi stai pânฤƒ la 46 de ani cu acelaลŸi preลŸedinte. Roade, puterea corupe ลŸi distruge. Dictatorii sunt de diferite categorii.

Ce diferenลฃฤƒ era între el ลŸi CeauลŸescu?
ลž.A.:
CeauลŸescu avea apucฤƒturi dictatoriale, dar ลŸi apucฤƒturi democratice. De exemplu, grija lui pentru cei de jos – nu exista la Mubarak.

ลži în România, ลŸi în Egipt s-a construit un cult al personalitฤƒลฃii pentru lider. Cât difereau?
ลž.A.:
Cultul personalitฤƒลฃii lui CeauลŸescu este mult mai violent ลŸi mult mai abuziv decât al lui Mubarak. Una dintre paginile ruลŸinoase ale regimului vechi ลŸi a lui CeauลŸescu este acest cult al personalitฤƒลฃii. Nu se referฤƒ numai la faptul cฤƒ se striga „CeauลŸescu, PCR!”. Uite în presฤƒ: înainte, se spunea „ลžedinลฃa Comitetului Politic”, dar s-a ajuns la „Sub preลŸedinลฃia tovarฤƒลŸului CeauลŸescu a avut loc ลŸedinลฃa Comitetului Politic”. Cuvân-tarea mea la ONU, nu era cuvântarea tovarฤƒลŸului ลžtefan Andrei la ONU, ci era „Considerentele preลŸedintelui Nicolae CeauลŸescu, privind situaลฃia internaลฃionalฤƒ, prezentate de ministrul de Externe”, deลŸi el nu vedea cu-vântarea. Pe urmฤƒ nebunia asta din judeลฃe – aduceai 100.000 de oameni ca sฤƒ le spunฤƒ „Vฤƒ adresez un salut! Aveลฃi rezultate bune! Am vorbit cu tovarฤƒลŸul ca ele sฤƒ fie ลŸi mai bune!”.

Când venea un lider strฤƒin la BucureลŸti erau festivitฤƒลฃi stradale, întâmpinat de populaลฃie cu steguleลฃe, copii. Era la fel când mergea CeauลŸescu la Cairo?
ลž.A.:
ลži acolo erau. În general, în ลฃฤƒrile africane, în China, Coreea era acest lucru. Sau îl primeai pe Gorbaciov cu sute de mii de oameni ลŸi când mergeai tu la Moscova te urcai în maลŸinฤƒ ลŸi te duceai la vilฤƒ. Dar prob-lema care se pune este urmฤƒtoarea. Nu existฤƒ un singur CeauลŸescu.

Se poate spune asta ลŸi despre Hosni Mubarak?
ลž.A.:
Eu cred cฤƒ Mubarak de la început a mers tare pe îmbogฤƒลฃire, a contat pe armatฤƒ, pe sprijinul americanilor. Iar americanii l-au aruncat din cฤƒruลฃฤƒ. AลŸa fac ลŸi ruลŸii, când aลŸa dicteazฤƒ interesele Moscovei.

Erau interese acum ca Mubarak sฤƒ nu mai stea la putere?
ลž.A.:
Se sฤƒturase lumea de el. Mubarak a fost înlocuit, dar problemele rฤƒmân.

Dictatorii nu-ลŸi dau seama cฤƒ popoarele ajung sฤƒ se sature?
ลž.A.:
Într-o formฤƒ sau alta, devin inconลŸtienลฃi.

Au sub control un aparat de informaลฃii care ia pulsul strฤƒzii. Nu vi se pare paradoxal?
ลž.A.:
Ajung sฤƒ nu mai creadฤƒ.

Se cred chiar atât de intangibili?
ลž.A.:
CeauลŸescu a murit crezând cฤƒ este iubit de popor. Cea mai mare loviturฤƒ pe care a primit-o a fost pe 22 decembrie, când i s-a comunicat: „- TovarฤƒลŸe secretar general, muncitorii de la «23 August» se îndreaptฤƒ spre sediu. – A, muncitorii mei vin aici! – Pฤƒi nu, vin sฤƒ vฤƒ spunฤƒ sฤƒ plecaลฃi!”

Mubarak, din ce spuneลฃi, pฤƒrea ceva mai pragmatic. Credeลฃi cฤƒ nu era conลŸtient cฤƒ poporul nu-l mai vrea?
ลž.A.:
Cred cฤƒ nici nu a avut interesul sฤƒ fie iubit de popor.

De ce?
ลž.A.:
Era un militar care spunea: „Îmi fac datoria, iar poporul nu ลŸtie ce-i aia. Trebuie sฤƒ-i spun eu”. Societatea lor este îmbâcsitฤƒ din punct de vedere religios.

Atingea Mubarak acest subiect, al islamismului?
ลž.A.:
Nu.

Ca interlocutor, cum l-aลฃi caracteriza? Cu stil, mai rudimentar?
ลž.A.:
Era un tip miliar ลŸi în comportament. Se vedea clar.

Se simลฃea o austeritate a discursului, a gesturilor?
ลž.A.:
Da, mฤƒsurate.

Ce atmosferฤƒ era la BucureลŸti, în sฤƒptฤƒmâna din 1981, când s-a petrecut succesiunea
Sadat-Mubarak?
ลž.A.:
Am mers la CeauลŸescu cu telegrama de condoleanลฃe, dar era preocupat. I-am zis, „tovarฤƒลŸe CeauลŸescu, v-a spus Sadat cฤƒ aลŸa va fi”. Zice: „totuลŸi nu trimite acum telegrama”. M-am dus apoi la un prieten sฤƒ bem o palincฤƒ ลŸi mฤƒ cheamฤƒ CeauลŸescu. Bฤƒuse ลŸi cฤƒpฤƒtase curaj. Mi-a zis: „dฤƒ telegrama aia”, ลŸi atunci am luat o copertฤƒ de dosar, am scris-o ลŸi i-am citit-o.

Cum vedeลฃi evoluลฃia Egiptului?
ลž.A.:
Acum americanii luptฤƒ sฤƒ nu înceapฤƒ haosul. Israelul tremurฤƒ.

Portret
„Iliescu nu are aplecare spre problemele oamenilor”
– ลžtefan Andrei a fost un critic consecvent al lui Ion Iliescu încฤƒ din anii ’50, cei doi intersectându-se mult în politica de dinainte de decembrie 1989.
– Ulterior, Ion Iliescu a preluat puterea, iar ลžtefan Andrei a fost condamnat sub acuzaลฃiile de subminare a economiei naลฃionale ลŸi genocid. A executat doi ani ลŸi jumฤƒtate de închisoare dupฤƒ 1990.
Despre Iliescu, ลžtefan Andrei povesteลŸte pentru RL cฤƒ era considerat, inclusiv de foลŸtii comuniลŸti, un biet „propagandist” ลŸi „bun de gurฤƒ”. Fostul ministru de Externe mai considerฤƒ cฤƒ Iliescu a pervertit ลŸi ideea de stânga româneascฤƒ, prin modul în care a condus PDSR/PSD.
Despre Adrian Nฤƒstase spune cฤƒ ar fi fost „bun pentru partidul liberal”.
– Cu 13 ani înainte de a fi numit ministru de Externe al României, ลžtefan Andrei a devenit, în 1965, adjunctul Ghizelei Vass, la Secลฃia Internaลฃionalฤƒ a PCR, o apropiatฤƒ a Anei Pauker ลŸi a lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, ลŸi bunica liberalului Bogdan Olteanu, în prezent viceguvernator la Banca Naลฃionalฤƒ.
– Ce spune astฤƒzi fostul ministru de Externe al lui CeauลŸescu, despre fosta sa ลŸefฤƒ, Ghizela Vass, ลŸi despre liberalul de mai târziu, Bogdan Olteanu?
Bunica Vass – „Era legฤƒtura Moscovei, vorbea la telefon cu Moscova”
Nepotul Olteanu – „Un oportunist”

Cele mai citite
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ