Mulţi primari din România se confruntă cu un sentiment de frustrare pentru că nu pot avea rezultatele administrative pe care le speră, a declarat secretarul Asociaţiei Comunelor din România, Ovidiu Colceriu.
Primarul Colceriu a declarat că vina pentru sentimentul de frustrare al primarilor români o poartă sistemul în care aceştia sunt nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea. Astfel, în opinia sa, deşi au resurse umane mai bune decât primăriile din Franţa, multe autorităţi publice din România au rezultate mai slabe.
Nu mai vor criterii politice
Asociaţiile care reprezintă interesele comunităţilor locale din România ar trebui să se unească pentru a elabora o strategie pe care să o impună autorităţilor centrale, astfel încât, indiferent de cine vine la guvernare, să nu se mai aloce primăriilor bani după culoarea primarului, ci pe proiecte.
Secretarul Asociaţiei Comunelor din România, Ovidiu Colceriu, care este şi primarul unei localităţi clujene, a declarat că va lansa această propunere Asociaţiei Municipiilor şi Oraşelor dar şi Uniunii Consiliilor Judeţene. Ideea i-a venit edilului după ce s-a întors, de curând, dintr-o vizită în Franţa, unde a văzut că se poate.
„Sunt frustrat pentru că la ei funcţionează şi la noi nu. Pentru că şi noi avem valori individuale şi nu putem să conlucrăm. Finanţarea este clară, la fel tot ce înseamnă atribuţiuni, sistemul de luare a deciziilor, au nişte planuri foarte bine elaborate şi după ce au ajuns la o concluzie, toată lumea o respectă”, a spus Colceriu.
Secretarul Asociaţiei Comunelor din România a explicat că în Franţa există peste 36.000 de comune, ai căror primari fac parte dintr-o asociaţie condusă de un grup de 36 de persoane, ţinut într-un echilibru perfect de faptul că jumătate sunt edili de dreapta, iar jumătate de stânga. În acest fel, actul decizional este just împărţit, iar ceea ce se hotărăşte este luat de bun de absolut toate părţile implicate şi pus în practică. De asemenea, criteriile şi sursele de finanţare sunt bine definite, iar priorităţile sunt stabilite pe baza unei strategii de dezvoltare a localităţilor sau a regiunilor.
Ovidiu Colceriu a participat joi la o întâlnire a primarilor din Transilvania cu parlamentarii pentru a discuta pe marginea conceptului de „dezvoltare durabilă”. La eveniment au participat parlamentari din Cluj, dar şi reprezentanţi au autorităţilor lcoale.