13.9 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialBarack Obama cere Pakistanului să elibereze un american acuzat de omor

Barack Obama cere Pakistanului să elibereze un american acuzat de omor

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a cerut marţi Pakistanului să elibereze un american acuzat de omor, insistând asupra faptului că nu este „insensibil” la decesul celor doi pakistanezi în acest caz, relatează AFP, citat de Mediafax.

Reacţionând pentru prima oară în public în legătură cu un caz care a provocat o criză diplomatică între Washington şi Islamabad, preşedintele Obama a subliniat că Raymond Davis se bucură de imunitatea diplomatică, garantată de convenţiile de la Viena.

„Ne aşteptăm ca Pakistanul (…) să se conformeze aceloraşi convenţii”, a spus Barack Obama, în cursul unei conferinţe de presă la Casa Albă. „Vom continua să lucrăm cu Guvernul pakistanez, pentru a obţine eliberarea acestei persoane”, a declarat el.

„Evident, suntem preocupaţi de pierderea acestor vieţi. Nu suntem insensibili la acest lucru, dar un principiu mai extins este în joc”, a adăugat el.

Raymond Davis a fost arestat la sfârşitul lunii ianuarie la Lahore. El a mărturisit că a ucis doi pakistanezi, dar şi-a explicat gestul prin faptul că, potrivit acestuia, cei doi se pregăteau să îl atace.

Washingtonul solicită eliberarea lui Davis, afirmând că este vorba despre un angajat al consulatului american din Lahore, care beneficiază de o imunitate diplomatică totală. Islamabadul a refuzat până în prezent eliberarea lui, iar justiţia pakistaneză l-a încarcerat. Poliţia locală a exclus teza legitimei apărări.

Senatorul american John Kerry urmează să sosească marţi seară în Pakistan, pentru a încerca să găsească o soluţie la criză. Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Senatul american cunoaşte bine Pakistanul, el fiind unul dintre artizanii planului de asistenţă record de 7,5 miliarde de dolari pe cinci ani, acordat de Washington aliatului său cheie în „războiul contra terorismului” în regiune.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă