Lungmetrajul „Discursul regelui/The King’s Speech” este marele câştigător al premiilor BAFTA, cu şapte trofee, printre care pentru cel mai bun film.
Filmul „Discursul regelui”, în care actorul Colin Firth interpretează rolul regelui George al VI-lea al Marii Britanii, a fost nominalizat la 14 categorii. În afară de premiile pentru cel mai bun film şi cel mai bun film britanic, „The King’s Speech” a obţinut, printre altele, trofee ale Academiei de Film şi de Televiziune Britanice (BAFTA) pentru cel mai bun scenariu original, cei mai buni actori în rol secundar – Helena Bonham Carter şi Geoffrey Rush -, dar şi pentru cea mai bună coloană sonoră, semnată de Alexandre Desplat. Pe scenă, Helena Bonham Carter a punctat: „Cred că ar trebui să mulţumesc familiei regale, care a făcut minuni pentru cariera mea”. Actriţa, care a fost felicitată la ceremonie de celebrul său soţ, Tim Burton, regizorul filmului „Alice în Ţara Minunilor”, a dedicat premiul „nevestelor de pretutindeni”, incluzând-o pe însăşi Regina Mamă dar şi pe propria mamă.
Câştigătorii categoriilor „cel mai bun rol principal masculin”, respectiv „cel mai bun rol principal feminin” nu au constituit o surpriză – Colin Firth şi Natalie Portman. Ambii au fost recompensaţi deja cu câte un Glob de Aur şi sunt consideraţi favoriţi la premiile Oscar. Natalie Portman, însărcinată cu primul copil, a lipsit de la ceremonie. Colin Firth a declarat de pe scena Royal Opera House: „Îmi place să vin aici, mulţumesc BAFTA”, referindu-se la al doilea premiu BAFTA, consecutiv, după rolul din „A Single Man”.
Colin Firth a vorbit şi despre Jeff Bridges, concurentul său la Oscarul pentru cel mai bun actor, spunând că îl întâlneşte des în culisele galelor: „Am ajuns să visăm la posibilitatea de a lucra împreună de-acum”.
Ce se va regăsi la Oscar?
Anul trecut, 12 categorii din cele 18 ale premiilor BAFTA s-au repetat la Oscar, iar anul acesta scorul s-ar putea repeta, estimează jurnaliştii străini. Potrivit criticilor de peste Ocean, bătălia pentru Oscar se va da între marele câştigător de la BAFTA şi producţia americană „Reţeaua de socializare/The Social Network”, răsfăţatul Globurilor de Aur, inclusiv pentru cel mai bun film al anului trecut. La gala britanică, filmul regizat de David Fincher, care prezintă etapele creării celei mai cunoscute platforme de socializare, a fost nominalizat la şase categorii şi a primit doar trei trofee.
Un singur trofeu pentru fraţii Coen
Din 12 nominalizări, drama „Black Swan” a luat un singur premiu, în timp ce thrillerul SF „Începutul/ Inception”, cu Leonardo DiCaprio în rolul principal, din cele nouă nominalizări a obţinut doar trei premii la categorii tehnice. Cineastul Darren Aronofsky, regizorul filmului „Black Swan”, a ţinut să spună: „Mă bucur foarte tare că «Black Swan» a fost apreciat şi sunt încântat pentru Natalie. A lucrat din greu tot anul, câte opt ore în fiecare zi”. Lungmetrajul „127 Hours”, de Danny Boyle, nominalizat la opt categorii, nu a obţinut nici un premiu, iar „Adevăratul curaj/ True Grit”, al fraţilor Joel şi Ethan Coen, nominalizat tot la opt categorii, a plecat acasă doar cu trofeul pentru cea mai bună imagine. Cel mai bun film străin a fost desemnat lungmetrajul suedez „Bărbaţi care urăsc femeile/The Girl With The Dragon Tattoo”, adaptare după celebra trilogie „Millennium”, de Stieg Larsson. Pelicula a concurat cu „Biutiful”, de Alejandro González Iñárritu.
Poveştile regale, pe gustul publicului
Criticii apreciază că era de aşteptat pentru „The King’s Speech” să ia atâtea trofee dat fiind apetitul britanicilor pentru poveştile regale. În anii ‘90 câştigătoare a fost Dame Judi Dench pentru rolul reginei din producţia „Queen Victoria” şi pentru rolul secundar, al reginei Elisabeta I, din „Shakespeare in Love”. În 1998, Cate Blanchett este premiată pentru rolul Elizabeth din filmul omonim, iar în 2006 a fost rândul actriţei Helen Mirren la BAFTA cu pelicula „Queen”.