20 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomânia s-a molipsit de febra scumpirii alimentelor

România s-a molipsit de febra scumpirii alimentelor

În luna ianuarie inflaţia a continuat să crească accelerat, antrenată de preţurile alimentelor, deşi majoritatea economiştilor se aşteptau să se tempereze.

Explozia preţurilor la alimente este efectul evoluţiei cotaţiei materiei prime şi a produselor agricole pe piaţa internaţională la care se adaugă lipsa unor investiţii esenţiale în domeniul agriculturii, spun analiştii economici. Deşi pentru luna ianuarie, era de aşteptat ca inflaţia să se domolească, aceasta a ajuns la 0,77% comparat cu luna decembrie 2010, de aproape trei ori mai mare decât ar fi trebuit să fie pentru a se putea încadra în ţinta de inflaţie BNR de 3%.

Analistul economic Ilie Şerbănescu apreciază că explozia preţurilor în ianuarie, în special la produse alimentare, este cauza accentuării crizei. „Criza a ajuns la consumatori, la oameni. După ce s-au ţinut preţurile în frâu, acum procesul de creştere nu mai poate fi stopat. Creşterile de preţuri sunt accentuate de criză. Şi în următoarele luni se vor înregistra creşteri de preţuri la produsele alimentare”, ne-a declarat Ilie Şerbănescu.

Cartofii, în topul creşterilor de preţuri

Faţă de luna decembrie 2010, preţurile de consum au crescut în ianuarie cu 0,77%, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,14%, cele nealimentare cu 0,83%, în timp ce tarifele la servicii au scăzut cu 0,11%, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). La alimente, cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate, în prima lună din 2011 la cartofi (6,02%) şi alte legume şi conserve de legume (6%).

„Preţurile produselor alimentare vor continua să crească şi în perioada următoare”, apreciază economistul-şef de la BCR, Lucian Anghel, care consideră că inflaţia înregistrată în luna ianuarie este „destul de mare” dacă ne raportăm la prognoza BNR. „Pentru a avea o inflaţie redusă şi pentru a se reduce şocurile exterioare avem nevoie de o agricultură performantă. Domeniul agriculturii e unul strategic, iar lipsa investiţiilor se vede în prezent. România are un potenţial, la grâu de exemplu, pentru a putea asigura hrană pentru 105 milioane de locuitori”, a precizat Lucian Anghel.

Evoluţia preţurilor

La produsele nealimentare, cele mai ample scumpiri au fost la cărţi, ziare, reviste (4,84%), în timp ce la servicii, transportul urban s-a scumpit cu 1,06%. Scăderi de preţuri au fost la ouă, care s-au ieftinit în ianuarie cu 1,25%, la autoturisme şi piese de schimb (-0,08%), precum şi la chirii (-0,11%).

Preţurile la carne, lapte, tutun, medicamente, dar şi tarifele la poştă şi telecomunicaţii, vor influenţa mai mult calculul inflaţiei în acest an, faţă de 2010. Pâinea, energia termică, îmbrăcămintea şi confecţiile vor avea o pondere mai redusă în indicele preţurilor de consum (IPC).

În luna ianuarie 2011 faţă de luna anterioară, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 1,1%, cele ale mărfurilor nealimentare cu 0,8%, iar tarifele serviciilor au scăzut cu 0,1%. Evoluţia ponderilor este inversă comparativ cu cea de anul trecut, când INS a anunţat o creştere a ponderii mărfurilor nealimentare, concomitent cu scăderi uşoare la mărfurile alimentare şi servicii.

Cele mai citite

Florin Tănase, surprins de rezultatul cu RFS: „Nu mă așteptam la un scor așa mare, dar e meritat”

FCSB a obținut o victorie clară cu 4-1 în fața letonilor de la RFS, în primul meci din faza grupelor Europa League, o performanță...

Manchester City pregătește o ofertă uriașă pentru Florian Wirtz!

Campioana Angliei ar putea oferi 150 de milioane de euro pentru mijlocașul de la Bayer Leverkusen. Manchester City ar fi interesată de transferul lui Florian...

Primarul democrat din New York, Eric Adams, a fost acuzat de corupție

Primarul din New York, Eric Adams, implicat într-o serie de scandaluri, a fost acuzat joi de fraudă electronică, solicitarea de donații ilegale din partea...
Ultima oră
Pe aceeași temă