Vara este anotimpul în care simțit cel mai puternic cât de util este un frigider. Nimic nu e mai bun în vreme de caniculă decât o înghețată sau un suc abia scos de la rece. Dar care e cel mai bun frigider pentru locuința noastră?
Există mai multe tipuri de frigidere, fiecare cu avantaje specifice și funcții speciale. Primul lucru pe care trebuie să îl faci, înainte de a cumpăra acest electrocasnic esențial, este să analizezi ce stil de viață ai: mergi rar la cumpărături și preferi alimentele congelate sau îți place să ai mereu alimente proaspete?
Dacă pentru tine a doua variantă e cea mai potrivită, o opțiune bună este un frigider cu una sau două uși. Frigiderul cu o ușă este potrivit dacă spațiul de care dispui nu este foarte generos în locuință – e mai potrivit, prin urmare, pentru un apartament, dar are tocmai avantajul că îți pune la dispoziție un volum suficient pentru păstrarea alimentelor proaspete. Are rafturi ajustabile și o cutie pentru fructe și legume. În partea de sus are încorporat congelatorul cu ușă separată, dacă vrei totuși să răcești rapid o sticlă de suc.
Frigiderul cu două uși necesită mai mult spațiu în casă, dar oferă și mai mult spațiu de depozitare. Capacitatea frigiderului este generoasă, fiind împărțită eficient prin rafturi ajustabile, chiar și pe ușă, și o cutie pentru fructe și legume.
Combina frigorifică este opțiunea cea mai bună când ai nevoie de un frigider, dar și de un congelator încăpător, pentru varianta în care folosești mai mult alimentele congelate. Cele două compartimente frigorifice sunt delimitate prin uși separate, cu răcitorul situat deasupra congelatorului. Două echipamente de răcire într-unul singur, combinația perfectă pentru a economi spațiu, dar și bani.
Gama cea mai variată de frigidere cu o ușă, două uși sau combină frigorifică o găsești, de exemplu, la eMAG.
Ce dimensiuni trebuie să aibă frigiderul
Dacă familia dvs. este formată din două persoane, orientaţi-vă spre un frigider cu o capacitate de 250 l. Dacă aveţi unul sau doi copii, alegeţi un frigider cu o capacitate între 300 l şi 450 l. Clasa energetică este strâns legată de economia pe care o puteţi face la consumul de electricitate. Exisă o scară de consum de la A (cel mai eficient energetic) la G (cel mai puțin eficient energetic).. Aparatele cu cel mai mic consum de energie sunt cele cu clasa A+ şi A++. Diferenţa de economie de energie între clasa A şi clasa B este de cel puţin 25%.
Majoritatea frigiderelor sunt proiectate să funcţioneze la o temperatură cuprinsă între 10 şi 33 de grade Celsius. Când temperatura din încăpere depăşeşte aceste limite, aparatul nu mai funcţionează normal. Aşadar, frigiderul nu trebuie instalat aproape de sursele de căldură sau expus direct razelor soarelui.
Aparatele frigorifice cu un nivel cuprins între 40 db(A) şi 45 db(A) sunt considerate cele mai silenţioase.
Cum se menține curat un frigider
Frigiderul, indiferent dacă este cu o ușă sau cu două uși, și combina frigorifică trebuie să fie spălate și dezinfectate periodic, pentru o igienă impecabilă. Primul pas este dezghețarea electrocasnicului, prin scoaterea din priză. Se scot apoi rafturile, grătarele, cutiile de depozitare și tăvile. Spală-l eficient cu o soluție specială de curățat și dezinfectat, disponibilă în comerț. Aceasta înlătură grăsimile, igienizează, are acțiune antimicrobiană, nu necesită clătire și o poți utiliza chiar și pe suprafața externă a frigiderului. Pentru a scăpa de mirosurile neplăcute și a menține senzația de prospețime, apelează la odorizante pentru frigider.
Achiziționează un frigider cu funcție antibacteriană. Pereții interiori ai acestuia au în compoziția lor ioni de argint, care împiedică dezvoltarea bacteriilor responsabile de mirosurile neplăcute.