17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialMubarak a demisionat. Armata preia puterea în Egipt

Mubarak a demisionat. Armata preia puterea în Egipt

Vicepreşedintele egiptean Omar Suleiman a anunţat, în cadrul unei intervenţii televizate, că Hosni Mubarak a renunţat la putere, potrivit AFP, citat de Mediafax. 

Suleiman a afirmat că Mubarak a renunţat la funcţie şi a transferat puterea armatei egiptene. Decizia a fost luată ‘din cauza circumstanţelor dificile prin care trece ţara’, a explicat el.

„Ţinând cont de condiţiile dificile pe care le traversează ţara, preşedintele Hosni Mubarak a decis să abandoneze postul de preşedinte al Republicii şi a însărcinat Consiliul suprem al forţelor armate să administreze afacerile ţării”, a declarat Suleiman.

Sutele de mii de manifestanţi din piaţa Tahrir, din Cairo, au explodat de bucurie la anunţul demisiei preşedintelui Hosni Mubarak, aflat de aproape 30 de ani la putere.

Poporul a dărâmat regimul! Poporul a dărâmat regimul!”, scanda o mulţime în delir, în această piaţă devenită simbolul mişcării de contestare.

Manifestanţii strigau de bucurie şi agitau drapele egiptene. Unele persoane au leşinat din cauza emoţiei.

Hosni Mubarak, care se confrunta cu o mişcare de contestare fără precedent de la 25 ianuarie, i-a delegat joi seara prerogativele sale vicepreşedintelui Omar Suleiman, fără a-şi anunţa însă demisia.

Vineri, purtătorul de cuvânt al Partidului Naţional Democrat aflat la putere, anunţase că preşedintele egiptean a părăsit Cairo pentru a merge la Sharm el-Sheikh, în Sinai, unde deţine o locuinţă.

„Mubarak a părăsit Cairo cu toată familia sa”, declarase anterior o sursă apropiată Guvernului, sub acoperirea anonimatului.

Comunicatul a generat o explozie de bucurie în Piaţa Tahrir din centrul capitalei Cairo, în care protestele împotriva lui Hosni Mubarak nu au încetat în ultimele 18 zile.

 

Şi proaspăt numitul secretar general al partidului de guvernământ din Egipt – Partidul Naţional Democrat /PND/ – al contestatului preşedinte Hosni Mubarak a anunţat vineri că şi-a părăsit funcţia, declarând că ţara sa are nevoie de partide politice noi.
‘Este vorba despre o retragere din funcţie şi din partid’, a declarat Hossam Badrawi pentru postul privat de televiziune al-Hayat, preluat de agenţia Reuters, potrivit Agerpres. ‘Apariţia unor noi partide, care să reflecte o nouă mentalitate, este mai bună pentru societatea actuală’, a explicat el.

Badrawi a fost desemnat sâmbăta trecută în funcţia de secretar general după ce biroul executiv al PND a demisionat, pe fondul valului de contestare populară ce vizează regimul Mubarak.

În „comunicatul numărul doi” al Consiliului suprem al forţelor armate, citit la televiziunea publică de un prezentator, armata a dat asigurări că va garanta „alegeri libere şi transparente”, la o zi de la anunţul lui Mubarak, puternic contestat în stradă, că îi va delega prerogativele vicepreşedintelui.

Consiliul, prezidat de ministrul Apărării Mohamed Hussein Tantawi, a anunţat măsuri „pe baza ultimelor evoluţii care determină destinul ţării (…) şi decizia de a delega prerogativele vicepreşedintelui”.

Armata dă asigurări că va garanta organizarea unor „alegeri prezidenţiale libere şi transparente în lumina amendamentelor constituţionale decise” şi a „avertizat împotriva oricărui afront la adresa securităţii naţionale şi a cetăţenilor”.

Consiliul „subliniază necesitatea revenirii la muncă în instituţiile statului şi întoarcerea la o viaţă normală.

Armata a promis „să pună capăt stării de urgenţă imediat după încheierea condiţiilor actuale”, dând asigurări că „persoanele oneste care au refuzat corupţia şi a cerut reforme nu vor fi arestate”.

„Forţele armate îşi iau angajamentul să vegheze asupra revendicărilor legitime ale poporului şi să acţioneze în vederea realizării lor (…) până la încheierea tranziţiei paşnice a puterii şi pentru a se ajunge la o societate democratică liberă, la care aspiră fii poporului”.

Joi, televiziunea publică şi-a întrerupt programele pentru a difuza „comunicatul numărul unu” al Consiliului suprem al forţelor armate, citit de un militar.

Armata a anunţat că va examina „măsurile” necesare pentru „protejarea naţiunii” şi „sprijinirea cererilor legitime ale poporului”.

„Ţinând cont de responsabilitatea forţelor armate şi angajamentul lor de a proteja poporul şi de a apăra interesele şi securitatea sa, şi de a veghea la securitatea naţiunii şi a cetăţenilor şi la cunoştinţele marelui popor egiptean, şi pentru a susţine cererile legitime ale poporului, Consiliul suprem al forţelor armate s-a reunit astăzi, 10 februarie”, continuă comunicatul.

Consiliul a adăugat că va fi în reuniune permanentă până la noi ordine.

 

Cele mai citite

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Marius Marin revine după accidentare! Ce au spus italienii

După o evoluție impresionantă în meciul Pisa - Salerno, Marius Marin este gata să revină în echipa sa, în ciuda unei contracturi musculare suferite. Marius...

Consultări pentru Start-Up Nation 2024: TVA eligibil, obligații de creare locuri de muncă și întârzieri în plățile din 2022

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a organizat recent două sesiuni de consultare pentru stabilirea procedurii de implementare a programului Start-Up Nation 2024. La discuții...
Ultima oră
Pe aceeași temă