17.9 C
București
vineri, 27 septembrie 2024
AcasăSpecialÎncă 140 de medici gălăţeni părăsesc ţara

Încă 140 de medici gălăţeni părăsesc ţara

Din ce în ce mai mulţi medici din Galaţi îşi părăsesc cabinetele, preferând să profeseze în ţări din Uniunea Europeană. Potrivit Directivei DC2005/36 a Comisiei Europene pentru a profesa în străinătate, medicii au nevoie de certificatele de conformitate, unul pentru diploma de licenţă şi unul pentru certificatul de medic specialist.

În ultimele luni, au obţinut certificatele 140 de medici gălăţeni. „Din cei 800 de medici ai noştri, deja 140 au certificatul de conformitate şi mulţi au şi plecat. Nici nu se pune problema să putem înlocui plecările pe seama medicilor veniţi din alte ţări, cum ar fi Republica Moldova. Din păcate, în actuala conjunctură există riscul să nu mai avem medici buni de familie, deoarece cei buni vor pleca”, declară preşedintele Colegiului Medicilor Galaţi, dr Dumitru Cristea. Exodul e confirmat şi de preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Galaţi, dr Dumitru Mărăşescu: „Din ce ştiu până acum, circa 30-35% dintre medicii de familie gălăţeni au intenţia de a cere aceste certificate de conformitate pentru a pleca în străinătate, şi nu vor face asta doar pentru a intimida decidenţii politici, ci chiar vor pleca.

Printre aceştia mă număr şi eu, deoarece la cum se anunţă noul contract-cadru nu cred că ne mai putem desfăşura cum trebuie activitatea”. Nemulţumirile medicilor şi implicit decizia lor de a părăsi ţara au fost determinate de clauzele contractului-cadru pe 2010, care le-a redus veniturile. Prevederile noului contract-cadru, pe 2011, va accelera plecările, pentru că prevăd o nouă reducere a venitului per capita şi anularea sporului acordat medicilor de familie din mediul rural. Astea sunt nemulţumirile medicilor din toată ţara. La Galaţi, însă, medicii de familie au mult mai multe motive de nemulţumire. Unul din ele este că Primăria Galaţi a pus beţe-n roate vânzării cabinetelor către medicii de familie, foarte puţini reuşind să se „descurce”. Iar în calitate de „stăpân” al cabinetelor, primăria a „umblat” la redevenţă.

Redevenţa, de 20 de ori mai scumpă!

Începând de la 1.01.2011, Consiliul Municipal a scumpit de 20 de ori redevenţa plătită de medici pentru cabinete. Noul preţ este 18 euro/mp/an. Un cabinet are cam 35 mp, dar medicul trebuie să plătească şi pentru „spaţiile comune” din imobil care pot fi de până la 100 mp. Se ajunge ca un medic de familie să plătească o redevenţă de peste 2.200 de euro. În „zona zero”, Ţiglina 1, pentru un birou cu suprafaţa de 25 mp se plăteşte o chirie anuală de 1.200 euro, iar pentru un spaţiu comercial de 20 mp, ultracentral, din Mazepa, se plăteşte anual o chirie de 2.200 euro.

Altfel spus, Primăria Galaţi face speculaţii imobiliare cu medicii în condiţiile în care piaţa imobiliară e în cădere. Dacă la redevenţă adăugăm cheltuielile pentru utilităţi şi salariul asistentei, rezultă că un medic de familie trebuie să aducă bani de acasă, ca să fie lăsat să practice medicina la Galaţi.

Cele mai citite

Europa League: FCSB victorie spectaculoasă cu FC RFS 4-1

FCSB a învins echipa letonă RFS cu scorul de 4-1 (2-1), joi seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în prima etapă din noul format...
Ultima oră
Pe aceeași temă