31.8 C
Bucureศ™ti
joi, 5 septembrie 2024
AcasฤƒLifestyleFoodVameลŸii s-au speriat: Doamne, ce se รฎntรขmplฤƒ รฎn ลฃara asta!

VameลŸii s-au speriat: Doamne, ce se รฎntรขmplฤƒ รฎn ลฃara asta!

Mulลฃi dintre vameลŸii de la graniลฃa cu Republica Moldova sunt convinลŸi cฤƒ ar putea fi arestaลฃi în orice moment. Unii refuzฤƒ chiar sฤƒ plece în concediul dinainte stabilit, de teamฤƒ sฤƒ nu devinฤƒ imediat suspecลฃi. Trebuia sฤƒ plec în vacanลฃฤƒ, dar nu mฤƒ mai duc, cฤƒ zic ฤƒลŸtia: „Uite, contrabandistul, a fugit”. Nu vezi, vine elicopterul, te duce la BucureลŸti ลŸi acolo îลฃi gฤƒsesc ei ceva sฤƒ te lege”, se plângea miercuri un vameลŸ ieลŸean colegului sฤƒu din Vama Sculeni.

Am ajuns la acest punct de trecere a frontierei pentru a vedea cum a afectat arestฤƒrile DNA micul trafic de frontierฤƒ. Am trecut marลฃi noaptea graniลฃa în Republica Moldova ลŸi am cumpฤƒrat de la Cahul cinci cartuลŸe de ลฃigฤƒri ลŸi cinci litri de alcool. Legea prevede cฤƒ o persoanฤƒ poate intra în România, dacฤƒ vine dintr-o ลฃarฤƒ non-UE, cu doar douฤƒ pachete de ลฃigarete ลŸi un litru de alcool de persoanฤƒ.

Ce refuzฤƒ românul primeลŸte moldoveanul

Primul punct de trecere a frontierei testat a fost GiurgiuleลŸti, din Galaลฃi. VameลŸii basarabeni sunt la curent cu „nebunia arestฤƒrilor” de dincoace de Prut. Când a vฤƒzut cฤƒ am depฤƒลŸit limita legalฤƒ de produse, unul dintre ei ne-a avertizat. „Noi vฤƒ lฤƒsฤƒm, dar la români nu treceลฃi. E foarte mare controlul, de când cu arestฤƒrile astea”. Am pornit totuลŸi spre GiurgiuleลŸti ลŸi, preventiv, am pus 100 de lei într-unul dintre paลŸapoarte. Am dat actele unui poliลฃist de frontierฤƒ ลŸi totodatฤƒ i-am spus cฤƒ avem la noi mult tutun. Când a descoperit banii, agentul s-a întors speriat. „Vedeลฃi cฤƒ aลฃi uitat ceva aici. ลži nu mai umblaลฃi cu prostii”, ne-a certat. Apoi, în loc sฤƒ confiลŸte marfa pe care o aveam în plus ลŸi sฤƒ ne lase în propria ลฃarฤƒ, poliลฃistul a refuzat sฤƒ mai aibฤƒ de a face cu noi ลŸi ne-a întors în Republica Moldova. Am revenit la graniลฃa moldoveneascฤƒ ลŸi vameลŸul basarabean a început sฤƒ râdฤƒ. Cum la ei nu au loc arestฤƒri, a realizat cฤƒ i-ar putea ieลŸi un câลŸtig pe seama noastrฤƒ. „Nu puteลฃi intra la noi, cฤƒ aveลฃi prea multe ลฃigฤƒri ลŸi alcool”. I-am explicat cฤƒ le-am cumpฤƒrat de la Cahul ลŸi tocmai trecusem pe acolo în urmฤƒ cu zece minute. „Nu conteazฤƒ”, ne-a replicat sec. PrinลŸi între frontiere, am bฤƒgat 100 de lei moldoveneลŸti în paลŸaport ลŸi l-am întins funcลฃionarului. Basarabeanul a luat banii ลŸi abia atunci a decis sฤƒ ne lase sฤƒ trecem dincolo de Prut.

„Eu am trecut zece pachete, ascunse în buzunare”

A doua zi, am abordat o altฤƒ variantฤƒ. Pentru a vedea cât de departe merg vameลŸii cu aceastฤƒ neaลŸteptatฤƒ corectitudine, am redus cantitatea de marfฤƒ cu care urma sฤƒ trecem fiecare dintre noi frontiera. Unul dintre noi a luat patru cartuลŸe de ลฃigฤƒri ลŸi doi litri de coniac, dupฤƒ care a pornit cu maลŸina spre Vama Albiลฃa. Cel de al doilea a bฤƒgat în bagaje un cartuลŸ de ลฃigarete ลŸi trei litri de coniac ลŸi s-a urcat într-un microbuz care fฤƒcea curse între ChiลŸinฤƒu ลŸi IaลŸi.

La Vama Albiลฃa, coada era destul de mare pentru cฤƒ fiecare persoanฤƒ era controlatฤƒ atent. Când ne-a venit rândul, le-am explicat anagajaลฃilor statului ce transportฤƒm. VameลŸii au luat foc. Au verificat atent portbagajul, sub roata de rezervฤƒ, dupฤƒ banchete ลŸi la motor. Au refuzat orice discuลฃie despre bani ลŸi au decis sฤƒ ne confiลŸte produsele, iar la rugฤƒminลฃile noastre de a nu aplica legea, unul dintre funcลฃionari ne-a replicat mâhnit: „Doamne, nu vedeลฃi ce se întâmplฤƒ în ลฃara asta?”. O concesie au fฤƒcut totuลŸi: în loc de douฤƒ pachete, cât este voie, ne-au lฤƒsat patru.

Pe cea de a doua rutฤƒ, basarabenii din microbuzul de ChiลŸinฤƒu erau burduลŸiลฃi de ลฃigฤƒri ascunse prin haine, spre dezamฤƒgirea ลŸoferului. „Care nu duce ลฃigฤƒri, cฤƒ vreau sฤƒ-mi transporte mie niลŸte pachete? Cum, toลฃi aveลฃi deja ale voastre?”, s-a mirat conducฤƒtorul auto. Când au aflat cฤƒ noi intenลฃionฤƒm sฤƒ declarฤƒm corect ce transportฤƒm, micii contrabandiลŸti s-au revoltat. „Ascunde-le, nu fi fraier. Pune câte un pachet prin buzunare, cฤƒ ฤƒลŸtia controleazฤƒ numai la bagaje”. La Vama Sculeni, întreg microbuzul a fost golit de oameni ลŸi bagaje. S-au cercetat amฤƒnunลฃit documentele, apoi ne-au lฤƒsat sฤƒ aลŸteptฤƒm o orฤƒ. Funcลฃionarii ลŸi poliลฃiลŸtii de frontierฤƒ erau deja blocaลฃi cu alลฃi turiลŸti. Într-un târziu, un vameลŸ grฤƒbit ne-a cerut sฤƒ declarฤƒm singuri dacฤƒ avem ลฃigฤƒri. „Nu spune nimic, stai dupฤƒ mine”, ne-a rugat o bฤƒtrânฤƒ care nu era la primul transport de tutun din viaลฃa sa. Am recunoscut totuลŸi ลŸi funcลฃionarul ne-a explicat cฤƒ pachetele în plus vor fi confiscate. Dupฤƒ ce am ieลŸit din vamฤƒ, micii traficanลฃi basarabeni din microbuz ne priveau cu milฤƒ: „De ce le-ai spus? Eu am acum la mine zece pachete ลŸi am trecut. Uite, am pus în buzunare, am vreo douฤƒ la laptop, unul pe sub haine”, ne-a explicat un tânฤƒr, care ne-a povestit cฤƒ face la fel la fiecare drum spre România.

ACUM 2 ANI

5 lei pentru fiecare cartuลŸ de ลฃigฤƒri trecut ilegal era taxa pe care vameลŸii o reลฃineau la graniลฃa de est a României, în 2008, când reporterii României Libere au realizat o investigaลฃie cu camera ascunsฤƒ printre contrabandiลŸtii români, basarabeni ลŸi ucraineni.

50 de pachete de ลฃigฤƒri, 10 litri de alcool ลŸi 300 kilograme de prune au trecut jurnaliลŸtii prin punctul de trecere a frontierei GiurgiuleลŸti, din Galaลฃi, cu acordul vameลŸilor; legal, ar fi avut voie la doar 10 pachete de ลฃigฤƒri ลŸi 1 litru de alcool de persoanฤƒ.

5 cartuลŸe ลฃigฤƒri au confiscat vameลŸii de la Albiลฃa, judeลฃul Vaslui, când ziariลŸtii au încercat în 2009 un nou experiment privind micul trafic de la frontierฤƒ; totuลŸi, vameลŸii ลŸi-au cerut scuze: „Este în control o comisie de la Bruxelles ลŸi trebuie sฤƒ vi le confiscฤƒm.”

Cele mai citite

Siegfried Mureศ™an, desemnat negociator-ศ™ef al bugetului UE. Este primul europarlamentar romรขn care ocupฤƒ o asemenea funcศ›ie

Europarlamentarul liberal Siegfried MureลŸan, membru al grupului Partidului Popular European (PPE), a fost desemnat de cฤƒtre grupurile politice din Parlamentul European pentru a ocupa...

Alocaศ›iile ศ™i indemnizaศ›iile pentru copii vor fi plฤƒtite รฎnainte de รฎnceperea ศ™colii

Autoritฤƒศ›ile au luat decizia de a accelera plata alocaศ›iilor ศ™i indemnizaศ›iilor pentru copii, pentru a veni รฎn sprijinul familiilor รฎnainte de รฎnceputul anului ศ™colar...

Alfred Bulai, audiat din nou pentru acuzaศ›ii de agresiune sexualฤƒ. Anchetatorii fac percheziศ›ii suplimentare

Sociologul Alfred Bulai, reศ›inut miercuri dimineaศ›ฤƒ, a fost adus joi รฎn faศ›a procurorilor de la Parchetul Judecฤƒtoriei Sectorului 1 pentru a fi audiat รฎn...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ