Unul dintre cele mai mari secrete ale mandatelor fostului primar al sectorului 5 a fost costul petrecerilor fabuloase de la Romexpo, de Revelion. „România liberă“ a aflat, în exclusivitate sumele enorme plătite: până la cinci milioane de euro pentru o astfel de petrecere.
„Vanghelioanele”, cum au fost numite, erau „cireașa de pe tortul” popularităţii excentricului edil, televiziunile naţionale înghesuindu-se, săptămâni în șir, să prezinte evenimentul, începând cu cozile la bilete până la descrierea listei de vedete care urmau să cânte în faţa a 6.000-7.000 de oameni.
În spatele grandorii se ascundeau, însă, o mulţime de ilegalităţi, în special financiare: preţuri umflate, facturi de sute de mii de lei fără servicii prestate, inexistenţa unei autorizaţii-cheie, șpăgi convertite în șampanie, cozonaci și apă minerală. DNA a amușinat subiectul vanghelioanelor, reflectându-l, într-o mică măsură, în dosarul de luare de mită al fostului primar.
Pe de altă parte, într-o altă anchetă cu acest subiect, DNA a depus armele și a descoperit doar o evaziune fiscală pe care a declinat-o către Parchetul de pe lângă Tribunalul București. Aceasta, deși cifrele din spatele acestor spectacole sunt incredibile. De exemplu, numai pentru programul artistic al Revelionului 2013-2014, Primăria Sectorului 5 a plătit, fără licitaţie, 21.742.525 lei (4,86 milioane de euro). Suma nu conţine cheltuielile legate de meniuri, ospătari, amenajarea sălii.
Sau, altfel spus, fără număr, fără număr, de la Marian Vanghelie!
Mai bine amendă decât transparenţă
Sumele plătite de Primăria Sectorului 5, de-a lungul timpului, pentru vanghelioanele de la Romexpo nu au fost făcute niciodată publice. Căutările în portalul destinat achiziţiilor publice (SEAP – Sistemul Electronic de Achiziții Publice), loc unde autorităţile sunt obligate să posteze ce cumpără și la ce preţ, nu dau nici un rezultat. Era un lucru obișnuit în timpul lui Vanghelie la conducerea acestui sector: rezultatele licitaţiilor sau declaraţiile de avere erau subiecte tabu. Primăria prefera să plătească amenzi către alte instituţii ale statului, precum Autoritatea Naţională de Reglementare și Monitorizare a Achiziţiilor Publice, decât să arate actele. „Vanghelie ţine contractele Primăriei în seiful personal”, titra „Evenimentul Zilei”, de exemplu, în 2010.
Și actualul primar ține sumele la secret
Deși Vanghelie nu mai este primar din 2015, nici în prezent lucrurile nu s-au schimbat în fostul său fief. Mai multe cereri adresate de către „România liberă” Biroului de Presă al acestei primării pe tema banilor cheltuiţi în trecut la aceste spectacole nu au primit răspuns, în ciuda unei lungi așteptări. Iar Vanghelie, întâmplător sau nu, nu a dispărut de tot din Primărie: este consilier local și poate că spiritul lui bântuie, „paralizează” degetele funcţionarilor în apropierea tastaturilor. Ori poate că e mult mai simplu: între „Marean” și actualul primar, Daniel Florea de la PSD, s-a încheiat o înțelegere subterană care-i favorizează pe amândoi.
RL a obţinut, însă, o parte din aceste date dintr-o altă sursă, tot oficială. Este vorba de sentinţe judecătorești din câteva dosare aflate în ultimii ani pe rolul instanţelor bucureștene. Aceste informaţii arată că firmele LA Entertainment International SRL și Modus Production Art SRL, ambele din București, au făcut averi de pe urma organizării câtorva vanghelioane.
2013 cu noroc: 21.742.525 lei pentru vanghelion
Marea lovitură dată de Modus Production Art SRL a avut loc la vanghelionul dintre 2013 și 2014. Printr-un contract semnat pe 29 noiembrie 2013, societatea deţinută de Ștefan Anton Moroșanu și tatăl său, Dumitru Moroșanu, cunoscut producător de televiziune, a primit undă verde să organizeze programul artistic din noaptea de 31 decembrie 2013 spre 1 ianuarie 2014. Valoarea contractului a fost de 4,86 milioane de euro, adică 21.742.525 lei. Informaţia apare în sentin-ţa civilă nr. 352 din 21 ianuarie 2016 a Tribunalului București. Instanță unde, ulterior vanghelionului, părţile s-au războit în faţa judecătorilor. Motivul: Curtea de Conturi a descoperit, la zece luni după eveniment, că Primăria Sectorului 5 plătise firmei 640.832 lei, pentru care aceasta „nu a prezentat documente justificative ale serviciului prestat”. Modus Production Art a returnat benevol 220.000 de lei, iar pentru restul s-a ajuns la judecată. „Nu mai știu ce s-a întâmplat, dacă am dat sau nu restul de bani”, spune acum patronul de la Modus, Ștefan Anton Moroșanu. Care afirmă, însă, că a fost vorba de o „sumă necheltuită”, și nu încasată fără justificare.
Tun cu vanghelion, apoi faliment
Dar sunt slabe șanse să se mai recupereze ceva: ulterior acestui contract, societății i-au mers foarte prost afacerile. De exemplu, în anul în care Tribunalul București a obligat-o să achite restul de 420.832 lei, plus dobânzile aferente, a avut cifră de afaceri 0 (zero). Este de precizat că afacerea cu Primăria Sectorului 5 i-a adus, în 2013, firmei Modus Production Art 97,9% din cifra de afaceri pe acel an.
Referitor la aceste contracte, Moroșanu afirmă că totul a fost legal și că aveau loc licitaţii, depunându-se oferte la Primărie. Nu știe însă numele altor ofertanţi. „Nu am dat șpagă. Sunt foarte relaxat. 70% din sumă a mers la artiști. Onorariile erau foarte mari pentru că erau contactaţi cu puţin timp înainte de concerte. Asta nu era vina mea, ci a Primăriei, care atribuia târziu aceste contracte”, afirmă Moroșanu, care susţine că el este cel care a inventat cuvântul „vanghelion”. Suma pentru vanghelionul dintre 2013 și 2014 pare exagerată și din alt punct de vedere: cei mai „renumiţi” cântăreţi au fost de categorie B, adică Paul Anka și Amr Diab. În rest, români pentru care ar fi fost de ajuns câteva sute de mii de euro.
18,2 milioane lei pentru Luminiţa Anghel
Mult mai tenebroase par relaţiile dintre Primăria Sectorului 5 și societatea LA Entertainment International SRL, organizatoare a vanghelioanelor dintre 2007 și 2008 și dintre 2008 și 2009. Firma aparţinea cântăreţei Luminiţa Anghel și iubitului ei din acea vreme, un controversat playboy bucureștean pe nume Bogdan Steblea, zis „Sanchi”.
Tom Jones și Enrique Iglesias
Conform altei sentinţe folosite în cursul acestei documentări, cea cu numărul 251A din 25 octombrie 2011 a Curţii de Apel București, părţile au bătut palma pe 5 și 6 noiembrie 2007, respectiv 10 și 11 noiembrie 2008, iar LA Entertainment International „s-a obligat să organizeze, să promoveze și să producă evenimentele menţionate, sens în care urma să desfășoare următoarele activităţi: contractarea și impresarierea artiștilor implicaţi, contractarea furnizorilor pentru asigurarea necesarului tehnic; asigurarea tehnicii necesare; asigurarea design-ului și decorurilor necesare; asigurarea regiei, coregrafiei și scenariului serii; prezentarea desfășurătorului serii, a listei de participanţi și a devizului de cheltuieli; orice alte activităţi conexe necesare”. Printre cei prezenţi pe scenă la cele două ediţii au fost Tom Jones și Enrique Iglesias. Conform aceluiași document, suma încasată de firma Luminiţei Anghel pentru vanghelioanele din 2008 și 2009 a fost de 18.266.750,16 lei.
Paradoxal, deci, pentru două vanghelioane cu artiști mari, firma Luminiței Anghel a încasat cu peste trei milioane de lei mai puțin decât firma lui Moroșanu pentru un singur vanghelion cu artiști mai slab cotați.
Firma, vândută unui bulgar
Vanghelionul din noaptea de 31 decembrie 2008 spre 1 ianuarie 2009 a fost „cântecul de lebădă” al LA Entertainment International, ingineriile financiare ulterioare ale asociaţilor constituind indicii pentru o premeditare în fraudarea bugetului de stat. Pe 2 ianuarie 2009, angajaţii au fost concediaţi, iar pe 6 ianuarie Anghel și Șteblea au cedat firma lui Kirov Plamen, un bulgar de 25 de ani din Kozlodui. Ulterior, firma nu mai figurează cu vreun bilanţ depus pe site-ul Ministerului de Finanţe, pe această bază de date societatea figurând drept radiată din 24.09.2012.
Evaziune fiscală și spălare de bani
Un dosar cu tema acestor spectacole a ajuns în 2014 la DNA, care, doi ani mai târziu, și-a declinat competenţa către Parchetul de pe lângă Tribunalul București. „S-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale (dobândind astfel calitatea de suspect) faţă de Șteblea Bogdan, pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală, în modalităţile prev. și ped. de art. 9 lit. b și c din Legea 241/2005, cu aplic. art. 36 al. 1 C.Pen., și de spălare a banilor, prev. și ped. de art. 29 din Legea 656/2002, ambele cu aplic. art. 38 al. 1 C.Pen.; Anghel Luminiţa, pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală, în modalităţile prev. și ped. de art. 9 lit. b și c din Legea 241/2005, cu aplic. art. 36 al. 1 C.Pen.”, a arătat acest Parchet, la solicitarea „României libere“.
Vanghelie, model politic pentru Luminița
Între echipa Anghel-Șteblea, pe de o parte, și primarul Vanghelie, pe de altă parte, perioada celor două revelioane pare a fi fost una de strașnică „iubire”. Într-un interviu acordat „României libere” în noiembrie 2008, la trei săptămâni de la semnarea primului contract, Luminiţa Anghel (care era în campanie electorală în calitate de candidat PSD la deputăţie) declara următoarele despre modelele sale în politică: „De asemenea, președintele organizaţiei PSD București, dl Marian Vanghelie, este un exemplu de politician luptător activ, energic și curajos prin asumarea poziţiei sale. Am învăţat de la el să fiu «eu», așa cum mă cunosc oamenii, caldă, sinceră, aproape de ei. Să nu promit nimic din ceea ce nu cred că pot concretiza”.
Iubitul Luminiței, donator la PSD
La rândul său, pe 15 decembrie 2008, la circa o lună de la parafarea contractului pentru vanghelion, Șteblea a concretizat o donaţie de 100.000 de lei către PSD, informaţia fiind publicată în aprilie 2009 în Monitorul Oficial.
Nici Șteblea și nici Anghel nu au putut fi contactaţi. „Mulţi îl caută prin București”, a exclamat un om de afaceri care îl cunoaște, cu aluzie la mai multe afaceri controversate în care a fost implicat. „Eu doar m-am ocupat de relaţia cu Registrul Comerţului, n-am mai vorbit cu el de mulţi ani”, a spus o avocată din București al cărei număr de telefon era trecut drept contact pentru LA Entertainment.
Luminiţa Anghel, căreia i s-a transmis solicitarea unui interviu prin intermediul persoanei care îi asigură serviciile de PR, nu a răspuns nici la telefon, nici la mesaje.
Mită-record: 30.403.000 euro
Marian Vanghelie, fost primar al sectorului 5 între anii 2000 și 2015, a fost trimis în judecată în 2015 de către DNA pentru nouă infracţiuni de luare de mită, nouă de abuz în serviciu și șapte de spălare de bani. „În perioada 2006–2014, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în calitate de primar al sectorului 5 din București, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin și parţial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat și primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un «comision» de 20% din încasări). Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuţiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului Local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziţii publice firmelor controlate de omul de afaceri, cât și pentru a dispune efectuarea plăţii lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, au susţinut procurorii DNA. În același an, Vanghelie și-a pierdut funcţia, dar a candidat din partea unui partid nou la alegerile locale din 2016 și a devenit consilier local în aceeași primărie.
Vanghelie: „Nu s-a găsit nimic în neregulă“
Încercările de a-l contacta pe Marian Vanghelie nu au reușit, dar punctul său de vedere legat de organizarea acestor spectacole apare într-un dosar în care contesta, recent, măsura controlului judiciar în ancheta DNA care i-a adus trimiterea în judecată: „În ceea ce privește contractele pentru «Vanghelioane», acestea au fost controlate de Curtea de Conturi și de Corpurile de Control a trei Guverne și nu s-a găsit nimic în neregulă. Considerăm că purul adevăr din dosar se va afla la un moment dat”.
Vanghelioanele, finanțate și de firme favorizate
Conform rechizitoriului prin care Vanghelie a fost trimis în judecată de DNA, în 2015, pentru șpăgi de zeci de milioane de euro, alte cheltuieli necesare organizării van-ghelioanelor aveau surse la fel de dubioase. Procurorii au menţionat că, pentru spectacolul din 2007, o firmă al cărei patron era favorizat de Vanghelie la atribuirea de contracte din bani publici „a sponsorizat Primăria Sectorului 5 cu produse (800 de cozonaci, 4.992 de sticle apă 2l și 4.000 de sticle de vin), în contractele de sponsorizare menţionându-se că bunurile vor fi utilizate la organizarea petrecerii de Revelion din com-plexul expoziţional Romexpo“. Un an mai târziu, pe 31 decembrie 2008, o firmă cu interese similare „a spon-sorizat Primăria Sectorului 5 cu produse în valoare de 239.000 de lei (1.100 de sticle de coniac Passion, 7.500 de sticle de vin de calitate superioară, 1.223 de baxuri de Pepsi-Cola, 1.222 de baxuri de Mirinda, 800 de coșuri de fructe, 1.200 de cozonaci, 22.000 de chifle, 1.596 de sticle de apă de 0,5 l și 15.744 de sticle de apă
1,5 l), în vederea organizării unei petreceri de Revelion la Romexpo”.
Dosarul se află pe rolul instanţei de fond.