Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a 15 poliţişti şi vameşi de la Punctul de Trecere a Frontierei Naidăş, acuzaţi de luare mită. Potrivit procurorilor DNA, fenomenul şpăgii era atât de larg răspândit la Naidăş, întrucât vameşii şi poliţiştii îşi putea desfăşura liniştiţi activitatea infracţională în schimbul unor „taxe de protecţie” pe care le virau şefilor direcţi, însă protecţia totală era asigurată inclusiv de oficiali de la centru. „Gravitatea acestui cadru infracţional este accentuată şi de numeroase referiri (rezultate din convorbirile telefonice aflate la dosar) ale membrilor grupării criminale la perioada anterioară declanşării cercetărilor în acest dosar, când, aşa cum au evocat interlocutorii, se obţineau din această activitate infracţională sume de bani de ordinul zecilor de mii şi chiar sutelor de mii de euro pe fiecare tură de serviciu, precum şi invocarea unei «protecţii» din partea şefilor ierarhici, până la nivelul structurilor centrale, obţinută în schimbul remiterii unei părţi din acele foloase”, notează procurorii anticorupţie în referatul în care au cerut arestarea preventivă a lucrătorilor vamali din PTF Naidăş.
Moment nepotrivit: şpăgile au scăzut
Tot din cercetările Direcţiei Naţionale Anticorupţie, mai ales din interceptările realizate, „a reieşit că activitatea infracţională desfăşurată de către lucrătorii vamali şi de poliţiştii de frontieră (…) constituia un adevărat mod de viaţă, iar exercitarea actelor de luare de mită reprezenta singura lor preocupare, pe timpul serviciului”. Potrivit DNA, investigatorul sub acoperire Marian Daniel Iovu a menţionat în procesele verbale întocmite că lucrătorii mai vechi i-au spus că a venit „să lucreze în punct într-un moment nepotrivit, deoarece sumele de bani care reveneau ca mită ar fi fost mult mai mici în prezent decât în perioada în care funcţionau magazinele duty free, când lucrătorilor de poliţie şi vameşilor din punct le reveneau câteva mii de euro pe tură”. Potrivit DNA, şpăgile per lucrător vamal erau de „cel puţin 50-70 de euro pe zi şi încă 40-50 de lei pentru suportarea costurilor combustibilului”.
„O sticlă de ceva” pentru un şef din Poliţia de Frontieră
Într-o discuţie din 6 ianuarie 2011, cu un subordonat, interceptată de anchetatori, şeful PTF Naidăş, Valentin Bărăgan, îşi anunţa oamenii din subordine că trebuie să stea liniştiţi câteva zile. DNA spune că Bărăgan avea rolul de „a anunţa iminenţa unor controale pe linie ierarhică, scopul fiind acela de a nu se periclita activitatea infracţională şi traficul de ţigări”. Mai mult, procurorii au interceptat, pe 17 decembrie 2010, şi o discuţie dintre Valentin Bărăgan şi un investigator sub acoperire căruia i s-a cerut să aducă două cartuşe de Marlboro şi o sticlă de băutură alcoolică pentru un şef din Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră. „- Bărăgan: Să-i trimiţi să ia 2 cartuşe de Marlboro şi o sticlă de ceva pentru unul de la IGPF (Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră n.r.) Da? -Iovu (investigator sub acoperire): Îhî. – Bărăgan: Păi ce să fac? Că n-am ce să fac”.
Jamboane de porc şi Ballantines pentru şeful PTF Naidăş
Valentin Bărăgan i-a cerut unui subordonat, pe 9 decembrie 2010, două jamboane de porc şi trei kilograme de Vegeta, costul urmând să fie suportat din şpaga strânsă în ziua respectivă. În perioada decembrie 2010 – ianuarie 2011 a primit un cartuş de ţigări LM, două cartuşe Marlboro, două cartuşe Pall Mall şi sticle de băuturi alcoolice. Tot în decembrie 2010 a primit de la un subordonat o sticlă de whisky Ballantines şi un cartuş de ţigări Monus.
Băiatul unui fost senator, reţinut
Procurorii DNA l-au reţinut aseară în dosarul corupţiei din vămile de vest pe fiul fostului senator PSD de Timişoara, Viorel Matei, au declarat pentru RL surse judiciare. Potrivit aceloraşi surse el este acuzat de opt fapte de luare mită şi asociere la un grup infracţional organizat. În acelaşi dosar procurorii DNA l-au mai pus sub acuzare şi pe nepotul fostului senator PSD, Antonie Iorgovan, însă acesta este cercetat în stare de libertate întrucât faptele sale nu sunt foarte clare la acest moment pentru anchetatori.
„Acum m-a sunat de la Bucureşti”
Discuţie interceptată de DNA pe 6 ianuarie 2011, între Valentin Pocol şi Dalibor Iovanovici, doi vameşi aflaţi în subordinea lui Valentin Bărăgan, şeful PTF Naidăş.
Pocol Valentin: Deci în momentul ăsta nu intră o ţigare-n ţară!
Iovanovici Dalibor: Păi, da…Ieri chiar am făcut control amănunţit…
Bărăgan Valentin: Aveţi grijă, da?
Iovanovici Dalibor: Da
Pocol Valentin: Da? Deci, nu intră o ţigară. Dă-l în p… mea, 10 zile nu moare nimeni. Aşa o zis şi…10 zile să nu mişte nimic!
Iovanovici Dalibor: Asta e
Bărăgan Valentin: Materiale de înregistrare, cu pixuri, cu ochelari, nu poţi să ştii.
Pocol Valentin: Vor să organizeze nişte flagrante. Nu lăsaţi nici o ţigară. Deci, acuma m-a sunat de la Bucureşti. Jur!