Evenimentul are loc la Hoghilag, un sat situat la doar 16 kilometri de orașul Sighișoara, oferind publicului un tur de vizitare a culturilor de tuberoze unice în România.
Ateliere creative de parfumerie, de bijuterie florală, precum și proiecții de filme și degustări de mâncare tradițională și bucate gătite cu flori fac parte din programul Sărbătorii Tuberozelor. Evenimentul se desfășoară în curtea Bisericii Evanghelice din Hoghilag. Atestat în anul 1446, locașul a fost închis după plecarea masivă a sașilor din zonă și este reintrodus în circuitul turistic special pentru acest eveniment. Sărbătoarea Tuberozelor dezvăluie turiștilor cele 30 de gospodării în care sătenii cultivă aceste flori.
„Așa cum Franța are lanurile de lavandă, la fel România are câmpurile, grădinile de tuberoze din Hoghilag. Cu o tradiție de peste o sută de ani în cultivarea tuberozelor, Hoghilag se numește astăzi și «Tărâmul tuberozelor». Am gândit Sărbătoarea Tuberozelor ca pe un eveniment de tip concept, care să arate atât latura tradițională, cât și latura culturală a ținutului Hoghilag. Astfel, oferim pentru publicul larg o paletă de activități, de la tururile unice în România în grădinile de tuberoze ale localnicilor la ateliere și workshop-uri creative cu valoare culturală și aducem și câteva experiențe de lux – fiindcă avem inclusiv ateliere de parfumerie și câte o cină cu mâncare tradițională în locuri de-a dreptul paradisiace”, a explicat Claudia-Romana Rista, organizatoarea Sărbătorii Tuberozelor.
Parfumul de vin
În curtea Bisericii Evanghelice din Hoghilag se desfășoară mai multe ateliere vizitabile în timp real: atelier de gătit cu flori organizat de Fata Care Găteşte Cu Flori; atelier “Parfumul de vin, de la moft la pasiune”, susținut de somelierul Delia Banga, atelier de bijuterii florale susținut de Ioana Mihai Nechifor, atelier de creații parfumate cu Iulia-Victoria Neagoe, atelier cu și despre natură cu Sava Raul; atelier de împletituri florale pentru copii cu Livia Dumitru.
Serile sunt dedicate activităților culturale și de divertisment, precum: recital de fluier și poezie susținut de Bogdan Copețchi, din Vaideeni (Oltenia de sub Munte), vizitarea unei instalații florale-concept semnată Dhaniel Nora și echipa Purple Flowers, pop–up muzeu de costume populare coordonat de Asociația Culturală Moștenitorii, basm nocturn de nuntă în alb cu Andreea Santeiu și Andra Fişer de la Brotherie, slow food din Hoghilag, Valchid și Prod (mic târg de produse și bunătăți locale), dar și proiecții de film.
Participarea la evenimentul de la Hoghilag, desfășurat în perioada 5-6 august, este gratuită.