Apeluri internaţionale la câţiva cenţi, mesaje scrise la unu-doi cenţi şi apeluri video gratuite – acestea sunt serviciile de care un utilizator de smartphone poate beneficia atât timp cât are o opţiune de trafic de date (internet) activată.
MunduSMS este cel mai ieftin serviciu de mesaje scrise, un SMS către România fiind taxat cu 2 eurocenţi, în timp ce reţelele noastre de telefonie mobilă îl taxează cu aproximativ 6-7 eurocenţi (TVA inclusă). În cazul mesajelor scrise internaţionale diferenţele de preţ sunt şi mai mari, operatorii români taxând utilizatorul cu 15 eurocenţi/SMS (TVA inclusă), în timp ce serviciul MunduSMS reduce preţul pentru un mesaj până la 1,6 eurocenţi/mesaj.
De exemplu, un mesaj către Spania, Italia sau Marea Britanie costă 4 eurocenţi, către Grecia, Ungaria sau Belgia costă aproximativ 2,2 eurocenţi, iar către Bulgaria, Australia şi Noua Zeelandă aproximativ 1,6 eurocenţi. Cum firma care operează acest serviciu nu aplică TVA, nici utilizatorul nu va plăti această taxă suplimentară.
Serviciul poate fi folosit online – de la adresa www.mundusms.com – sau direct de pe telefoanele mobile, prin instalarea unei aplicaţii gratuite. MunduSMS este disponibil pentru aparatele iPhone, BlackBerry şi telefoane cu sistemele de operare Android şi Symbian.
Un serviciu similar este cel oferit de ez4usms.com, dar aici preţurile sunt ceva mai mari, minimul pe care l-aţi plăti pentru un mesaj scris ar fi 4,4 eurocenţi, TVA inclusă (fiind o firmă din Uniunea Europeană, se plăteşte TVA). Avantajul este că aici, indiferent de ţara către care se trimite mesajul, preţul este acelaşi.
Doi cenţi pe minut pentru a suna în străinătate
Dacă apelaţi des numere de fix din străinătate, costurile facturii telefonice – de fix sau mobil – pot creşte semnificativ. Opţiunea cea mai la îndemână este să folosiţi servicii de telefonie prin internet (VOIP), cel mai folosit serviciu la nivel mondial fiind Skype.
Dacă instalaţi aplicaţia Skype pe un telefon mobil compatibil – iPhone, BlackBerry sau telefoane cu Android sau Symbian -, puteţi beneficia de aceste tarife oriunde şi oricând. Este drept, pentru a beneficia de o calitate bună a serviciului de voce este de preferat să vă aflaţi într-o zonă cu acoperire 3G/3G+. O convorbire de 5-10 minute va consuma nu mai mult de 4-5MB din opţiunea de trafic de internet.
Tarifele Skype încep de la 2,2 eurocenţi/minut (TVA inclusă), tarif valabil pentru convorbiri în marea majoritate a ţărilor Uniunii Europene, SUA, Australia şi Canada. Tarifele pentru convorbiri pe mobil sunt ceva mai mari – pornind de la 19 eurocenţi/minut (tarif care egalează preţurile operatorilor de telefonie mobilă de la noi).
Puteţi să mai încercaţi şi alte servicii similare, populare mai fiind şi Fring sau Yahoo! Voice. Gizmo5 este un alt serviciu VOIP, însă după achiziţia sa de către Google nu mai permite noi înscrieri, cel puţin momentan, însă merită să fiţi cu ochii pe el.
Faţă în faţă fără computer
Dacă până acum, pentru a face o conferinţă video, aveaţi nevoie de un calculator cu o cameră web, acum smartphone-ul vă poate scuti de statul la birou. Cu aplicaţii de mesagerie instantă de genul Yahoo! Messenger, Skype, MSN Live Messenger sau AOL Messenger puteţi să vă apelaţi prietenii şi să vă şi vedeţi în timp ce vorbiţi. Tot ce vă trebuie, pe lângă versiunile mobile ale aplicaţiilor mai sus menţionate, este un telefon cu cameră web pe partea din faţă. Atât apelantul, cât şi apelatul trebuie să folosească aceeaşi aplicaţie sau o aplicaţie compatibilă cu unul din serviciile menţionate mai sus.
Apple a încorportă un sistem de video chat direct în software-ul său pentru iPhone 4. Denumit FaceTime, sistemul permite utilizatorilor de iPhone 4 să efectueze apeluri video între ei fără a instala o altă aplicaţie.
Ce opţiuni de date aveţi la dispoziţie
Dacă utilizaţi aceste servicii moderat, aveţi nevoie de nu mai mult de 200MB lunar trafic de date. Cei care folosesc în fiecare zi aplicaţiile de mai sus trebuie să-şi activeze opţiuni sau să achiziţioneze abonamente cu trafic inclus de cel puţin 500MB sau mai mult. Clienţii Orange pot opta pentru opţiunea MySmartphone, care costă 9,37 euro/lună (TVA inclus) şi care oferă un trafic de 500MB, după depăşirea acestora tariful fiind de 0,210 euro/MB. Pentru 15 euro/lună (TVA inclus) utilizatorii pot opta pentru MySmartphone Plus, care oferă trafic nelimitat (după primul GB viteza scade la 128kbps), câte 100 SMS-uri şi MMS-uri naţionale, posibilitatea de a folosi telefonul ca modem pentru a naviga pe internet de pe laptop şi o serie de tarife speciale internaţionale.
La Cosmote, puteţi opta pentru opţiunile din categoria Wireless Internet cu preţuri cuprinse între 3 şi 30 de euro, dar care nu oferă foarte mulţi MB incluşi. De aceea cea mai bună opţiune este să optaţi pentru un abonament cu trafic inclus. Cu planurile tarifare Experience, Smile, Enjoy sau Relax utilizatorii vor beneficia de minute naţionale şi internaţionale, de minute şi SMS-uri în reţea şi de un traffic de date de 500MB (traficul este standard pentru toate cele patru abonamente, numai numărul minutelor şi al mesajelor diferă). Abonamentul Experience costă 10,5 euro şi include 50 de minute naţionale şi internaţionale (zona 1), 500 minute şi 500 SMS-uri în reţea şi 500MB trafic pentru internet.
Clienţii Vodafone pot opta pentru o opţiune cu 250MB/lună, opţiune care costă 4,16 euro (TVA inclus). Cine are nevoie de mail mult trafic poate opta pentru abanomente dedicate – Vodafone Complet Internet pe mobil Plus/Exra – utilizatorilor de smartphone-uri, ce include 500MB sau1GB. Planul Vodafone Complet 800 Internet pe Mobil Plus costă aproximativ 16 euro şi include 800 minute în reţea, 125 minute naţionale şi 500MB.
Dacă până acum pentru a face o conferinţă video aveaţi nevoie de un calculator cu o cameră web, astăzi smartphone-ul vă poate scuti de statul la birou.