1.3 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăTechDe ce nu se anunță când este sesiunea extraordinară a Parlamentului. Liviu...

De ce nu se anunță când este sesiunea extraordinară a Parlamentului. Liviu Dragnea vrea să treacă mai multe ordonanțe, Mihai Tudose ezită

Liviu Dragnea vrea să rezolve în această săptămâna soarta pensiilor speciale, a FSDI și a ELCEN. Neînțelegerile dintre președintele Camerei Deputaților și premier pun sub semnul întrebării convocarea sesiunii extraordinare.

Preşedintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea (PSD), dă înapoi în privința sesiunii extraordinare care fusese anunțată acum câteva zile. „Aveţi o informaţie parţial greşită. Noi am trimis nişte SMS-uri că este posibil să se convoace Parlamentul“, a afirmat Liviu Dragnea. Însă, anterior, ziariștii acreditați la Camera Deputaților primiseră un comunicat potrivit căruia Biroul Permanent este convocat pentru 2 august.





”Pe ordinea de zi se află scrisoarea președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, prin care se solicită convocarea unei sesiuni parlamentare extraordinare în perioada 2 — 4 august”, se arată într-un comunicat al Camerei Deputaților. După declarațiile lui Dragnea, ziariștii acreditați pe Camera Deputaților au primit un alt comunicat potrivit căruia ”ședința Biroului permanent al Camerei Deputaților de miercuri, 2 august, de la ora 11.00, a fost reprogramată la o dată care va fi comunicată ulterior”.

De altfel, Dragnea susținuse, anterior,  că Biroul permanent nu a fost convocat, legând sesiunea extraordinară explicit de deciziile Guvernului Tudose.”În momentul în care vor adopta ordonanță de urgență cu transferul acțiunilor ELCEN de la statul român către Municipiul București sau alte ordonanțe pe care vor să le mai dea și nu au în legea de abilitare, Parlamentul, respectiv Camera Deputaților sau Senatul, în funcție de competențele și atribuțiile pe care le are fiecare, se va întruni în maxim 5 zile”, a spus Liviu Dragnea după ședința coaliției de guvernare.





Planurile liderului PSD

Liderul PSD s-a referit la prevederea constituțională potrivit căreia, pentru a intra în vigoare, o ordonanță de urgență trebuie trimisă Camerei competente, iar dacă nu se află în sesiune, aceasta trebuie convocată în cinci zile. Însă, expresia cheie din declarația lui Dragnea este ”alte ordonanțe pe care vor să le mai dea”.  

În planurile lui Liviu Dragnea, Guvernul urma să discute, săptămâna aceasta, trei ordonanțe de urgență: cea privind pensile speciale, cea privind trecerea ELCEN la Primăria Capitalei, și o ordonanță de urgență privind Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI). Potrivit unor surse din PSD, Tudose nu este întrutotul de acord cu Liviu Dragnea. Așa s-ar explica plecarea premierului Tudose pe la intrarea din spate a sediului ALDE de la ședința de luni a Coaliției, șeful Guvernului evitând să dea ochii cu presa, deși tema era legată de activitatea Guvernului (Legea pensiilor speciale).





Astfel, premierul acceptă ideea unei ordonanțe de urgență privind pensiile speciale, pentru care Guvernul plătește anual șase miliarde de lei, însă nu pare hotărât în privința momentului. Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, afirmase că ordonanța de urgență va fi discutată de Guvern miercuri sau vineri. Ulterior, însă, premierul Mihai Tudose a afirmat că ordonanța nu trebuie dată „peste noapte”. Întrebat  dacă OUG privind pensiile speciale va fi adoptată în această săptămână, şeful Guvernului a răspuns: ”Cât de repede va fi o soluţie bună”. Însă, premierul s-a ferit să precizeze data la care actul normativ va fi discutat.

Presiuni pentru FSDI și ELCEN

În schimb, este neclară situația Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI), pe care Liviu Dragnea îl dorește înființat, săptămâna aceasta, prin ordonanță de urgență.

Liviu Dragnea a făcut mai multe declarații în favoarea FSDI, pe care l-a introdus și pe agenda recentei vizite din Israel. ”Astăzi am avut plăcerea de a discuta cu Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Statului Israel și ministru al Afacerilor Externe, despre oportunitățile de a consolida cooperarea noastra prin atragerea capitalului israelian în Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții, dar și în alte sectoare ale economiei romanesti”, a scris Dragnea pe Facebook, pe 13 iulie.

Însă, săptămâna trecută premierul Tudose zugrăvea un alt scenariu. ”Fondul Suveran de Investiții va ajunge în septembrie în Parlament. Așteptăm să ne vină de la Bruxelles toate aprobările posibile, inclusiv de la EUROSTAT”, a adăugat Tudose, în timp ce Dragnea era în vacanță. ”Va fi adoptat prin Parlament. De când știu subiectul, știu că numai așa a fost vorba, de adoptat în Parlament, este un lucru mult prea important”, a spus Tudose.

Pe de altă parte, în privința trecerii ELCEN la Primăria Capitalei, Tudose nu a vorbit niciun moment de ordonanță de urgență, așa cum o face Liviu Dragnea . ”Este posibil să avem o sesiune extraordinară. Pe baza sesiunii extraordinare, vom avem și noi o ședință de guvern pentru a rezolva situația ELCEN. Trebuie lege, pentru că nu putem modifica prin ordonanță, nu avem abilitatea. Trebuie să rezolvăm problema bucureștenilor, dacă așteptăm septembrie, s-ar putea să fie târziu pentru bucureșteni. ELCEN trebuie să treacă în administrarea Primăriei Capitalei, iar noi trebuie să fim de acord prin lege”, a declarat premierul săptămâna trecută. Însă, nu este clar dacă Tudose va îndrăzni să deschidă două fronturi de luptă: cu Dragnea (care vrea înființarea FSDI) și cu Gabriela Firea (care vrea să preia ELCEN la Primăria Capitalei).

Parlamentarii nu renunță la vacanță

Pe lângă bruiajele din relația cu Mihai Tudose, liderul PSD mai are o problemă: parlamentarii au plecat în vacanță și refuză să se întoarcă atât de repede. În aceste condiții, Dragnea este nevoit să aștepte ca Guvernul să aprobe măcar una din ordonanțele de urgență, pentru că este greu de crezut că premierul Tudose îl va refuza pe toată linia.

Dacă, de exemplu, pensiile speciale sau ordonanța ELCEN ar fi aprobate pe 3 august, sesiunea extraordinară poate fi convocată cel mai târziu până pe 8 august. Pentru a evita imaginile cu parlamentarii absenți de la plen, Liviu Dragnea va convoca Biroul Permanent și va stabili, cel mai probabil, program în comisii. De altfel, așa s-a întâmplat în ianuarie când Guvernul Grindeanu a aprobat ordonanța 13. Parlamentul a fost în sesiune extrordinară pe hârtie între 10 și 31 ianuarie, dar mulți parlamentari nu au venit la muncă. Însă, ceea ce a contat din punct de vedere juridic a fost apariția în Monitorul Oficial a hotărârii privind sesiunea extraordinară.

Ce prevede Constituția

*Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul Oficial al României.

*Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere.

*Dacă în termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizată nu se pronunţă asupra ordonanţei, aceasta este considerată adoptată şi se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea în procedură de urgenţă.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă li s-a ridicat controlul judiciar. Unde pot călători cei trei

Curtea de Apel București a acceptat scoaterea de sub control judiciar a lui Florian Coldea, Dumitru Dumbravă și Doru Trăilă. Aceștia au dreptul să...

Antreprenorii mici, blocați în activitatea economică

Micii antreprenori cer o soluție rapidă pentru a-și putea continua activitatea fără impedimente legislative Intrarea în vigoare a Ordinului 181/2023 al Ministerului Afacerilor Interne (MAI)...

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a avut o întrevedere cu reprezentanți ai Airbus

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, s-a întâlnit joi, la sediul Ministerului Economiei, cu o delegaţie a companiei Airbus, subiectul principal al discuţiilor fiind axat...
Ultima oră
Pe aceeași temă