13.4 C
București
luni, 7 octombrie 2024
AcasăSpecialLuptătorul anticomunist Vasile Paraschiv s-a stins

Luptătorul anticomunist Vasile Paraschiv s-a stins

Securiştii cu pensii de sute de milioane, disidenţii… doar cu medalii

Suferinţele muncitorului-disident Vasile Paraschiv s-au sfârşit astăzi. Dumnezeu l-a luat la el. A plecat însă trist pentru că instituţiile statului postdecembrist l-au batjocorit. În special prin instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a refuzat să-l despăgubească material pentru anii în care a fost schingiuit de fosta Securitate, după cum spune colegul său de suferinţă, fostul deţinut politic Constantin Matache.”A murit singur, cu un gust amar. Lui i-au refuzat despăgubirile. Judecătorii au hotărât că Vasile Paraschiv nu are nevoie de bani pentru că a primit medalii de luptător în rezistenţa anticomunistă, a apărut în cărţile de istorie şi presa a scris despre el şi l-a dat pe posturile de televiziune,” spune Matache. Dar cea mai mare durere a lui Paraschiv era provocată de faptul că se întâlnea pe străzile Ploieştului cu foştii săi torţionari , pe care statul i-a răsplătit pentru munca lor (tortură, prigoană) cu pensii lunare de peste 100 de milioane de lei vechi. Între ei se afla colonelul Nicolae Ursescu, fost adjunct al securităţii Prahova, spune Matache.

Răpit, bătut bestial în păduri, internat la psihiatrie

Calvarul lui Paraschiv a început în 1977, când a semnat protestul scriitorului Paul Goma. Asculta Europa Liberă şi trimitea scrisori pe adresa postului de radio. În 1979 a înfiinţat Sindicatul Liber al Oamenilor Muncii din România. A fost ridicat de Securitate de pe stradă, după ce a citit muncitorilor programul său sindical, şi bătut bestial. A fost răpit de Securitate de pe stradă de mai multe ori şi dus în diferite locaţii, de obicei în cabanele din păduri, pentru „tratamentul” preferat al securiştilor: tortura fizică. Pentru că nu s-a potolit şi pentru a-i diminua influenţa în rândul muncitorilor, Paraschiv a fost de mai multe ori internat la psihiatrie, unde era supus, între altele, şocurilor electrice.

Paraschiv : „TE DOARE CREIERUL, CÂND TE BAT LA TĂLPI”

Vasile Paraschiv, declaraţii făcute în 2010: „Am avut parte de trei internări în spitale de psihiatrie pe criterii politice. Care m-au distrus complet. Dintr-un om normal, m-au făcut nebun, ca lumea să nu ia în considerare ce spun. Am fost răpit de Securitate când mă duceam la serviciu dimineaţa. M-au dus în pădure şi m-au bătut timp de şapte zile şi şapte nopţi, cu pumnii, cu bastonul, până când leşinam. Atunci am văzut şi eu că te doare de fapt creierul, când te bat la talpi”. Vasile Paraschiv va fi înmormântat duminică, în cimitirul Viişoara din Ploieşti, după cum ne-a anunţat soţia defunctului.

 

Cărţile scrise de Vasile Paraschiv:

„Lupta mea pentru sindicate libere in Romania. Terorismul politic organizat de statul comunist” – memorii – Editura Polirom
„Asa nu se mai poate, tovarase Nicolae Ceausescu”- Editura Curtea Veche

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă