17.6 C
București
sâmbătă, 28 septembrie 2024
AcasăSpecialBoc caută manageri privaţi

Boc caută manageri privaţi

Din privatizare, reorganizarea sau lichidarea marilor companii, statul ar putea să finanţeze la costuri mai mici deficitul bugetar. Un astfel de plan de măsuri, recomandat încă de anul trecut de experţii Băncii Mondiale şi pentru care insistă şi FMI, pare să fie acceptat şi de actualii guvernanţi. Premierul Emil Boc a anunţat că Guvernul doreşte să eficientizeze companiile de stat, care în ultimii 20 de ani „au fost surse de influenţă politică pentru unii sau alţii care s-au aflat la putere”.

Pe lângă introducerea managementului privat la companiile de stat, care „este un lucru ce se va întâmpla”, potrivit declaraţiilor premierului, în cadrul discuţiilor cu FMI s-a insistat şi pe vânzarea de acţiuni minoritare la mai multe companii.

În următorii doi ani, s-ar putea obţine 1,5 miliarde euro din vânzarea de acţiuni ale unor companii de stat, potrivit estimărilor directorului general al Franklin Templeton şi managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, Grzegorz Konieczny.

În total, din afacerea privatizării sau vânzării de pachete de acţiuni la companii de stat, Ministerul Economiei şi Ministerul Trasporturilor ar putea atrage 11 miliarde de euro.

Dintre companiile care ar putea fi vândute relativ uşor, în ultima perioadă s-a vorbit des despre cele din domeniul energetic şi transporturi, precum CFR Marfă şi Termocentrale. Nu au lipsit însă nici referirile la Tarom şi Poşta Română.

Pe lista pregătită mai figurează, printre altele, Conpet Ploieşti, Oil Terminal Constanţa şi Oltchim Râmnicu Vâlcea, dar şi Societatea Naţională a Sării, Şantierul Naval Mangalia şi SC Avioane Craiova. În schimb, când s-a vorbit despre o eventuală privatizare a CEC Bank, premierul Emil Boc a precizat că „nu susţine privatizarea CEC”, dar Guvernul va încerca să majoreze capitalul CEC Bank prin atragerea unor investitori instituţionali, după modelul utilizat în urmă cu şase ani la privatizarea BCR.

Proiectele de privatizare din sectorul energetic au vizat şi valorificarea pe piaţa de capital a 15% din acţiunile SNTGN Transgaz SA, 9,84% din OMV Petrom, 15% din SNGN Romgaz SA şi 15% din pachetul CN Transelectrica SA. Printre companiile pentru care statul trebuie să atragă investiţii se numară şi SC Moldomin, SC Uzina Termoelectrica Midia Navodari, Complexul Energetic Rovinari, Complexul Energetic Craiova şi centralele SC Termoelectrica de la Paroseni, Braila, Galaţi, Borzeşti şi Doiceşti, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei. În cadrul actualului acord, FMI şi Guvernul monitorizează evoluţiile financiare pentru zece companii de stat, respectiv Compania Naţională a Huilei, Termoelectrica, CFR SA, CFR Călători, CNADNR, Metrorex, CFR Marfă, Electrificare CFR, Compania Electrocentrale Bucureşti şi Administraţia Naţională a Îmbunătăţirilor Funciare. Restanţele la buget ale companiilor monitorizate prin acordul cu FMI au crescut cu 34% anul trecut, la 6,86 miliarde de lei, iar cel mai mare datornic a rămas Compania Naţională a Huilei, urmată de CFR SA, ale cărei datorii s-au triplat pe parcursul anului 2010.

Guvernanţii nu acceptă liberalizarea preţurilor

Guvernul nu este de acord cu solicitarea FMI privind liberalizarea preţului la gaze. „O astfel de măsură se implementează în timp, nu de pe o zi pe alta, respingem categoric această idee”, a declarat Karoly Borbely, secretar de stat în Ministerul Economiei.

PRIVATIZĂRI CERUTE DE FMI

CFR Marfă – privatizarea companiei ar putea aduce un miliard de euro. Aceasta se află pe lista celor zece companii de stat cu pierderi monitorizate de FMI.

CEC Bank – FMI a cerut privatizarea, iar Guvernul a propus vânzarea unui pachet minoritar de acţiuni. Ulterior, Emil Boc a declarat că nu susţine privatizarea în cazul CEC.

Tarom – există solicitarea FMI pentru vânzarea unui pachet de acţiuni minoritare. Ministerul Transporturilor deţine 96,95% din acţiunile Tarom.

Poşta Română – compania va intra în acest an într-un amplu proces de restructurare, o posibilă vânzare fiind estimată după 2012.

SC Oltchim – Privatizarea Oltchim-ului a fost inclusă în lista de discuţii cu FMI. Iar guvernul a anunţat că va iniţia procedurile necesare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă