Pensiile speciale sunt o golănie intolerabilă. Un jaf organizat, cu milioane de păgubiți, zeci de mii de beneficiari și sute de mari profitori. Un fel de taxă de protecție impusă de niște politicieni abjecți.
E momentul să-i numim pe acești indivizi care au subminat bugetul național și au pulverizat orice idee de echitate. La pensiile nesimțite de azi s-a ajuns în mai multe etape. De fiecare dată, PSD a avut majoritatea în Parlament, iar sprijinitor i-a fost Tăriceanu.
Pensiile speciale pentru angajații din instituțiile militarizate au fost introduse prin Legea 164/2001, adoptată de un Parlament controlat de PDSR (actualul PSD). Responsabili sunt Ion Iliescu și Adrian Năstase. În 2010, Guvernul Boc a eliminat pensiile speciale ale militarilor, dar revenirea la putere a PSD a readus această anomalie bugetară. Pe vremea Guvernului Ponta-Oprea, Parlamentul a votat o nouă lege a pensiilor militare – Legea 223/2015. Aceasta prevedea beneficii atât de mari pentru pensionarii militari, încât același Ponta a dat ordonanță de urgență (OUG 57/2015) pentru ca intrarea în vigoare a legii să fie amânată până în 2016. Astfel, povara plăților a căzut pe Guvernul Cioloș.
Tragedia e că, având continuu majoritatea parlamentară din 2012 încoace, PSD și Tăriceanu au cancerizat sistemul de pensii, prin extinderea fără precedent a pensiilor speciale. Parlamentarii s-au introdus cu tupeu pe această listă, ajungând să cumuleze pensia ocupațională cu cea specială.
Din discuție nu trebuie scoase pensiile speciale ale magistraților, diplomaților, aviatorilor etc. Și în cazul lor, calculul pensiei este profund necinstit. Dacă munca lor impune o pensie mare, OK, să aibă o pensie mare, dar calculată pe baza contribuției, nu scoasă din pix. Fiind atât de importantă, munca magistraților sau a aviatorilor presupune și un salariu mare. E absolut normal ca piloții să câștige cel puțin 10.000 de lei pe lună, adică peste 2.000 de euro. La fel, magistrații. După cel puțin 30 de ani de muncă, un asemenea salariu le-ar asigura o pensie de cel puțin 1.500 de euro. E drept, nu se compară cu 6-7.000 de euro, cât încasează unii pensionari de lux în prezent, dar 1.500 de euro e o pensie foarte bună, care-ți asigură o -bătrânețe liniștită. Și totul pe baza -contribu-tivității, nu prin scheme speciale. Deci, formula e simplă: muncă importantă – salariu mare – pensie -mare. Nimic în plus, nimic în minus!
Maxima nesimțire au atins-o tinerii pensionari din zona “specială”. Aceștia încasează sume enorme, sfidând cele trei criterii care stau la baza unei pensii corecte: cu cât ai cotizat lunar, câți ani ai cotizat și câtă vreme vei beneficia de pensie. Să fie clar: cu cât te pensionezi mai repede, cu atât ar trebui să ai o pensie mai mică! E o logică pur matematică.
Să zicem că lucrezi de la 23 de ani, într-o țară cu speranța medie de viață de 73 de ani (cum e România). Dacă te pensionezi la 45 de ani, înseamnă că tu contribui 22 de ani și beneficiezi 28 de ani (raportul muncă/pensie: 22/28 = 0,78). Dacă te pensionezi la 55 de ani, contribui 32 de ani și beneficiezi 18 ani (raportul muncă/pensie: 32/18 = 1,77). Dacă te pensionezi la 65 de ani, contribui 42 de ani și beneficiezi 8 ani (raportul muncă/pensie: 42/8 = 5,25).
Acest tip de coeficienți (0,78 / 1,77 / 5,25) ar trebui folosit în calcularea pensiei. Orice alte argumente – muncă grea, stres, riscuri, responsabilități, importanța socială etc. – sunt inutile: toate aceste criterii trebuie să se regăsească în mărimea salariului, care va influența mărimea pensiei.
Tragedia este că, în sistemul nostru strâmb, cei care se pensionează la 45 de ani, în categorii speciale (adică hoțești), iau pensii mult mai mari decât cei care cotizează până la 65 de ani.
Dar batjocura merge și mai departe. Guvernul PSD-ALDE încurajează o șmecherie revoltătoare, des întâlnită în Ministerul de Interne. Chestori și comisari-șefi se pensionează azi și se reangajează mâine, de regulă, pe aceeași funcție. Astfel, le plătim simultan și salariu dolofan, și pensie nesimțită. Câteva căpușe lacome au ieșit la lumină în aceste zile: Cornel Ciocoiu (pensionat la 43 de ani, reangajat secretar de stat), Alina Popescu (pensionată la 44 de ani, reangajată consilier al ministrului Carmen Dan), Gelaledin Nezir (pensionat la 50 de ani, șeful Protocolului în Ministerul de Interne). Fiecare dintre aceștia ne ușurează, lunar, de peste 20.000 de lei (salariu + pensie). La cât sunt de tineri, vom contribui la bunăstarea lor și noi, și copiii noștri, probabil și nepoții noștri. Marea escroacă, în acest caz, este însă ministresa de Teleorman, pupila jupânului Dragnea. Ea a aplicat schema infamă pensionare-reangajare, și nu o dată, ci cu repetiție.
Premeditarea din interiorul Ministerului de Interne e revelată și de cazul senatorului Viorel Sălan, rechinul cu două burți. În februarie 2016, la 57 de ani, generalul Sălan conducea de două decenii, neîntrerupt, Jandarmeria județului Hunedoara. Mai avea 6 luni până la pensionare. Atunci, prin sfori trase la nivel înalt, a fost promovat adjunct al șefului Jandarmeriei Române, făcând rocadă cu colonelul Robert Viță.
Generalul Sălan a fost numărul 2 în Jandarmeria Română exact șase luni: 1 martie-30 august 2016. Apoi s-a pensio-nat, cu o pensie de peste 12.000 de lei. Pensia i-a fost umflată exact de acele ultime 6 luni, când generalul Sălan a avut un venit mult mai mare decât cel de la Hunedoara (sporurile se subînțeleg). În decembrie 2016, Sălan a devenit senator PSD, asigurându-și încă un venit consistent de la stat, dar și o a doua pensie specială, cea de parlamentar (când va împlini 65 de ani).
Valul de pensionări din aceste zile ne arată cât contează onoarea militară pentru acești profitori ai unor vremuri bolnave. Vitejii generali, care se sperie de pensia normală ca de ISIS, sunt aceiași care ne-au apărat cu eroism în anii grei de pace.
Prin Legea salarizării unitare și Legea pensiilor publice, PSD mai mult a încurcat lucrurile. Dacă era haos 80%, acum e haos total. Marile nedreptăți nu au fost eliminate, ci adâncite. Pensiile nesimțite de 20.000, 25.000 sau 30.000 de lei rămân neatinse. Cumulul salariu + pensie (ambele de la stat, ambele nesimțit de mari) merge mai departe. Clientela politică va continua să căpușeze bugetele publice – și la salarii, și la pensii. Din nebunia declanșată de guvernarea PSD-ALDE, țara va ieși și mai strâmbă, inechitățile vor fi și mai mari.
În timp ce generalii de pace au pensii de 13.000 de lei, invalizii de război primesc indemnizații lunare între 196 și 259 de lei, în funcție de gradul de -invaliditate. Suma maximă, 259 de lei, le revine marilor mutilați și celor cu gradul I de invaliditate.
Așadar, marii mutilați primesc de 50 de ori mai puțin decât generalii-cu-gușă! Care, probabil, pot fi încadrați în categoria “mari mutilați moral”, ca să-și justifice miile de euro pe lună.