17.4 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialTeatrul "Puck" împlineşte 61 de ani

Teatrul „Puck” împlineşte 61 de ani

Pentru a atinge noi performanţe, instituţia clujeană are nevoie de un spaţiu mai mare, atât pentru scenă, cât şi pentru public.

Cel mai mic teatru de păpuşi din ţară, din punct de vedere al infrastructurii, va împlini 61 de ani. Cu această ocazie, sâmbătă, cele două secţii, română şi maghiară, invită publicul la spectacole cu acces liber. Totodată, pentru a uşura accesul micuţilor la spectacole, în afara programului şcolar, conducerea Teatrului „Puck” iniţiază un nou proiect. În fiecare seară de miercuri,vor avea loc spectacole în limba maghiară, iar ziua de joi este rezervată spectacolelor în limba română.”După programul «Noctune», dedicat spectacolelor pentru adulţi, intenţionăm să vedem performanţele spectacolelor noastre. Spui miercuri, spui Puck, spui joi, spui Puck”, declară Mona Marian, directoarea instituţiei.

Planuri pentru 2011

Dacă anul trecut singurul eveniment dedicat teatrelor de profil, şi, totodată, cel mai important din ţară, Festivalul Internaţional pentru Păpuşi şi Marionete, a avut caracter naţional din cauza dificultăţilor financiare, conducerea instituţiei clujene speră ca anul acesta situaţia să se îmbunătăţească. „Ne zbatem în fiecare an pentru sălile în care joacă trupele invitate şi, până acum, pot să spun că am avut noroc. Problema oraşului, cultural vorbind, e faptul că nu are infrastructura potrivită. Vom face şi în acest an aplicaţiile la Consiliul Local, Consiliul Judeţean şi Ministerul Culturii. Sponsori nu sperăm să avem şi nu cred că vom avea în domeniul culturii, cu excepţia TIFF. Festivalul «Puck» poate avea o mai mare amploare şi cred că edilii s-ar putea gândi la un Cluj cu evenimente de amploare, care deja există”, afirmă Mona Marian.

Cultură fără infrastructură

Directoarea instituţiei crede că ar putea fi realizat un Centru Cultural cu o infrastructură complexă, dar în care „Puck” să rămână o instituţie cu administrare proprie. „Activitatea noastră este una specială şi specifică. Unificarea cu muzeele şi Filarmonica este aberantă. Mă refer la artişti specializaţi, scenografi, ateliere, care nu pot fi înlocuiţi cu alte tipuri de artişti”, adaugă Mona Marian, care compară Clujul cu Sibiul, un oraş în care autorităţile construiesc săli de spectacole, cu evenimente fabuloase. O altă motivaţie pentru realizarea unei infrastructuri corespunzătoare este candidatura pentru statutul de Capitală Culturală 2020.

Spectacole cu acces liber

„Puck” va aniversa cei 61 de ani de existenţă cu spectacole. Sâmbătă, de la ora 11.00, secţia maghiară va prezenta „Fârtaţii şi dracii”, iar de la ora 17.00 va avea loc „Dănilă Prepeleac”, spectacol în limba română. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck” este alcătuit din: Scufiţa Roşie, Pinocchio, Cenuşăreasa, Albă ca Zăpada, Gulliver, Stan Păţitu’, Capra cu trei iezi, Motanul vrăjitoarei, Omuleţul de nisip, Vrăjitorul şi corbul, Poveste de iarnă, Punguţa cu doi bani, Hansel şi Gretel, Dănilă Prepeleac, Incredibila poveste a regelui clown, Pulcinella, Ochiul soacrei, Muzicanţii din Bremen.

Cele mai citite

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă