-1.5 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialToţi ştim soluţia, nimeni nu are curaj: abrogaţi pensiile speciale! | OPINIE

Toţi ştim soluţia, nimeni nu are curaj: abrogaţi pensiile speciale! | OPINIE

Dacă nu erați convinși că PSD este cel mai stupid partid din spațiul UE, uitați-vă la haosul pe care l-a provocat singur prin legea pensiilor militare.

În 2015, după victoria lui Klaus Iohannis, ca să-și fidelizeze aparatul de securitate, Victor Ponta și Gabriel Oprea au promovat un proiect prin care militarii – inclusiv foștii securiști – și polițiștii (inclusiv milițienii) puteau beneficia de pensii „speciale” mai mari decât ultimul lor salariu. Dacă aveți curiozitatea să citiți proiectul de lege depus în 2015 la Parlament, veți vedea că guvernul Ponta nici măcar nu s-a deranjat să prezinte un calcul privind impactul asupra bugetului!

Așa s-a ajuns ca, la vârsta de 45 de ani, un general să părăsească sistemul cu 13.000 de lei în mână după care se reangajează…la stat. Au trecut doi ani și legea le-a explodat în față chiar pesediștilor. Întrucât pensiile speciale cresc concomitent cu majorările salariale din sistemul de siguranță națională, efortul bugetar pentru subvenționarea lor va sări de la șase miliarde de lei, în 2016, la circa 14 miliarde de lei în 2018 – estimarea aparține chiar ministrului Apărării.

Acum, guvernul Tudose aleargă în toate direcțiile, precum o găină fără cap, și nu știe ce să facă: cum să-și rezolve uriașele probleme bugetare fără să-i supere pe domnii din SRI sau poliție?

Ce mă intrigă este tăcerea domnului Klaus Iohannis care, după ultima mea lectură a Constituției, este și președintele CSAT. Desigur, am fi tentați să spunem că legea pensiilor speciale pentru militari este doar problema PSD, așa că ei trebuie să rezolve această criză.

Nu este așa! În 2015, PNL a votat cot la cot cu PSD această lege. „Partidul Naţional Liberal a susţinut şi în comisie şi va susţine şi astăzi acest proiect de lege privind pensiile militarilor”, a spus deputatul Surugiu, în plenul Camerei Deputaților. Ulterior, domnul președinte Klaus Iohannis a promulgat legea fără obiecții, deși avea două căi de atac: să sesizeze Curtea Constituțională sau să o retrimită Parlamentului.

Domnii Victor Ponta și Gabriel Oprea sunt doar fațada acestei construcții imorale, nedrepte față de oameni care au muncit pe brânci timp de 40-50 de ani și sunt „recompensați” cu pensii de mizerie, care secătuiește bugetul de stat și care blochează majorarea pensiilor „obișnuite”. În spatele domnilor Ponta şi Oprea stă aliniată o întreagă clasă politică coruptă, care cerșește bunăvoința SRI-ului sau a altor servicii secrete. De ce? Pentru ca informațiile privind afacerile lor dubioase să nu fie transmise mai departe, către DNA. Toți se tem. Mai toți au un cadavru în dulap. Nu grija față de Armata Română i-a mobilizat, în 2015, pe vechii tovarăşi useliști, ci relația lor bolnavă cu fosta și actuala Securitate.

Domnul Klaus Iohannis nu este o excepție, în 30 de luni de mandat nu a abordat curajos nici una din nenumăratele probleme grave care afectează funcționarea serviciilor speciale. Cred că România este singurul stat european unde toate serviciile secrete sunt militarizate, nu doar cele departamentale, din cadrul ministerului Apărării.

Ce trebuie făcut?

Înainte de a răspunde la această întrebare, uitați-vă peste câteva date. Dacă un pensionar obișnuit iese la pensie la 65 de ani, unul „special” pleacă din sistem la 45-52 de ani. Circa 100.000 de pensionari „speciali” iau cât patru milioane de pensionari obișnuiți. Pensia medie plătită de ministerul Apărării, în luna iulie: 3.379 de lei. Pensia medie în sistemul „obișnuit”: 948 de lei. Cea mai mare pensie plătită de M.Ap.N: 33.393 de lei! Aceasta este doar o parte a inechităților profunde din sistemul românesc de pensii. Filosofia acordării lor a fost simplă: plătim aparatul de represiune și valeții de casă, restul pensionarilor rămân cu firimiturile de la ospățul acestora.

Concluzie: toate pensiile speciale trebuie abrogate. Toate, mai puțin cele ale magistraților, întrucât, în 2010, Curtea Constitutională le-a declarat intangibile. Despre toate celelalte pensii speciale, CCR a afirmat: „Având în vedere cele două componente ale pensiei de serviciu, precum şi faptul că a doua componentă, adică suplimentul din partea statului, se acordă numai în măsura în care există resursele financiare necesare, suprimarea pentru viitor a acestei componente, fără afectarea părţii contributive, nu poate avea semnificaţia unei exproprieri”.

Opoziţia are acum o şansă unică de a arăta că este activă şi că înţelege indignarea populară, provocată de valul de pensionări a unor generali tip „Moş Teacă” care vor primi rente viagere de peste 13.000 de lei! Ar da o lovitută neo-fascismului de Teleorman, care vrea un aparat de represiune bine recompensat, pentru a-l putea folosi atunci când lumea mai iese în stradă. Presimt însă că Opoziţia va rata această oportunitate, pentru că teama de generalii din SRI este prea mare. 

Cele mai citite

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...

Crin Antonescu recunoaște negocierile pentru candidatura la Președinție: Este o discuție complexă

Europarlamentarul PSD, Gabriela Firea, și-a exprimat sprijinul pentru candidatura lui Antonescu, lăudându-i experiența politică Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, a confirmat duminică, pentru Europa...
Ultima oră
Pe aceeași temă