Cazul Constatin Nicolescu continuă să creeze reacţii ferme pe scena publică românească. După ce taberele politice au lansat atacuri prin care se acuză reciproc de influenţarea justiţiei, este rândul unor ONG-uri influente să ia cuvântul şi să declare toată gâlceva ca periculoasă pentru mersul sistemului judiciar. Romanialibera.ro pune cap la cap cele mai recente luări de poziţie stârnite de decizia de arestare preventivă a preşedintelui Consiliului Judeţean Argeş, social-democratul Constantin Nicolescu.
Şase organizaţii neguvernamentale din domeniul justiţiei şi al protecţiei drepturilor omului din România condamnă atitudinea partidelor de opoziţie PSD şi PNL referitoare la mandatul de arestare preventivă dictat împotriva liderului local PSD Constantin Nicolescu. Iniţiativa pentru o Justiţie Curată (IJC) – din care fac parte Freedom House, Societatea Academică Română, Grupul pentru Dialog Social, SoJust, Societatea Timişoara şi Academia de Advocacy – acuză Opoziţia că, prin declaraţiile dure rostite pe acest subiect, caută să „intimideze şi obstrucţioneze justiţia”.
„IJC consideră că amestecul politicienilor în înfăptuirea actului de justiţie prin încercări de intimidare a procurorilor şi judecătorilor este inacceptabil. Mai mult, în contextul monitorizării României la capitolul justiţie, poziţia liderilor PSD şi PNL este iresponsabilă si prejudiciază imaginii României”, se arată în luarea de poziţie a celor şase ONG-uri.
„Băsescu controlează justiţia”
„Dacă Puterea se comportă abuziv, nu e normal ca Opoziţia să procedeze ca la carte. Pentru mine e clar că Traian Băsescu şi PDL controlează justiţia din România”, spune deputatul PSD Robert Negoiţă, pentru romanialibera.ro.
Întrebat ce dovezi are să-şi susţină acuzaţia, Robert Negoiţă invocă momentul în care a venit decizia de arestare preventivă a lui Constantin Nicolescu: „E ciudat că preşedintele CJ Argeş este considerat un pericol public pentru nişte fapte pe care le-ar fi comis acum câţiva ani. Nu ştiu cum funcţionează justiţia asta care în septembrie anul trecut îl elibera pe PDL-istul Antonie Solomon, după şase luni de închisoare. Adică Solomon nu mai e pericol public acum?”.
Cât despre rolul pe care Traian Băsescu l-ar avea în această problemă, Robert Negoiţă consideră relevant discursul susţinut recent de preşedinte la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
„Când Băsescu ne spune, direct de la Strasbourg, că o să vedem noi, Opoziţia, ce urmează în ferbruarie, eu percep lucrul ăsta ca pe o ingerinţă în justiţie. Eu ştiam că el este comandantul armatei, nu şi al justiţiei”, îşi încheie deputatul PSD raţionamentul.
„Sunt excese de ambele părţi”
Colegul său din Camera Deputaţilor, liberalul Eugen Nicolăescu, are o poziţie ceva mai moderată.
„Nu am dovezi că PDL-ul ar controla justiţia, dar când văd ce se întâmplă la nivel local, cu tensiunile politice de acolo, mă gândesc că ceva trebuie să fie”, precizează deputatul PNL pentru romanialibera.ro.
Eugen Nicolăescu ţine totuşi să dea o replică ONG-urilor care critică Opoziţia: „Cei care apără drepturile omului în România ar trebui să fie mai puţini agresivi, să vadă care este realitatea şi să nu fie partizani”.
Însă fostul ministru al Sănătăţii admite că declaraţiile venite dinspre PSD şi PNL în cazul Nicolescu au mers prea departe. „Pot fi excese în declaraţii şi de o parte şi de alta, într-o astfel de conjunctură. Eu personal aş fi mers pe afirmaţii mai nuanţate”.
Spre exemplu, Eugen Nicolăescu s-a arătat deranjat de precizările şefului Serviciului de Ambulanţă Argeş, Gabriel Popa. Acesta declarase, vineri, că preşedintele CJ Argeş nu ar fi suferit un atac cardiac, ci doar o stare de leşin după aflarea hotărârii instanţei. În urma acestui moment, Constantin Nicolescu s-a internat la Spitalul Floreasca din Capitală, acuzând tocmai probleme cardiace.
„Cum şi-a permis doctorul Popa să sugereze că medicii de la Bucureşti au pus un diagnostic greşit? Acest medic nu are competenţe să se pronunţe!”, a atacat deputatul PNL.
„Băsescu se teme de alianţa PSD-PNL”
În prealabil, disputa pe marginea cazului Nicolescu fusese abordată, sâmbătă, şi de liderii politici Adrian Năstase şi Vasile Blaga.
Preşedintele Consiliului Naţional al PSD introduce ideea că PDL şi Traian Băsescu s-ar folosi de justiţie pentru a se apăra împotriva viitoarei alianţe PSD-PNL.
„Săptămâna viitoare, se va realiza Alianţa dintre PSD şi PNL. Este singura şansă pe care o avem pentru a opri mafia PDL. Această unire îi irită cel mai mult. Într-o lume dezbinată de el, Băsescu nu suportă să vadă oamenii solidari”, postează Năstase pe blogul propriu.
În plus, fostul premier respinge acuzaţiile că PSD ar încerca presiuni asupra justiţiei.
„Să nu facem o confuzie. Nimeni nu se opune unei anchete, nimeni nu vrea să blocheze justiţia. Pornind însă de la măsura abuzivă şi total nejustificată a arestării, într-un caz în care este clar că nu există pericol social, vrem să protestăm împotriva statului poliţienesc, a clientelei mafiote a PDL şi a tentativei acestora de a acapara, total, justiţia din România”, conchide Năstase.
„Ponta este un procuror nereuşit”
De cealaltă parte, secretarul general al PDL, Vasile Blaga, critică cererea liderului PSD Victor Ponta ca social-democraţii să picheteze sediile PDL din ţară, luni, în ziua în care ar urma să se judece apelul împotriva deciziei de arestare preventivă a lui Constantin Nicolescu.
„Poziţia domnului Ponta este incorectă şi aş atrage atenţia că noi niciodată nu am procedat într-un mod similar, nici când pur şi simplu erau acţiuni de genul ‘destructuraţi Partidul Democrat’, între 2000 şi 2004, dacă mai tineţi minte. Deşi ne doare situaţia fiecaruia dintre membri PDL ajunşi într-o astfel de situaţie, niciodată nu am intervenit. Este tipic Ponta, tipic procuror nereuşit”, spune Vasile Blaga.
Însă tonul acuzaţiilor l-au dat liderii PSD şi PNL, Victor Ponta, respectiv Crin Antonescu.
Antonescu şi Ponta au pornit „balul”
Joi, după decizia Tribunalului Argeş, Crin Antonescu declara: Eu nu cunosc elementele din dosar, dar am avut parte în epoca Băsescu cu o suită de arestări. Trebuie să ştim cu toţii că privarea de libertate trebuie să fie o stare excepţională. Vedem cu câtă uşurinţă se solicită şi se obţine acest lucru. Există un lanţ de coincidenţe pe care nu le pot perverti în dovezi. Mă aştept la alte arestări, înscenări şi cele mai grele lucruri”.
La rândul său, Victor Ponta a precizat: „Vin atacuri de toate felurile, până la acest gen de intimidare maximă. Vreau să zic că PSD nu va ceda, ne vom bate cu toate mijloacele. Toţi care stau acasă şi cred că nu li se va întâmpla aşa ceva, să se gândească de două ori dacă ne lasă singuri în această bătălie sau vin alături de noi. Nu ma interesează toţi hoţomanii lui Băsescu. Trebuie să scăpăm de aceşti indivizi”.
Preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, a primit mandatul de arestare preventivă fiind acuzat de procurorii DNA Piteşti că a dat un contract pentru reabilitarea a patru unităţi de învăţământ din fonduri europene unei firme apropiate fiului său. Este vorba despre fonduri de aproape 900.000 de euro. De asemenea, liderul PSD este bănuit că ar fi luat mită de la un alt personaj certat cu justiţia, Cornel Penescu.