13.4 C
Bucureศ™ti
luni, 7 octombrie 2024
AcasฤƒLifestyleFoodVIDEO: Relansare spectaculoasฤƒ รฎn dosarul FrumuลŸanu - Crฤƒiniceanu. Iliescu: "N-avea nicio vinฤƒ,...

VIDEO: Relansare spectaculoasฤƒ รฎn dosarul FrumuลŸanu – Crฤƒiniceanu. Iliescu: „N-avea nicio vinฤƒ, sฤƒracul”

Rฤƒsturnare de situaลฃie într-unul dintre cele mai sensibile dosare penale de dupฤƒ Revoluลฃie: fostul ofiลฃer SPP, Vasile Gabor, va fi anchetat din nou pentru uciderea tinerilor Andrei FrumuลŸanu ลŸi Aurica Crฤƒiniceanu în timpul mineriadei din septembrie 1991, care a dus la cฤƒderea Guvernului Roman.

AลŸa a decis ieri instanลฃa Tribunalului Militar Teritorial, unde dosarul a fost retrimis în decembrie anul trecut de cฤƒtre magistraลฃii Parchetului Curลฃii de Apel. Decizia vine dupฤƒ aproape un deceniu de trenare continuฤƒ a acestei cauze ลŸi în apropierea aลŸteptatei hotฤƒrâri pe care o va da CEDO.

De reลฃinut însฤƒ cฤƒ Vasile Gabor a fost condamnat, în 1998, la opt ani de închisoare pentru omor, pedeapsฤƒ din care nu a executat nici o zi întrucât a fost la scurt timp infirmatฤƒ, pentru ca în 2003 ofiลฃerul SPP sฤƒ fie scos cu totul de sub urmฤƒrire penalฤƒ.

DeลŸi în anii ’90 au fost fฤƒcuse progrese vizibile în anchetฤƒ, de la începutul anilor 2000 pânฤƒ acum procurorii nu au reuลŸit sฤƒ avanseze aproape deloc cu cercetฤƒrile Dosarul a fost în schimb plimbat de la o instanลฃฤƒ la alta ลŸi împins spre o rezoluลฃie cu autor necunoscut. De ieri, însฤƒ, situaลฃia se schimbฤƒ radical. Familiile celor doi tineri decedaลฃi sunt surprinse de turnura luatฤƒ, dar optimiste cฤƒ tragedia are acum mai multe ลŸanse de a fi elucidatฤƒ.

Vasile Gabor s-a aflat în timpul evenimentelor din septembrie 1991 în dispozitivul de apฤƒrare al Palatului Victoria. SPP era condus la acea datฤƒ de generalul Dumitru Iliescu, un apropiat al fostului preลŸedinte, Ion Iliescu, ลŸi coleg de partid cu senatorul Antonie Iorgovan. Acesta din urmฤƒ s-a ลŸi implicat o perioadฤƒ în proces, ca apฤƒrฤƒtor al lui Vasile Gabor. De altfel, contactat de România Liberฤƒ, Ion Iliescu îl apฤƒra, cu o zi înaintea termenului de ieri, pe fostul ofiลฃer SPP.

Tot în timpul mineriadei care l-a debarcat pe Petre Roman de la Guvern, a fost ucis ลŸi jandarmul Nicolae Lazฤƒr, în vârstฤƒ de 21 de ani. A fost incendiat ลŸi a murit în chinuri groaznice. Autorul a rฤƒmas necunoscut.

Traseul dosarului FrumuลŸanu-Crฤƒiniceanu în ultimii 20 de ani

Parchetul Militar Teritorial (1991-1995) – Tribunalul Militar Teritorial (1995-1999) – Curtea Militarฤƒ de Apel (1999-2000) – Curtea Supremฤƒ de Justiลฃie (2000-2001) – Parchetul Militar Teritorial (2001-2004) – Tribunalul Militar Teritorial (2004) – Curtea Militarฤƒ de Apel (2004) – Parchetul Militar Teritorial (2004-2007) – Parchetul civil (2007) – Parchetul Militar Teritorial (2007) – Parchetul Militar General (2007-2009) – Parchetul Militar Teritorial (2009-2010) – Parchetul Curลฃii de Apel (2010) – Tribunalul Militar Teritorial (decembrie 2010- prezent)

1991-2000. În primul deceniu, cercetฤƒrile au culminat cu condamnarea maiorului SPP Vasile-Dorel Gabor, pentru uciderea, pe 25 septembrie 1991, a muncitoarei Aurica Crฤƒiniceanu ลŸi a studentului Anadrei FrumuลŸanu. Ajuns la Înalta Curte de Casaลฃie ลŸi Justiลฃie, instanลฃa supremฤƒ decide, pe 14 decembrie 2000, retrimiterea cazului la Parchetul Militar de pe lângฤƒ Tribunalul Militar Teritorial pentru completare de probe.

2001-2008. Nu doar cฤƒ nu mai evolueazฤƒ, dar dubla crimฤƒ se îndepฤƒrteazฤƒ sistematic de elucidare. Maiorul Gabor este scos de sub urmฤƒrire penalฤƒ în 2003, iar speลฃa – trecutฤƒ în evidenลฃa cauzelor cu autori necunoscuลฃi. Procurorii militari nu completeazฤƒ dosarul cu probele indicate de Curtea Supremฤƒ. Faptul este semnalat ulterior chiar de cmagistraลฃii de la Parchetul civil: „Trebuie remarcat faptul cฤƒ nu au fost administrate sub toate aspectele toate mijloacele de probe, în conformitate cu Decizia penalฤƒ nr. 5063 din 14.12.2000 a Curลฃii Supreme de Justiลฃie (…)”.

2009. În primฤƒvarฤƒ, Parchetul Militar retrimite dosarul la Parchetul de pe lângฤƒ Tribunalul BucureลŸti. În varฤƒ, procurorii civili trimit ลŸi ei dosarul de unde a venit ลŸi criticฤƒ modul de lucru al procurorilor de la Parchetul Militar.

Cele mai citite
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ