7.4 C
București
vineri, 18 octombrie 2024
AcasăLifestyleFoodPovestea lui „Bin Laden al Americii“

Povestea lui „Bin Laden al Americii“

În această lună, în El Paso, Texas, a început procesul lui Luis Posada Carriles, numit şi „Osama Bin Laden al Americii”, cel care se presupune că a stat, alături de Orlando Bosch, în spatele atacului terorist îndreptat, în 1976, asupra zborului 455 al companiei Cubana.

Atunci, 25 de membri ai echipajului şi 48 de pasageri şi-au pierdut viaţa. Interesant este că Luis Posada Carriles nu este acuzat de terorism, ci de sperjur.

Zborul 455

Pe 6 octombrie 1976, zborul 455 al companiei Cubana se prăbuşeşte, după ce două bombe plasate la bordul avionului explodează la câteva minute de la decolarea de pe aeroportul din Barbados. Zborul 455 trebuia să zboare de la Guyana la Havana, via Trinidad, Barbados şi Kingston.

Toţi pasagerii aeronavei, în număr de 73, mor în ceea ce avea să fie unul dintre cele mai sângeroase atacuri teroriste din emisfera vestică.

După accidentul aviatic, autorităţile din Trinidad i-au arestat pe Freddy Lugo şi Hernan Ricardo Lozano, ambii de naţionalitate venezueleană.

Cei doi se îmbarcaseră în Trinidad pentru a merge în Cuba, dar s-au dat jos din avion în Barbados şi au zburat înapoi spre Trinidad. La anchetă, Lozano şi Lugo au mărturisit că au acţionat la ordinele lui Luis Posada Carriles.

Mărturisirea lor şi probele adunate de anchetatori au mai scos la iveală un alt nume implicat în atac, al venezueleanului Orlando Bosch.

Condamnat şi totuşi liber

Pe 14 octombrie 1976, Posada şi Bosch au fost arestaţi în Caracas. Pe 20 octombrie, autorităţile din Trinidad, Cuba, Barbados, Guyana şi Venezuela au decis ca procesul celor patru indivizi să fie ţinut în Venezuela, pentru că erau implicaţi cetăţeni ai acelei ţări.

În august 1977, cei patru au fost acuzaţi de trădare, iar dosarul lor a ajuns la un tribunal militar, dar indivizii au fost achitaţi. Explicaţia a fost că nu era de competenţa unui tribunal militar să judece infracţiunea de omor calificat sau omor deosebit de grav, iar cei patru nu erau în serviciul armatei în 1976. Procesul s-a mutat apoi la un tribunal civil.

Orlando Bosch a stat 11 ani în închisoare, în Venezuela. Bosch a devenit liber de orice acuzaţie în noiembrie 1987, apoi a plecat în SUA, fiind însoţit de Ambasadorul Americii în Venezuela Otto Reich.

Posada a fost condamnat şi trimis la închisoare în Venezuela dar a reuşit să scape în 1985, deghizându-se în preot. Se pare că Posada a fost ajutat să scape de Jorge Mas Canosa, pe atunci liderul CANF (Fundaţia Naţională Cubano-Americană), organizaţie anti-Castro şi care se pare că avea legături cu administraţia Reagan. Lugo şi Lozano au fost condamnaţi la 20 de ani de închisoare, fiind eliberaţi în 1993.

Pe scurt despre Luis Posada Carriles

S-a născut în 1928, în Cuba, dar având origini venezuelene. Extremist, militant împotriva regimului dictatorului Fidel Castro, s-a aflat printre cei care au pus la cale invazia din Golful Porcilor, iar între 1963 şi 1964 a fost antrenat de CIA în sabotaj şi explozibili. S-a alăturat apoi membrilor JURE din Florida ale căror acţiuni erau îndreptate împotriva regimului comunist din Cuba. CIA l-a relocat pe Posada în Venezuela, unde l-a cunoscut pe Orlando Bosch, agent CIA, şi au format împreună cu Guillermo Novo Sampoll şi Gaspar Jimenez Escobedo organizaţia anti-Castro CORU.

După ce a evadat din închisoarea din Venezuela, Posada s-a stabilit în El Salvador şi a continuat să ţină legătura cu grupurile cubaneze anti-Castro. Apoi, Posada a devenit consilier pe probleme de securitate în guvernul din Guatemala. În 1990, în Guatemala City, s-au tras focuri de armă asupra maşinii în care se afla Posada.

În 1997, Luis Posada a fost creierul unor atentate în Havana care au dus la rănirea a 11 persoane şi moartea unui turist italian.

În 2000, Posada a fost arestat şi trimis la închisoare în Panama City, după ce s-a descoperit că depozita 90 de kilograme de explozibili şi a fost acuzat că ar fi complotat cu Gaspar Jimenez, Pedro Ramon Rodriguez şi Carlos Muniz Varela pentru asasinarea lui Fidel Castro.

În 2004, Posada şi cei trei au fost scutiţi de pedeapsă de preşedintele Panama-ului, Mireya Moscoso, în ultimele zile de mandat ale acesteia.
În mai 2005, a încercat prin avocatul său să obţină azil politic în SUA, dar apoi cererea a fost retrasă şi Posada a încercat să pătrundă ilegal în SUA, fiind arestat.

Un judecător de imigrare a decis în septembrie 2005 ca Posada să nu fie deportat în Venezuela şi Cuba pentru că ar fi fost expus torturii. În aprilie 2007, Posada a ieşit pe cauţiune, iar agenţi federali din Miami l-au escortat în Miami unde a fost bine primit de membrii comunităţii cubaneze.

Din 1985, de când Posada a fugit din închisoarea din Venezuela, există 73 de capete de acuzare de crimă de gradul I împotriva sa şi un mandat de arestare.

Procesul din Texas

La procesul din El Paso, Texas, Luis Posada Carriles, în vârstă de 82 de ani, are de înfruntat 11 capete de acuzare printre care sperjur, obstrucţia justiţiei şi fraude de imigrare. Mai mult, el este acuzat că a minţit în legătură cu implicarea sa în atentatele din Havana în care un turist italian a fost ucis, deşi Posada recunoscuse că este responsabil, în două interviuri acordate pe 12 şi 13 iulie 1998 pentru New York Times.

Atât Venezuela, cât şi Cuba doresc să-l prindă pe Carriles, dar SUA nu îl vor deporta. De altfel, 12 ţări au refuzat să-l primească. Venezuela şi Cuba au acuzat Statele Unite ale Americii că adăpostesc un terorist.

Într-unul din interviurile din 1998, acordate pentru ziarul New York Times, Posada declara, referitor la moartea turistului italian, că a fost „un accident ciudat, dar am dormit ca un copil”. „Italianul acela a stat la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit”, continua Posada.

Deşi Posada declara că „FBI şi CIA nu mă deranjează, suntem în relaţii neutre, dacă le pot ajuta, o fac”, FBI şi CIA au negat orice colaborare cu el.
Şi totuşi, documente declasificate, arătau că CIA şi FBI cunoşteau în detaliu operaţiunile lui Posada din anii 1960-1970.

Mai mult, Posada recunoştea că deţinea cel puţin patru paşapoarte, toate cu nume şi naţionalităţi diferite. A precizat şi că avea un paşaport american, dar nu a dorit să discute despre felul în care l-a obţinut.

Avocatul Arturo Hernandez, declară că Posada, clientul său, este nevinovat şi că este posibil să fi spus câteva minciuni în timp ce încerca să obţină cetăţenia americană, dar că în mare parte a spus adevărul.

Anterior, Posada mărturisea pentru AP că guvernul american nu îl va trimite la închisoare pentru o perioadă lungă de timp pentru că ştie prea multe despre amestecul Casei Albe în America Latină.

Cele mai citite

Metamorfoza Parcului Grozăvești va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate într-o “oază de verdeață”, promit autorităților Terenul va fi refăcut complet, cu spații verzi, terenuri de joacă...

Pensionare anticipată pentru românii care locuiesc în zone poluate

Un proiect legislativ, adoptat tacit de Senat, reintroduce această pensionare anticipată  De la 1 septembrie, noua Lege a pensiilor a înlocuit-o pe cea anterioară și...

Consilier județean din Gorj, săltat de mascați și dus la audieri

În cartierul Obreja din Târgu Jiu, joi dimineața, polițiști de la Brigada de Combatere a Criminalității Organizate și jandarmi din Brigada Specială de Intervenție...
Ultima oră
Pe aceeași temă