6.8 C
București
vineri, 15 noiembrie 2024
AcasăGDPRCNAS a încheiat un protocol cu CEC Bank pentru plata contribuţiilor de...

CNAS a încheiat un protocol cu CEC Bank pentru plata contribuţiilor de sănătate

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a încheiat un protocol cu CEC Bank pentru plata contribuţiilor de sănătate, banii putând fi depuşi la orice oficiu sau filială fără costuri suplimentare, a anunţat, duminică, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, potrivit Mediafax.

Preşedintele CNAS a spus că declaraţiile angajatorilor pot fi făcute fie „on-line”, fie prin „predarea rapidă” a unei dischete la sediul CASMB, informaţiile urmând să fie verificate şi confirmate „ulterior” de reprezentanţii instituţiei.

Activitatea la CASMB şi la celelalte case de asigurări de sănătate din ţară a fost reluată în 17 ianuarie, după ce, în 13 ianuarie, fusese suspendată pentru remedierea problemelor apărute la Sistemul Informatic Unic Integrat, registrul unic al asiguraţilor, lansat în decembrie 2010.

În fiecare zi de la reluarea activităţii, la CASMB, în orele în care s-a lucrat cu publicul au fost peste o sută de persoane care au stat la coadă pentru depunerea declaraţiilor privind obligaţiile de plată la fondul de sănătate.

Majoritatea celor care au stat la coadă la CASMB au avut de depus mai multe declaraţii, astfel că cele mai multe ghişee au fost destinate acestora.

În ciuda apelurilor repetate ale CASMB şi CNAS ca angajatorii să folosească şi alte mijloace de depunere a declaraţiilor pentru angajaţi, respectiv prin poştă sau on-line, reprezentanţii acestora au venit la CASMB pentru a înregistra listele.

CASMB a avut program cu publicul şi vineri, iar de luni va continua preluarea declaraţiilor, data limită până la care pot fi depuse documentele fiind 27 ianuarie, indiferent de modalitatea de transmitere a documentelor.

CNAS a anunţat că persoanele fizice care au obligaţia să achite lunar contribuţiile către Fondul de Sănătate au mai multe variante de plată, respectiv la oficiile poştale, prin mandat poştal, la CEC Bank sau prin intermediul celorlalte bănci, nu numai prin plata directă la ghişeu.

Angajatorii care trebuie să depună declaraţiile lunare obligatorii au posibilitatea raportării printr-un formular on-line, aflat pe site-ul Casei de Asigurări Sănătate a Municipiului Bucureşti (www.casmb.ro), pentru a nu se mai deplasa personal la sediul CASMB şi pentru a se evita aglomeraţia din faţa ghişeelor.

În cazul persoanelor care solicită adeverinţe de asigurat necesare la medicii de familie sau pentru a beneficia de alte servicii medicale, CNAS a creat o nouă procedură pentru separarea etapelor de depunere şi eliberare a formularelor, precum şi facilitatea de verificare on-line a statutului de asigurat.

De asemenea, în vederea preluării declaraţiilor angajatorilor există posibilitatea predării fişierelor de raportare, urmând ca procesarea acestora în sistem să se producă ulterior, şi nu la ghişeu în momentul predării efective.

Potrivit conducerii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în România sunt 10,8 milioane de persoane exceptate de la plata contribuţiei la asigurările de sănătate, dintre care 4,2 milioane de copii, 3,5 milioane de pensionari cu pensii sub 740 de lei şi 3,1 milioane de persoane cuprinse în legi speciale.

Din cele 8,28 milioane de persoane care plătesc contribuţia la sănătate, 4,98 milioane sunt salariaţi şi 0,3 milioane sunt persoane fizice autorizate.

De asemenea, 2,1 milioane de persoane au pensii între 740 şi 1.000 de lei şi plătesc din 2011 5,5% contribuţia la sănătate, iar 0,9 sunt şomeri, agricultori, au asigurare facultativă sau sunt persoane fără venit.

Personele fără venit trebuie să depună o cerere la primărie pentru a beneficia de ajutor social, şi în acest caz contribuţia la sănătate va fi plătită de către primărie. În cazul în care nu pot face dovada acestui ajutor social, trebuie să plătească lunar contribuţia la asigurările sociale de sănătate, potrivit legii privind reforma sănătăţii.

Persoanele nu au avut niciun venit în ultimii cinci ani şi nici nu au beneficiat de ajutor social vor plăti contribuţia la sănătate pe ultimele şase luni, dacă pot face dovada statutului lor.

Cele mai citite

România, pe ultimul loc în UE la cheltuielile pentru sănătate per locuitor

În anul 2022, cheltuielile medii pentru îngrijirea sănătății în Uniunea Europeană au fost de peste 3.600 de euro per locuitor, potrivit datelor Eurostat. România ocupă...

FastGlioma: Inteligența artificială care identifică tumori cerebrale reziduale în doar 10 sec

Un model revoluționar bazat pe inteligență artificială, denumit FastGlioma, poate identifica în doar 10 secunde prezența tumorilor cerebrale reziduale în timpul operațiilor, potrivit unui...

România, pe ultimul loc în UE la cheltuielile pentru sănătate per locuitor

În anul 2022, cheltuielile medii pentru îngrijirea sănătății în Uniunea Europeană au fost de peste 3.600 de euro per locuitor, potrivit datelor Eurostat. România ocupă...
Ultima oră
Pe aceeași temă