17.8 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒInvestigaศ›ii Romรขnia LiberฤƒCare depozite bancare sunt garantate

Care depozite bancare sunt garantate

Începând de anul acesta, toลฃi deponenลฃii cu economii pânฤƒ la 100.000 de euro vor primi compensaลฃii dacฤƒ banca dฤƒ faliment.

Aproape 15 milioane de depozite ลŸi conturi de economii constituite de persoane fizice în România sunt garantate prin lege. O datฤƒ cu aplicarea noilor reglementฤƒri, doar 12.000 de români sar din schema de garantare a FGDB.

Este vorba despre persoanele cu depozite sau conturi de economii mai mari de 100.000 de euro. Valoarea totalฤƒ a sumelor economisite în bฤƒnci de aceastฤƒ categorie de populaลฃie se ridica, la jumฤƒtatea anului trecut, la 4 miliarde de euro, adicฤƒ sub 5% din valoarea totalฤƒ a depozitelor.

Sunt garantate inclusiv depozitele cu dobândฤƒ negociatฤƒ, iar în cazul în care o persoanฤƒ fizicฤƒ deลฃine mai multe depozite în valoare de sub 100.000 de euro, va primi, în caz de faliment al bฤƒnci, compensaลฃii pentru fiecare depozit în parte. În cazul în care o persoanฤƒ de naลฃionalitate românฤƒ alege sฤƒ constituie un depozit în afara ลฃฤƒrii ea se va supune reglementฤƒrilor din ลฃara respectivฤƒ.

Intrฤƒ în schemฤƒ ลŸi marile companii

„Directiva UE care va fi aprobatฤƒ în acest an va extinde, cel mai probabil, schema de garantare ลŸi asupra depozitelor ลŸi conturilor marilor companii, ceea ce va însemna compensaลฃii suplimentare potenลฃiale”, a spus directorul Fondului de Garantare a Depozitelor, Eugen Dijmฤƒrescu. Fondul deลฃinea, la finele anului 2010, lichiditฤƒลฃi în valoare totalฤƒ de 1,7 miliarde de lei, a cฤƒror valorificare prin plasamente în titluri de stat ลŸi certificate de trezorerie aduce venituri lunare de 12 milioane de lei. Valoarea totalฤƒ a compensaลฃiilor potenลฃiale se ridica în septembrie anul trecut la peste 80 miliarde de lei. Pe lângฤƒ lichiditฤƒลฃile pe care le are în administrare, Fondul beneficiazฤƒ de o linie de finanลฃare de la stat care poate fi utilizatฤƒ în caz de urgenลฃฤƒ. TotuลŸi, în cazul falimentului uneia dintre primele cinci bฤƒnci din sistem, FGDB nu poate acoperi depozitele clienลฃilor în integralitatea lor.

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Plaja din Constanศ›a, รฎn top 15 cele mai relaxante plaje din Europa

Clasamentul a fost realizat, รฎn urma recenziilor de cฤƒlฤƒtorie ale turiศ™tilor Studiul realizat de SpaSeekers.com a numฤƒrat de cรขte ori cuvรขntul โ€žrelaxareโ€ a fost menศ›ionat...

Monica Bรฎrlฤƒdeanu s-a cฤƒsฤƒtorit cu medicul Valeriu Gheorghiศ›ฤƒ

Monica Bรฎrlฤƒdeanu s-a cฤƒsฤƒtorit pe 5 octombrie 2024 cu Valeriu Gheorghiศ›ฤƒ, renumitul medic, รฎntr-o ceremonie elegantฤƒ desfฤƒศ™uratฤƒ la Palatul Snagov. Evenimentul a fost unul...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ