17.4 C
București
miercuri, 30 octombrie 2024
AcasăSpecialConfort sporit cu textile fresh

Confort sporit cu textile fresh

Pernele, cuverturile, plăpumile, feţele de masă etc. necesită o întreţinere regulată pentru a le prelungi „durata de viaţă”. Fiecare textură în parte trebuie îngrijită după anumite reguli.

Materialele textile reprezintă o parte deosebit de importantă a decorului în locuinţă, asigurând şi confortul necesar. Indiferent dacă este vorba de cuvertură, pernă sau faţă de masă, acestea se pot păta sau pot avea un „look” obosit după folosire. Am dori însă ca tocmai aceste accesorii să aducă un plus ambianţei şi să fie plăcute la utilizare.

Feţele de masă

Pentru ca petele să nu aibă timp să pătrundă adânc în fibra ţesăturii, este de preferat ca faţa de masă să fie spălată imediat după utilizare. Dacă pata este persistentă şi nu a ieşit la spălat, nu faceţi greşeala de a călca faţa de masă necurăţată corespunzător, deoarece murdăria se va fixa şi mai bine şi nu va putea fi înlăturată decât printr-o înmuiere prelungită.

Feţele de masă din bumbac sută la sută sau amestec (bumbac şi poliester) sunt uşor de întreţinut. Acestea trebuie să fie spălate la maşină, la o temperatură cuprinsă între 60 şi 95˚C (fibre naturale) şi între 40 şi 60˚C (sintetice). Feţele de masă albe din in sau amestec suportă o temperatură uşor mai ridicată a apei. Pentru cele colorate în nuanţe vii se foloseşte apa călduţă.

Pete rezistente. Petele de grăsime se freacă uşor cu câteva picături de detergent lichid, se lasă câteva ore să acţioneze, după care se spală la maşină, având grijă ca apa să fie încălzită progresiv.

Petele de cerneală ies cu alcool de 90˚ sau cu acetonă. Călcarea acestora se realizează mai uşor dacă ţesătura este încă umedă. În cazul în care este bine uscată, aceasta trebuie umezită cu un vaporizator special de lenjerie.

Pernele

Se recomandă ca pernele din puf sau pene să fie curăţate uscat. Pernele din fibre sintetice vor putea fi spălate şi la maşină. Pentru a le menţine forma, trebuie scuturate din timp în timp, o operaţiune deloc dificilă şi foarte amuzantă. O dată pe an, scoateţi pernele la aer, evitând expunerea directă la soare, deoarece se decolorează învelitoarea. Pernele sintetice se pot spăla foarte simplu la maşină sau la mână.

Spălarea la maşină. Verificaţi mai întâi ca ţesătura în care este prinsă să nu fie perforată.

Înainte de a introduce pernele, asiguraţi-vă că detergentul a fost bine dizolvat în apă. Presaţi perna pentru a scoate tot aerul conţinut, apoi scufundaţi-o complet în apă. Utilizaţi un circuit de spălare pentru articole delicate, dar cu un timp scurt, ţinând cont ca nivelul apei să fie maximum admis.

Spălaţi câte două perne simultan pentru a echilibra încărcătura maşinii.

Spălarea de mână. Dizolvaţi bine detergentul în apă, după care introduceţi perna, presând cu putere pentru ca soluţia să pătrundă bine în interior. După spălare, clătiţi abundent şi stoarceţi foarte bine (eventual la maşina de spălat).

Plapuma

În primul rând, plapuma necesită o cuvertură ca textilă protectoare şi totodată ca element de înfrumuseţare.

„Umplutura” plăpumii se mişcă şi se strânge în timp, aplatizân-du-se prin folosire. Pentru a-i reda forma obişnuită, aveţi grijă să scuturaţi plapuma cel puţin o dată pe săptămână, schimbând sensul de lăţime şi lungime.

De câteva ori pe an, este bine să aerisiţi plapuma afară, având grijă ca aceasta să fie expusă direct razelor solare.

Dacă vreţi să scoateţi petele existente pe plapumă, aveţi grijă ca, anterior, să îndepărtaţi din locul cu pricina „umplutura” pentru a nu se uda. Spălaţi apoi pata cu un săpun obişnuit!

Dacă însă puful dinăuntru s-a udat, uscaţi-l cu un uscător de păr, deoarece trebuie să evitaţi mucegăirea acestuia.

Spălarea plăpumii este de preferat să se realizeze „a sec”, din pricina uscării dificile a pufului din interior.

În ceea ce priveşte depozitarea pe termen lung, evitaţi rularea foarte strânsă. Preferaţi suspendarea pe o bară, pentru a nu afecta „umplutura” printr-o poziţionare defectuoasă. În locul sacilor de plastic, alegeţi pentru acoperire un cearşaf din bumbac.

Cearşaful

Există câteva reguli de bază pentru spălarea corespunzătoare a cearşafurilor, fie că este vorba despre curăţarea de mână sau maşină.

Cearşafurile albe necesită un tratament special pentru menţinerea unui aspect strălucitor. Se poate obţine o culoare albă, proaspătă a cearşafurilor albe dacă în ultima apă, de clătit, se adaugă două-trei picături de cerneală albastră. Dacă cearşaful este ţesut din fibre naturale, se poate spăla la 95˚, la program lung, adăugând în apă înălbitor special de rufe.

Cearşaful nu se va mai îngălbeni dacă va fi învelit pe timpul păstrării în şifonier într-un plastic de culoare închisă sau într-o textură metalică suplă.

Unele pete nu ies prin spălare la maşină, fapt pentru care trebuie scoase înainte. Petele de cerneală se pot înlătura prin înmuierea în lapte. Alcoolul de 90˚ în combinaţie cu clorul reprezintă un tratament eficace.

Atenţie! Alcoolul de 90˚ este interzis în cazul fibrelor sintetice şi artificiale. În cazul acestora este bine să tamponaţi locul cu sare de lămâie şi apoi să-l clătiţi. Dacă este vorba de mătase, se aplică deasupra o cârpă înmuiată într-un amestec de 1/3 alcool şi 2/3 apă rece.

Petele de vin, dacă sunt vechi, trebuie curăţate cu apă şi puţin clor. Dacă pata persistă, folosiţi apă oxigenată.

În funcţie de materialul din care este confecţionat, cearşaful se comportă diferit la spălare. Ţesăturile din bumbac nu suportă temperaturile ridicate, iar cele din mătase se curăţă, de preferat, de mână, la o temperatură joasă. Lenjeria din lycra, poliester, poliamidă se spală la maşină, la o temperatură medie. Dacă este vorba de ţesături colorate, decolorarea cearşafurilor poate fi prevenită respectând temperatura de spălare de 30˚C.

În plus, trebuie să ştiţi că temperaturile foarte ridicate consumă mai multă electricitate şi sunt necesare doar în cazul în care cearşaful este foarte murdar.

Spălând un cearşaf colorat cu apă rece şi detergent în care se adaugă o ceşcuţă cu oţet, culoarea se va fixa mai bine şi nu se va mai decolora pe viitor.

Dacă ţesătura e uni, acelaşi rezultat îl veţi obţine şi prin înmuierea în apă cu oţet.

Pentru a avea un „look” fresh este bine ca pernele din puf să fie curăţate uscat, plapuma să o aerisiţi afară de câteva ori pe an şi să puneţi câteva picături de cerneală la ultima clătire a cearceafurilor

Cele mai citite

Red Bull plănuiește o schimbare majoră! Sergio Perez ar putea fi înlocuit de Franco Colapinto în 2025

Red Bull Racing ia în considerare o schimbare semnificativă în componența echipei sale de Formula 1, pregătindu-se să renunțe la pilotul Sergio Perez și...
00:01:58

VIDEO. Salvatorii caută printre dărâmături în orașul grav afectat de inundațiile din Spania

Membri ai Gărzii Civile din Spania caută persoane printre dărâmăturile caselor distruse de inundațiile severe din Letur, un oraș din sud-estul Spaniei, scrie AFP. Mai...

Bitcoin atinge aproape 73.000 de dolari pe piețele asiatice înaintea alegerilor din SUA

Bitcoin s-a tranzacționat aproape de 73.000 de dolari la începutul ședinței de tranzacționare din Asia, apropiindu-se de un maxim istoric, în contextul alegerilor prezidențiale...
Ultima oră
Pe aceeași temă