3.7 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSpecialStaţiune turistică în arie protejată

Staţiune turistică în arie protejată

O serie de „mahări” din Bihor au pus ochii pe terenuri valoroase din zona Padiş-Lazuri.

Mai mulţi investitori plănuiesc să dezvolte o staţiune de schi în regiunea Padiş-Lazuri, din Parcul Natural Apuseni, arie cu un regim special de protecţie, inclusă în programul european „Natura 2000″. Proiectul presupune construirea mai multor amenajări turistice, cu o capacitate însumată de 3.000 de locuri. Pe de altă parte, reprezentanţii mai multor asociaţii de mediu luptă împotriva acestui proiect şi atrag atenţia asupra impactului pe care o asemenea construcţie ar putea să îl aibă asupra peisajului, faunei, florei şi mediului din zona Padiş-Lazuri.

Schimb de terenuri „pentru binele fermierilor”

Mihai Togor, preşedintele Centrului Regional de Supraveghere Ecologică „Munţii Apuseni” din Oradea, a cerut ministrului Administraţiei şi Internelor suspendarea prefectului de Bihor, Gavrilă Ghilea, pe care l-a acuzat că este implicat personal în afacerea proiectului imobiliar. Togor a povestit că, în urmă cu cinci ani, Consiliul Local Lazuri, localitate aflată în apropierea Parcului Natural Apuseni, ar fi cedat mai multor firme şi persoane juridice un teren de 86 hectare, aflat în interiorul ariei protejate, în schimbul altor trei parcele mai mici, pe care le-a primit undeva în apropierea comunei. Reprezentanţii administraţiei locale au explicat, la acea vreme, că păşunatul pe Platoul Padiş, unde se află terenul de 86 hectare, se poate face doar trei luni pe an şi că schimbul de terenuri vine în ajutorul crescătorilor de vite, care astfel pot să meargă cu animalele mai aproape de localitate, pe o câmpie unde iarba creşte o perioadă mult mai lungă de timp, pentru că este mai cald.

Prefectul, direct interesat de viitorul proiectului

După ani de zile de împotrivire şi atacare a unor decizii şi acţiuni ale Consiliului Judeţean Bihor, a Prefecturii din judeţ şi a unora dintre consiliile locale ale localităţilor aflate în apropierea Parcului Natural Apuseni, Togor a ajuns şi în instanţă.

„Avem două procese la Tribunalul Cluj pentru suspendarea, respectiv anularea unei hotărâri de consiliu local din localitatea Budureasa, prin care s-a introdus în intravilan, din extravilan, suprafaţa staţiunii. Vom cere ministrului de Interne demiterea prefectului de Bihor, care a dat aviz de legalitate acestei hotărâri, pentru că era direct interesat”, a spus Togor, care a explicat că una dintre firmele care deţin parcele, pe terenul de 86 hectare, este Oviserga SRL, al cărei acţionar majoritar este prefectul de Bihor. Însă prefectul de Bihor, Gavrilă Ghilea, spune că este nevinovat şi că acuzele sunt nefondate.

Tun imobiliar

Prin trecerea terenului din extravilanul comunei Budureasa în intravilan, cineva a urmărit scoaterea lui de sub protecţia legii, prin care este considerat arie protejată, şi trecerea în zona de „dezvoltare durabilă”, astfel încât să poată obţine autorizaţiile de construire, spun ecologiştii.

„Atragem atenţia asupra unui tun imobiliar în derulare. Este clar că e tun imobiliar deoarece suprafaţa prevăzută pentru o staţiune de schi în Padiş-Lazuri, aflată în zonă de conservare specială în Parcul Natural Apuseni, este parcelată şi au loc tranzacţii cu terenuri”, a spus Togor.

Preşedintele organizaţiei ecologiste susţine că în această afacere mai sunt implicaţi şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ştefan Seremi, precum şi un fost director din cadrul Ministerului Mediului, Silviu Megan. Togor spune că implicarea reprezentanţilor autorităţilor publice în sprijinirea proiectului Padiş-Lazuri nu este doar părtinitoare, ci a produs până în acest moment şi acte care pot fi catalogate ca ilegalităţi, iar unul dintre scopuri a fost tărăgănarea aprobării planului de management al parcului. Planul acesta a fost realizat cu sprijinul unor consultanţi din Uniunea Europeană şi a fost finanţat prin fonduri PHARE. Actul a fost finalizat în iunie 2006, dar nu a fost adoptat nici până azi, ceea ce face mai uşoară eludarea unor prevederi care ar împiedica acest proiect imobiliar.

Investitorii

Principalul artizan al afacerii ar fi însă SC Compania de Turism, Hoteluri şi Restaurante Padiş SRL, în spatele căreia reprezentanţii asociaţiilor de mediu îl bănuiesc pe Viorel Popa, despre care spun că a fost cercetat penal, în calitatea sa de reprezentant al Cibela Group. Asociaţiile de mediu susţin că, dacă ar fi realizată, staţiunea de schi ar duce la distrugerea zonei Padiş-Lazuri, care este importantă nu doar pentru prezenţa reliefului de carst împădurit, dar şi a numeroase specii de plante şi animale protejate.

În apropierea zonei în care a fost proiectată staţiunea se află şi rezervaţia ştiinţifică „Molhaşurile – turbăriile de la Izbuce”, care este una dintre cele mai importante cinci zone de importanţă ştiinţifică din sud-estul Europei. Aici există 35 de tipuri de habitate protejate. Preşedintele Clubului Ecologic Transilvania (CET), Gabriel Părăuan, a explicat şi el că în Parcul Natural există mai multe specii de plante rare, dar şi animale şi păsări protejate, cum ar fi acvila. De asemenea, specificul de carst, adică de peşteri şi de grote, al terenului, erodat de izvoarele subterane şi de suprafaţă, face foarte dificilă captarea de apă, fără de care o staţiune turistică nu poate funcţiona. Părăuan a explicat că o asemenea infrastructură ar necesita lucrări de o asemenea amploare încât ar determina distrugerea iremediabilă a habitatelor din zonă.

Cele mai citite

Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu șeful CIA în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar...

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, sfidează protestatarii indignați de prăbușirea acoperișului unei gări

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat sâmbătă că nu va ceda în faţa protestelor care durează de mai bine de o lună în urma...
Ultima oră
Pe aceeași temă