Adriana, Bucureşti: Cât de mult ar trebui să ne îngrijorăm dacă cel mic (şase luni ) face febră ?Ce arată febra? Când apare? Cum stim dacă dăm doza corectă de antipiretic?
Orice copil puţin răcit riscă să facă febră, dar este bine să ştiţi că aceasta nu este periculoasă. Valorile care sunt îngrijorătoare pornesc de la 39, 5- 40 grade Celsius, însoţite de convulsii. Febra este un semnal că sistemul imunitar funcţionează bine, însă cei mai mulţi părinţi se sperie de asta. Pentru a preveni convulsiile, febra trebuie scăzută destul de rapid. Medicamentele care dau rezultate în astfel de situaţii sunt derivaţii de ibuprofen şi cei de paracetamol. Sunt şi siropuri şi supozitoare pentru scăderea febrei. De asemenea, vă ajută folosirea împachetărilor în prosop. Puneţi comprese pe toracele şi pe picioarele copilului până când febra scade.
Dacă febra se repetă trei zile la rând, este necesar să consultaţi medicul pediatru. Convulsiile pot aduce un prognostic prost şi este nevoie ca anumite medicamente, precum diazepamul, să fie administrate intrarectal. Asta poate face doar medicul, deoarece ştie doza potrivită. Unii copii suportă mai bine febra, alţii mai rău, dar la valori de 38 grade Celsius nu prea aveţi de ce să vă îngrijoraţi. Hidratarea cu ceaiuri, apă, supă e foarte importantă, iar dacă cel mic nu doreşte să se hrănească nu vă ambalaţi prea tare, este normal să reacţioneze aşa. Nu vă bazaţi pe antibiotice, deoarece ele nu scad febra. În privinţa dozelor de antipiretic pe care trebuie să le daţi copiilor este mai problematic, întrucât depinde şi de greutatea lor corporală, dar , în principiu, 2,5 ml/ 1 supozitor este doza orientativă rubrica pentru un copil sugar.
DR. ALIN STĂNESCU, pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului, din Bucureşti