5.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăSportKelemen: Autonomia, dezvoltarea regională şi regândirea regiunilor - principalele scopuri ale UDMR

Kelemen: Autonomia, dezvoltarea regională şi regândirea regiunilor – principalele scopuri ale UDMR

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a afirmat, joi, la Miercurea Ciuc, că „autonomia, dezvoltarea regională şi regândirea regiunilor de dezvoltare, proiectul legii minorităţilor naţionale şi dezvoltarea economică” sunt principalele scopuri ale programului politic al UDMR, informează Mediafax.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, candidat la preşedinţia UDMR, a participat, joi, la întâlnirea aleşilor din secuime, desfăşurată la sediul Consiliului Judeţean Harghita cu participarea a 14 dintre aleşi din Covasna şi Harghita printre care preşedinţii consiliilor judeţene Covasna şi Harghita, Tamas Sandor şi Borboly Csaba, primarii reşedinţelor Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, şi Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, senatorii Bokor Tibor (Covasna) şi Gyerko Laszlo (Harghita), deputatul Korodi Attila (Harghita), precum şi reprezentaţi ai organizaţiilor locale ale UDMR din cele două judeţe.

Principalele puncte pe ordinea de zi a întâlnirii au fost pregătirea Congresului UDMR şi schimbarea statutului Uniunii.

„A existat o solicitare din partea organizaţiilor din Harghita şi Covasna, dar a existat şi o intenţie a mea de a discuta despre Congres, despre pregătiri, despre modificarea statutului, programului UDMR, atât cu colegii din Ciuc, Gheorgheni, Odorhei, cât şi cu colegii din Covasna. Astăzi ( joi – n.r.) ne-am întâlnit să discutăm despre statut, forurile de conducere, program, echipă şi trebuie să vă spun că eu sunt pentru o schimbare raţională, eligibilă şi pentru asta am făcut propunerile privind modificarea statutului”, a declarat Kelemen Hunor.

În opinia acestuia, două principii deţin o importanţă majoră în viitoarea politică a UDMR, proporţionalitatea oganizaţiilor judeţene în forurile decizionale şi un echilibru în ceea ce priveşte prezenţa tuturor comunităţilor maghiare din Transilvania în forurile de decizie.

„Ţinutul Secuiesc – Harghita, Covasna şi Mureş – trebuie să aibă un rol important în conducerea şi structura UDMR, aşa cum şi Bihorul, Sălajul, Clujul, Satu Mare şi celelalte judeţe trebuie să fie prezente în forurile decizionale pe principiul proporţionalităţii. Pentru acest lucru avem făcute propuneri concrete, pentru modificarea statutului. Eu vreau să lucrez în echipă. În secuime există o echipă puternică, o echipă foarte bine pregătită din punct de vedere profesional şi o echipă care în următorii ani sigur va avea un cuvânt important de spus în ceea ce priveşte dezvoltarea regiunii şi activitatea UDMR”, a afirmat Kelemen Hunor.

În ceea ce priveşte politica sa de candidat la preşedinţia UDMR, Kelemen a spus că Uniunea trebuie să fie aproape de fiecare maghiar, „fiindcă altfel reprezentarea comunităţii maghiare va fi în pericol”.

„Pot să vă spun că important este ca interesele comunităţii maghiare să fie, în continuare reprezentate, susţinute, promovate de UDMR, de conducerea UDMR, atât la nivel local, cât şi la nivel parlamentar. Sunt câteva scopuri care au fost deja atinse pe care le vom scoate din program şi vom introduce altele – autonomia, dezvoltarea regională şi regândirea regiunilor de dezvoltare -prioritatea numărul unu – proiectul legii minorităţilor naţionale şi dezvoltarea economică, pentru că fără dezvoltare economică poţi să faci orice că nici individul, nici familia şi nici comunitatea nu vor trăi mai bine”, a declarat Kelemen.

Ideile promovate de ministrul Culturii au fost susţinute şi de preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, care a fost de părere că UDMR trebuie să creeze „un loc pe acest pămân unde nu este nimeni mai important(…) unde nu este nicio problemă mai importantă decât cea a secuilor”.

„Am constatat că oriunde ne ducem, la Budapesta, la Bucureşti sau chiar la Bruxelles, întotdeauna sunt oameni care primează în faţa secuilor şi întotdeauna sunt probleme de rezolvat, care sunt în faţa problemelor noastre. De aici am tras concluzia că trebuie să creăm un loc pe acest pămân unde nu este nimeni mai important decât noi, unde nu este nicio problemă mai importantă decât cea a secuilor. Şi această bucată de pământ trebuie să fie Ţinutul Secuiesc şi de trei ani, mai ales în administraţiile locale şi judeţene, am accentuat această problemă şi am arătat lumii şi la Bucureşti şi la Budapesta şi la Bruxelles, că există Ţinutul Secuiesc şi există problema Ţinutului Secuiesc. Desigur, am ajuns şi vom ajunge şi la Congresul UDMR unde avem posibilitatea ca problemele legate de Ţinutul Secuiesc să fie reprezentate, regăsite cât mai accentuat în structura şi în statutul Uniunii”, a declarat Tamas Sandor.

În ceea ce proveşte susţinerea pentru unul dintre candidaţii la preşedinţia UDMR, preşedintele CJ Covasna a spus: „Suntem aici pentru că îl susţinem personal pe Kelemen Hunor, pentru că în Covasna va fi decizie sâmbătă, dar personal cei care suntem de faţă susţinem această cauză a domnului ministru şi cele expuse de dânsul în ceea ce priveşte restructurarea statutului şi organizării UDMR”.

La rândul său, preşedintele organizaţiei teritoriale Ciuc a UDMR şi preşedinte al CJ Harghita, Borboly Csaba, a opinat că modificarea statutului Uniunii în direcţia apropierii de comunitate arată că Uniunea se află pe un drum bun.

„Noi, organizaţiile locale, judeţene, teritoriale, dar şi cei care lucrăm în administraţei credem că numai aşa putem să fim mai aproape de oameni, dacă deciziile sunt luate mai aproape de oameni. Kelemen Hunor ne sprijină în acest sens şi noi îl spijinim pe el, pentru că este un proiect politic care ne va ajuta ca şi după Congres, UDMR să fie puternică şi să fie o formaţiune serioasă”, a precizat Borboly.

Acesta a adăugat că în Harghita a fost făcut un sondaj de opinie care a relevat faptul că peste două treimi dintre alegători sprijină în continuare UDMR, rezultat care denotă, conform afirmaţiilor sale, că împreună pot merge mai departe şi „Congresul din februarie va fi un congres al păcii şi fiecare candidat va găsi un loc în cadrul Uniunii unde să fie de folos”.

La şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al UDMR, care s-a desfăşurat, în 11 decembrie 2010, la Palatul Culturii din Târgu Mureş, Marko Bela a anunţat că nu va mai candida pentru un nou mandat la şefia Uniunii.

În schimb, consilierul prezidenţial Eckstein Kovacs Peter şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor, şi-au anunţat candidaturile pentru preşedinţia UDMR.

Ulterior, liderul deputaţilor UDMR, Olosz Gergely, a anunţat oficial, miercuri, că va candida pentru preşedinţia Uniunii.

Cele mai citite

Economia României crește cu 1,1% în T3 2024 față de anul trecut, dar stagnează comparativ cu trimestrul anterior

Economia României a înregistrat o creștere de 1,1% în al treilea trimestru al anului 2024 comparativ cu aceeași perioadă din 2023, conform datelor publicate...

Diabetul atinge niveluri pandemice, afectând peste 800 de milioane de persoane la nivel global

Diabetul, o afecțiune care perturbă procesarea zahărului în organism, a devenit una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate la nivel mondial, cu o...

Noi decizii adoptate de Autoritatea de Supraveghere Financiară

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au fost anunțate, joi, în urma unei ședințe ce a avut loc cu o zi...
Ultima oră
Pe aceeași temă