2.5 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecialMăsuri de securitate sporite în Tunisia, pe fondul violenţelor soldate cu 66...

Măsuri de securitate sporite în Tunisia, pe fondul violenţelor soldate cu 66 de morţi

Capitala tunisiană era supravegheată joi de forţele speciale, după instituirea unor interdicţii pe timpul nopţii, când opt persoane au fost ucise, într-un cartier de periferie, potrivit unei ONG, care a anunţat un bilanţ de 66 de morţi în ţară, începând de la jumătatea lui decembrie, relatează AFP, citat de Mediafax.

Armata tunisiană s-a retras joi din capitală, unde a fost mobilizată cu 24 de ore înainte.
În ţară are loc o mişcare inedită de contestare a regimului, în ultima lună fiind ucise zeci de persoane. Preşedintele Federaţiei Internaţionale a Ligilor pentru Drepturile Omului (FIDH), Souhayr Belhassen, a denunţat joi, la Paris, „un masacru care continuă”, afirmând că se află în posesia unei liste cu numele a 66 de persoane ucise de la începutul tulburărilor, la jumătatea lui decembrie. Opt dintre acestea au fost ucise în noaptea de miercuri spre joi, la periferia capitalei, Tunis.

Până în prezent nu a fost publicat niciun bilanţ oficial asupra violenţelor în cartierele de periferie Ettadhamen şi Intilaka, în care trăiesc aproximativ 30.000 de locuitori, la aproximativ 15 kilometri de centrul oraşului Tunis. Violenţele au avut loc în pofida faptului că în capitală şi în împrejurimile acesteia au fost instituite interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii.

Restricţiile, decretate miercuri pentru o durată nelimitată, sunt primele măsuri de acest tip instituite în capitală, de la venirea la putere a actualului preşedinte, Zine El Abidine Ben Ali, în 1987.
„Am auzit tiruri toată noaptea, strigăte şi zgomote de spargere”, a declarat o infirmieră. Ea a adăugat că incidentele de la periferia capitalei au început miercuri după-amiaza, în timpul unui miting „care a degenerat, ulterior, în confruntări violente între forţele de securitate şi tineri”.

Locuitorii s-au declarat „uimiţi” de amploarea pagubelor. Mai multe magazine au fost jefuite, localuri municipale au fost avariate, au fost distruse staţii de autobuz, iar un autobuz a fost incendiat.
La Sfax (sud-est), un licean, în vârstă de 19 ani, Omar Haddad, a fost ucis miercuri „de tiruri ale poliţiei”, în timpul confruntărilor care au avut loc în acest oraş economic, a anunţat un martor, joi. Acesta a adăugat că, în acest oraş, violenţele au continuat pe timpul nopţii.

O elveţiană de origine tunisiană, angajată a unui spital, a fost, de asemenea, ucisă miercuri seara, în nordul ţării, a anunţat joi Ministerul helvetic al Afacerilor Externe.
În campusul universitar din capitală, mai mulţi profesori s-au adunat, joi, pentru a protesta faţă de „asasinarea”, cu o zi înainte, a unui profesor de informatică din cadrul Universităţii din Compiegne (nordul Franţei), Hatem Bettahar, cu dublă cetăţenie, franceză şi tunisiană, ucis de tiruri ale poliţiei, la Douz, în sud.

În capitală, vehicule blindate şi unităţi de intervenţie ale poliţiei le-au înlocuit pe cele ale armatei. Doar două vehicule militare, cu soldaţi înarmaţi, erau, în continuare, postate în faţa Ambasadei Franţei.
Vehicule pline cu membri ai forţelor de ordine staţionau pe străzile laterale care duc la bulevardul principal.

Mai multe sute de manifestanţi au fost dispersaţi, joi dimineaţa, cu grenade lacrimogene, în centru. Tineri adunaţi pe strada Roma, aflată aproape de Ambasada Franţei, au încercat să ajungă pe bulevardul Bourguiba, dar au fost împiedicaţi de forţele de ordine, care au utilizat grenade lacrimogene din abundenţă.

Anterior, în cafenelele deschise, unde terasele, de obicei aglomerate, erau goale, clienţii discutau despre ultimele confruntări de la periferie.
Pe drumul care conduce la palatul prezidenţial, la Cartagina, se puteau observa dispozitive consolidate de securitate, iar circulaţia automobilelor era interzisă.

Guvernul preşedintelui Ben Ali a încercat, miercuri, să liniştească situaţia, prin destituirea ministrului Afacerilor Interne şi anunţarea eliberării tuturor persoanelor arestate, cu „excepţia celor care sunt implicate în acte de vandalism”.
Ministerul Tineretului şi Sporturilor a anunţat joi amânarea tuturor competiţiilor sportive „programate în această săptămână”, din cauza protestelor.

Cele mai citite

Declarația de avere a lui Călin Georgescu: simplitate și transparență financiare

Călin Georgescu nu are datorii, iar veniturile sale provin exclusiv din activitatea didactică Potrivit declarației de avere, publicată pe site-ul BEC, Călin Georgescu arată tuturor...

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, mesaj de îngrijorare cu privire la ascensiunea lui Călin Georgescu

Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a transmis un mesaj de îngrijorare cu privire la ascensiunea lui Călin Georgescu în...

Fermierii cer credite pe termen lung, băncile promit creșterea finanțării în agricultură

Fermierii din România reclamă dificultăți în accesarea capitalului și solicită împrumuturi pe termen lung, de 20 până la 40 de ani, pentru a putea...
Ultima oră
Pe aceeași temă