Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere (ACMRR) din SRI a anunţat, joi, că nu consideră justificată hotărârea de a depune plângeri penale împotriva Guvernului şi a instituţiilor militare care au case de pensii în subordine, deoarece recalcularea pensiilor este în desfăşurare, potrivit Mediafax.
Un comunicat remis, joi, agenţiei MEDIAFAX, referitor la anunţul SCMD cu privire la hotărârea de a depune plângeri penale împotriva Guvernului României şi a conducătorilor celor trei instituţii militare care au în structură case de pensii, întrucât nu s-a respectat hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie referitoare la suspendarea HG 735/2010, precizează că, în opinia conducerii Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii, o asemenea acţiune nu se justifică în acest moment, întrucât procesul de recalculare a pensiilor este în desfăşurare.
Comunicatul este semnat de colonelul (r) Filip Teodorescu, preşedintele Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere (ACMRR) din SRI.
De asemenea, sursa citată face trimitere la un anunţ postat pe site-ul SRI.
SRI a anunţat la 6 ianuarie, referindu-se la pensiile militare, că „activitatea Serviciului Român de Informaţii este guvernată de principiul constituţional al legalităţii, respectiv al subordonării faţă de normele juridice ale dreptului pozitiv, sens în care instituţia respectă şi pune în executare hotărârile judecătoreşti, în limitele efectelor produse de acestea”.
Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, în Retragere şi în Rezervă va depune, joi, la Parchetul ICCJ, plângeri penale împotriva premierului, a miniştrilor Gabriel Oprea, Traian Igaş, a directorului SRI, George Maior, pentru nerespectarea legislaţiei şi a hotărârilor judecătoreşti privind pensiile.
Colonelul (r) Valeriu Pricină, vicepreşedintele Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Retragere şi în Rezervă (SCMD) a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că plângerile penale care urmează a fi transmise parchetului reclamă „neaplicarea hotărârilor judecătoreşti privind recalcularea pensiilor precum şi neaplicarea normelor statului de drept”.
SCMD invocă încălcarea Constituţiei, a legislaţiei europene, a dreptului la proprietate şi contestă poziţia oficială a Guvernului potrivit căreia hotărârile judecătoreşti care prevăd suspendarea hotărârii de guvern 735 sunt aplicabile numai reclamanţilor în dosar.
Valeriu Pricină a mai declarat că, de asemenea, SCMD pregăteşte iniţierea unui proces împotriva şefilor centrelor militare care au eliberat adeverinţele pe baza cărora au fost recalculate pensiile, deoarece acestea nu au fost emise de autorităţile competente, nu indică sursa veniturilor înscrise şi nu sunt semnate de organul financiar contabil.