Enciclopedia colaborativă online Wikipedia împlineşte, sâmbătă, 10 ani de la lansarea pe piaţă şi are planuri de extindere în India şi Brazilia, pentru a-şi atinge obiectivul de a avea un miliard de utilizatori, potrivit lui Sue Gardner, director executiv al companiei, citată de Reuters, anunţă Mediafax.
Gardner a declarat că enciclopedia online doreşte să îşi atingă obiectivele privind numărul de utilizatori în următorii cinci ani, fără să renunţe la statutul de organizaţie non-profit.
Potrivit reprezentanţilor platformei, Wikipedia are aproximativ 410 milioane de vizitatori unici în toată lumea, fiind al cincilea cel mai accesat site la nivel mondial.
Directorul executiv al Wikipedia a mai spus că nu doreşte să obţină profit din accesările enciclopediei. „Nu vorbim despre asta niciodată şi nu ne gândim la aşa ceva”, a mai spus Gardner.
Pentru moment, Wikipedia se mulţumeşte cu un buget operaţional de 20 de milioane pe an, obţinut, în mare parte, din donaţii. Cel mai important obiectiv al Wikipedia este, în prezent, atragerea de noi cititori.
Anul acesta, Wikipedia îşi va deschide un birou în India, sperând astfel să atragă cât mai mulţi utilizatori indieni, care să acceseze mai multe articole, atât în limba engleză, cât şi în diferitele dialecte indiene.
Printre cele 316 evenimente, din 104 ţări, care vor marca 10 ani de la lansarea Wikipedia, 60 sunt programate în India.
„Principalul nostru scop strategic este extinderea pe piaţa din India şi pe alte pieţe în curs de dezvoltare. Un număr foarte mare de oameni începe să aibă acces la internet, atât prin intermediul telefoanelor mobile, cât şi pe computer. Următoarea piaţă pe care o vizăm este, probabil, Brazilia”, a declarat Gardner.
În ceea ce priveşte China, Wikipedia preferă să aştepte până va avea garanţii serioase că diferitele sale conţinuturi nu vor fi cenzuate. Reprezentanţii Wikipedia au votat împotriva plasării unor servere în China, deoarece guvernul chinez a impus anumite limite în ceea ce priveşte materialele publicate.
„Am decis că nu vom colabora la propria noastră cenzură”, a mai spus directorul executiv al Wikipedia.
În 2009, lansarea Wikipedia a fost nominalizată printre cele zece momente care au marcat cel mai mult internetul în ultimii zece ani, într-un clasament stabilit în cadrul Webby Awards.