13.9 C
București
vineri, 25 octombrie 2024
AcasăSpecialMiza schimbării în UDMR

Miza schimbării în UDMR

UDMR a ajuns într-un moment de răscruce. Anunţul retragerii din postul de preşedinte al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România a vicepremierului Marko Bela a dus la apariţia unei adevărate crize de succesiune. Pentru prima dată în ultimii 18 ani, maghiarii ardeleni trebuie să îşi pună cu seriozitate problema alegerii unui nou lider. Pentru fotoliul care va fi lăsat liber de Marko Bela se vor înfrunta doi dintre cei mai cunoscuţi politicieni din UDMR. Pe de o parte, este vorba de ministrul Culturii, Hunor Kelemen, care a mai fost ales în posturi precum cele de vicepreşedinte executiv şi preşedinte executiv al UDMR. El are o afinitate politică creştin-democrată şi este reprezentant al secuilor. Hunor Kelemen este perceput drept succesorul „natural” al lui Marko Bela. De altfel, actualul preşedinte al UDMR a afirmat că „domnul Kelemen este capabil să conducă UDMR. Dar aceasta nu înseamnă că nu sunt şi alţii capabili”. Contracandidatul său este consilierul prezidenţial Peter Eckstein-Kovacs, preşedintele Cercului Liberal din UDMR. Acesta este perceput ca exponent al schimbării şi ca reprezentant al maghiarilor din afara Secuimii.  

Congresul UDMR din Oradea trebuie să decidă dacă maghiarii vor urma în continuare linia lui Marko Bela sau vor vota schimbarea.

Membrii conducerii UDMR se află în faţa celei mai grele alegeri din ultimii ani, în condiţiile în care retragerea actualului preşedinte, Marko Bela, a provocat o adevărată criză de succesiune. În prezent, sunt profilaţi doi candidaţi puternici. Pe de o parte, este vorba de Hunor Kelemen, ministrul Culturii, care doreşte să continue linia trasată de Marko Bela. Pe de altă parte, este actualul consilier prezidenţial pentru Minorităţile Naţionale, Peter Eckstein-Kovacs, care doreşte să schimbe linia politică a UDMR.

În planul al doilea, bătălia din UDMR este şi una ideologică. În timp ce Hunor Kelemen este adeptul unei linii de genul celei promovate de platforma ideologică numită Mişcarea Creştin-Democrată, care a dus UDMR în Partidul Popular European, Peter Eckstein-Kovacs este adeptul ideologiei liberale, iar prietenii săi politici sunt cei din Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Europeni.

În al treilea rând, disputa pare să fie şi una regională. În timp ce secuii au susţinut constant linia lui Marko Bela, continuată de Hunor Kelemen, Peter Eckstein-Kovacs mizează în special pe voturile maghiarilor din Crişana, Maramureş şi o serie de judeţe ale Transilvaniei cum ar fi Cluj şi Alba.

După 18 ani

În ianuarie anul acesta se împlinesc 18 ani de când Uniunea Democrată a Maghiarilor din România este condusă de preşedintele Marko Bela. Acesta a anunţat, pe 11 decembrie 2010, la Târgu Mureş, la şedinţa Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU), că a decis să nu mai candideze la următoarele alegeri, care vor avea loc anul acesta, pe 25 februarie, la Oradea. Până în prezent, şi-au depus candidatura Hunor Kelemen, care este susţinut de Marko Bela, şi Peter Eckstein-Kovacs, care are susţinerea Cercului Liberal al Uniunii, dar şi al filialei clujene. Neoficial, o serie de voci din UDMR vorbesc şi de o a treia candidatură, cea a liderului grupului parlamentar al UDMR din Camera Deputaţilor, Gergely Olosz.

Înaintea desfăşurării şedinţei CRU, membrii UDMR vorbeau de o eventuală candidatură a ministrului Mediului, Laszlo Borbely, care până la urmă a anunţat că nu are această intenţie, dar că îl susţine pe Kelemen.

Crescut pentru a fi preşedintele Uniunii

În cadrul UDMR există părerea că liderul Marko Bela îl pregăteşte pe Hunor Kelemen pentru a-i succede ca preşedinte al Uniunii. De altfel, anunţul candidaturii ministrului Culturii, Hunor Kelemen, la preşedinţia UDMR a fost făcut în aceeaşi ocazie în care Marko Bela a spus că nu mai candidează. La şedinţa CRU din decembrie. Recent, Marko Bela a şi afirmat că, într-adevăr, îl susţine pe mai tânărul său coleg pentru preluarea şefiei formaţiunii, deşi este de părere că pot fi şi alte persoane potrivite pentru această funcţie.

„Îl susţin pe Kelemen Hunor. Cred că este foarte potrivit şi este candidatul cel mai apropiat de mine. Dar acest lucru nu înseamnă că este singurul care poate să facă faţă, singurul care poate fi preşedintele UDMR”, a spus Marko Bela, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, pe 7 ianuarie.

Referitor la anumite reproşuri făcute de unii membri, potrivit cărora Kelemen ar fi fost prea apropiat de Marko, liderul UDMR a spus că acest lucru nu are cum să-i dăuneze candidatului, ci că, dimpotrivă ar fi un avantaj. Hunor Kelemen a intrat în politică în 1997, iar în guvernarea CDR a fost numit secretar de stat în Ministerul Culturii, funcţie pe care a ocupat-o până în 2000, după care a devenit deputat de Harghita, iar în prezent este şi ministru al Culturii. Hunor Kelemen, care înainte de 1997 a fost jurnalist la Radio Cluj, a mai fost ales în funcţia de preşedinte executiv al UDMR la Congresul de la Cluj, după ce timp de alţi câţiva ani a fost vicepreşedinte al UDMR. În această perioadă, în toate organizaţiile teritoriale ale UDMR au loc şedinţe de acordare a sprijinului pentru candidaţi, în vederea congresului din februarie. Organizaţiile din Sălaj şi Hunedoara au decis deja să-i acorde sprijinul lui Kelemen. De asemenea, există speculaţii potrivit cărora şi o serie de organizaţii din Secuime îl vor vota pe actualul ministru al Culturii, care este, de asemenea, secui. Adversarii lui Hunor Kelemen îi reproşează acestuia că riscă să devină o „marionetă” a actualului preşedinte al UDMR, vicepremierul Marko Bela.

Cine sunt susţinătorii lui Peter Eckstein-Kovacs

La ultima şedinţa a Consiliului Reprezentanţilor Judeţeni al UDMR Cluj, în luna decembrie, aceştia au decis sprijinirea, pentru funcţia de lider al Uniunii, a actualului consilier prezidenţial pe problemele minorităţilor, Peter Eckstein-Kovacs. Practic, postul lui Peter Eckstein-Kovacs ar fi echivalentul unui post de ministru. Acesta a ocupat, din primii ani ai anilor `90, timp de mai multe mandate, un fotoliu în Camera Deputaţilor şi apoi în Senat, a fost consilier local la Cluj-Napoca, iar din 2008 este consilierul preşedintelui Traian Băsescu.

Kelemen a afirmat chiar, cu privire la această poziţie pe care o ocupă Eckstein-Kovacs, că fostul senator clujean şi-ar fi găsit „o gazdă”. Aceasta este o aluzie la presupunerea că Peter Eckstein-Kovacs ar putea subordona UDMR lui Traian Băsescu, aşa cum spun adversarii săi politici. „Este o mică răutate. Eu nu mi-am găsit o gazdă. Dar dacă e vorba de gazdă, Kelemen, ca ministru în Guvern, îl are ca gazdă pe Boc, iar atunci eu l-as avea pe preşedintele Traian Băsescu”, a spus Peter Eckstein-Kovacs.

Acesta, care de profesie este avocat, ocupă de mulţi ani şi funcţia de preşedinte al Cercului Liberal a UDMR. În 2000 el a candidat pentru funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca.

Favorit – Hunor Kelemen

ministrul Culturii şi Patrimoniului cultural

afinitate ideologică creştin-democrată

maghiar din Ţinutul Secuiesc

ChallengerPeter Eckstein-Kovacs

consilier prezidenţial pentru minorităţile naţionale

afinitate ideologică liberală

maghiar din Cluj

Cele mai citite

Primele trupe nord-coreene au sosit în regiunea Kursk

Coreea de Nord a trimis aproape 12.000 de soldați în Rusia, inclusiv 500 de ofițeri și trei generali Primii soldați nord-coreeni care au participat alături...

Protest de amploare la Guvern. Silvicultorii vor schimbarea Legii pensiilor

Silvicultorii, polițiștii și feroviarii atrag atenția asupra condițiilor dificile de muncă din sectorul lor Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva va organiza vineri, 25 octombrie 2024,...

Coreea de Sud ar putea revizui interdicția de a furniza arme letale Ucrainei

Legea sud-coreeană interzice exportul de arme în zonele de conflict activ Președintele Yoon Suk Yeol a declarat că „Dacă Coreea de Nord trimite forțe speciale în războiul din Ucraina,...
Ultima oră
Pe aceeași temă