Ambasadorul Ungariei în România, Oskar Fuzes, a declarat, marţi, cu ocazia lansării preşedinţiei ungare a Uniunii Europene, că ţara vecină va face „tot posibilul” pentru ca România şi Bulgaria să fie primite în spaţiul Schengen în prima jumătate a anului.
Ungaria a preluat preşedinţia rotativă a UE de la 1 ianuarie.
„Dacă nu putem să lărgim spaţiului Schengen, ar fi un eşec. Dar nu pentru Ungaria sau România, ci pentru Europa. Sper sincer însă ca în timpul preşedinţiei ungare să se realizeze acest deziderat”, a transmis ambasadorul Oskar Fuzes, interpelat de romanialibera.ro.
Ungaria va reţine preşedinţia UE şase luni.
Prezent şi el la evenimentul găzduit de reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti, ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, a cerut din nou „corectitudine” şi ca „România să fie evaluată într-un mod just”.
„România a lucrat din greu pentru a securiza graniţele externe ale Uniunii Europene şi – aşa cum rapoartele de evaluare au confirmat până acum – este pregătită şă-şi însuşească statul de ţară membră a spaţiului Schengen”, a precizat ministrul Baconschi, care a ţinut să sublinieze că „admiterea României şi Bulgariei va aduce un plus cuantificabil de securitate pentru Uniunea Europeană”.
Convins în continuare că opoziţia declarată a Franţei şi Germaniei este „o chestiune de percepţie”, Teodor Baconschi a anunţat că diplomaţia şi mediul politic din România vor încerca, până la termenul din martie, să „conlucreze cu statele care şi-au exprimat rezerve”.
„Trebuie să vedem prin dialog politic bilateral ce aşteaptă Franţa şi Germania pentru ca această temporizare a prelungirii Schengen să fie cât mai scurtă. Avem nevoie să stabilim un orizont de timp, un calendar, aşa încât opinia publică din cele două ţări să fie convinsă că nu ne supraevaluăm capacităţile”, a mai spus ministrul de Exerne.
Pe 14 ianuarie, experţii grupului Cheval vor prezenta Consiliului European ultimul raport despre stadiul de pregătire al României şi Bulgariei în perspectiva aderării la spaţiul Schengen. Următorul pas: Comisia Europeană va adopta o recomandare către Consiliu şi Parlamentul European. În fine: în luna martie, va avea loc votul decisiv din Consiliu, care are nevoie de unanimitate pentru ca România şi Bulgaria să intre în Schengen.
„Nu mai suntem nou-veniţi”
Ministrul Teodor Baconschi a reiterat că România nu are planuri de admitere care să excludă Bulgaria şi şi-a exprimat dorinţa ca cele două ţări să intre în Schengen împreună.
„Trebuie să împărtăşim unitatea europeană, sentimentul solidarităţii şi ambiţia statelor care au intrat mai recent în UE de a nu mai fi tratate ca newcomers, de a nu mai fi văzute ca având alt statut numai prin simplu fapt că sunt nou-venite”, punctează Baconschi.
De altfel, preşedinţia ungară a Uniunii Europene consideră că anul 2011 va fi unul al Europei centrale şi de est. Această abordare face ca printre priorităţile preşedinţiei ţării vecine să se numere stabilirea unei Strategii Europene a Dunării, combaterea sărăciei de la nivel european şi incluziunea rromilor.