Serviciul rus pentru agricultură, Roselhoznadzor, a decis să înăsprească monitorizarea produselor alimentare de origine animală importate din Germania şi din alte ţări UE, relatează RIA Novosti, potrivit NewsIn.
Măsura intervine după descoperirea de niveluri periculoase de dioxină în astfel de produse şi în furajele pentru animale din Germania.
Roselhoznadzor a cerut informaţii oficiale privind anchetarea situaţiei şi privind măsurile luate pentru a asigura faptul că dioxina nu intră în alimentele destinate consumului uman. „În cazul în care nu vom primi aceste informaţii cât mai repede sau dacă analiza noastră privind procesul arată că măsurile luate de serviciul veterinar german pentru a elimina riscul dioxinelor în mâncare şi produse alimentare nu sunt adecvate pentru amploarea problemei, Roselhoznadzor îşi rezervă dreptul de a impune măsuri restrictive privind livrările de produse animale către Rusia din regiuni cu risc crescut”, au anunţat autorităţile.
Peste 4.700 de ferme germane au fost închise, după ce autorităţile au descoperit că o mare cantitate de furaje pentru animale sunt contaminate cu dioxină, o substanţă otrăvitoare.
Oficialii au subliniat, însă, că nivelul de dioxină nu reprezintă un risc pentru oameni şi că fermele au fost închise numai ca măsură de precauţie.
Majoritatea fermelor afectate sunt de porci şi se află în Saxonia Inferioară.
UE a avertizat că ouă de la ferme contaminate cu dioxină au fost importate în Marea Britanie şi folosite în produse destinate consumului uman. Ouăle au fost trimise în Olanda, pentru procesare, apoi în Marea Britanie, unde urmau să fie folosite, probabil, pentru diverse alimente, precum maioneza sau produsele de patiserie.
Dioxinele sunt reziduuri formate în special prin combustii, industriale sau naturale. Ele au fost catalogate drept substanţe cancerigene de către Organiuaţia Mondială a Sănătăţii.