-4 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialUngaria intră în colimatorul UE pentru legea presei

Ungaria intră în colimatorul UE pentru legea presei

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care se află astăzi în vizită în Ungaria, statul care deţine pentru şase luni preşedinţia Consiliului European, a declarat că va cere explicaţii Budapestei cu privire la controversata lege a presei. Premierul ungar, Viktor Orban, zice că Ungaria e „discriminată”.

Libertatea presei este „un principiu sacru, o valoare fundamentală„ în Uniunea Europeană şi acest lucru va fi reamintit vineri autorităţilor ungare, a afirmat preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, înaintea vizitei de astăzi de la Budapesta. „Comisia Europeană şi-a exprimat îndoieli cu privire la noua lege ungară şi voi discuta (acest subiect – n.n.) în timpul întâlnirii mele cu premierul Viktor Orban”, a precizat şeful executivului comunitar, citat de AFP.

Amenzi de 730.000 euro

Actul legislativ, denunţat în Ungaria – şi nu numai – de asociaţiile jurnaliştilor, de marile cotidiane şi de grupurile pentru apărarea drepturilor omului, prevede puteri extinse pentru noua autoritate de „reglementare„ în domeniu, denumită Consiliul Ungar al Presei – în realitate, o comisie de supraveghere formată exclusiv din membri Fidesz, partidul premierului Orban.

Pentru materiale de presă considerate de politicienii Fidesz din consiliu „jignitoare”, „dezechilibrate politic”, „cu informaţii parţiale” sau care „aduc atingere interesului public, ordinii publice sau moralei”, mass-media ungare riscă o amendă de până la 730.000 de euro. În acelaşi timp, ziariştii vor putea fi obligaţi să-şi dezvăluie sursele dacă informaţiile prezentate sunt calificate de acelaşi Consiliu drept „o ameniţare la securitatea naţională”.

Orban vede „discriminare” din partea Franţei şi Germaniei

Înaintea vizitei lui Barroso, premierul Orban, acuzat deseori de populism, a adoptat o poziţie dură. El a recunoscut că debutul preşedinţiei ungare a Consiliului European a fost unul „urât”, fără însă să accepte vreo contribuţie la această situaţie: „Am adoptat o lege despre care estimăm că este perfect în ordine şi toată lumea a criticat-o”.

După ce, la nivel oficial, Berlinul a denunţat legea, iar Parisul a deplâns „alterarea profundă a libertăţii presei”, Orban a ţinut să amintească corespondenţilor de presă străini că „principiul cel mai important în Europa este non-discriminarea”. „Aşadar, nu-mi pot imagina o situaţie în care se spune că un aspect al legii ungare trebuie schimbat, în timp ce legislaţiile privind media din alte ţări, Franţa, Germania, Danemarca, rămân neschimbate, deşi conţin acelaşi aspect”, a declarat Orban.

Un susţinător al Fidesz, la judecata consiliului

Între timp, la Budapesta, un mic partid de stânga a sesizat Consiliul Presei pentru „incitarea la ură” a jurnalistului Zsolt Bayer, un susţinător al lui Orban, cunoscut pentru editorialele cu tente xenofobe, antisemite şi antiromi. Stânga Verde îl acuză pe jurnalist (expulzat în 2004 din România pentru vederile sale extremiste) că în paginile Magyar Hirlap, a făcut elogiul masacrului comis în 1919 de miliţieni de extremă dreapta în pădurea Orgovany, în timpul Terorii Albe – campaniile violente declanşate de susţinătorii contraamiralului Horty împotriva comuniştilor. Victimele de la Orgovany erau susţinătorii Republicii Sovietice conduse de Bela Kun din martie până la 1 august 1919, când armata română pune capăt republicii comuniste.

În articol, Bayer îi compară pe criticii legii ungare a presei cu comuniştii lui Kun, regretă că „nu toţi au fost îngropaţi la Orgovany” şi alege să îi atace cu precădere pe criticii legii presei care au patronime evreieşti (Cohen, Cohn-Bendit, Schiff). Ziaristul britanic Nick Cohen este calificat de Bayer drept „excrement împuţit”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă