Un bărbat acuzat că a deturnat, în urmă cu peste 40 de ani, un avion către Cuba, care a revenit de bunăvoie în Statele Unite pentru a-şi vedea familia, a fost condamnat marţi la 15 ani de detenţie, fără posibilitatea de a fi eliberat anticipat, de un tribunal federal din New York, relatează AFP, potrivit Mediafax.
„Oamenii trebuie să respecte legea. Uneori, un verdict sever se impune”, a declarat judecătorul Alvin Hellerstein, determinându-le să plângă pe soţia şi fiica lui Luis Armando Pena Soltren, care abia a reuşit să îşi reţină lacrimile.
La auzirea verdictului, acest american cu părul alb şi purtând ochelari de vedere, care va împlini 68 de ani săptămâna viitoare, a cerut clemenţă din partea judecătorului, afirmând că regretă actul comis şi că s-a întors de bunăvoie în Statele Unite, pentru a se prezenta în faţa justiţiei din ţara sa.
El a declarat că, în 1968, nu a acţionat din motive politice, ci pentru voia neapărat să ajungă în Cuba, la tatăl său.
„Nu aveam experienţă, răbdare, maturitate. Aveam doar 26 de ani”, a spus el.
„În pofida remuşcărilor pe care le exprimaţi, mă întreb dacă regretaţi cu adevărat, atunci când sunteţi singur cu Dumnezeu”, a spus judecătorul Hellerstein.
După anunţarea sentinţei, gardienii l-au luat pe deţinut, împiedicându-l să îşi îmbrăţişeze rudele.
„Tati, te iubesc”, repeta fiica sa, în spaniolă şi engleză.
Judecătorul nici nu a vrut să audă şi a calificat deturnarea drept o „crimă teribilă”.
La 24 noiembrie 1968, la vârsta de 26 de ani, Pena Soltren s-a ambarcat, pe Aeroportul Kennedy din New York, la bordul zborului 281 al companiei Pan Am, care transporta 96 de pasageri şi şapte membri ai echipajului spre Puerto Rico.
El a luat cu asalt cabina piloţilor, împreună cu alţi doi bărbaţi, înarmaţi cu cuţite şi arme de foc, ordonând pilotului să deturneze avionul spre Havana.
Toţi pasagerii şi membrii echipajului au fost, ulterior, eliberaţi, şi au putut să se întoarcă fără dificultate în Statele Unite.
Pena Soltren, care a rămas în Cuba după deturnare, a organizat reîntoarcerea sa pe Aeroportul JFK, în octombrie 2009, împreună cu Biroul Federal de Investigaţii (FBI) şi Departamentul de Stat, pentru că voia să îşi revadă familia, mai ales soţia.
Avocatul său, James Neuman, a precizat că acesta a vrut să plece din Cuba şi să se întoarcă în Statele Unite încă din 1979, dar că a fost împiedicat.
Cei doi complici ai săi, arestaţi în 1975 şi 1976, au fost condamnaţi la 12 şi, respectiv, 15 ani de închisoare, dar au fost eliberaţi înainte de ispăşirea pedepsei. Un alt bărbat a fost achitat.
Această deturnare este doar unul dintre episoadele de acest fel din acea perioadă. În 1968, peste 30 de avioane au fost deturnate sau au existat tentative de a le deturna către Cuba. În acea zi de 24 noiembrie au avut loc două dintre aceste incidente.
Aceste avioane erau deturnate către insula comunistă de militanţi de extremă-stânga sau de criminali care încercau să fugă, mulţi dintre ei aflându-se, în continuare, în Cuba.