Văduva autorului atentatului sinucigaş de la Stockhlom, românca Mona Thwany, a declarat marţi seara că ea a postat pe YouTube o înregistrare audio a soţului său, la două zile după moartea acestuia, o publicare postumă care a relansat pista unor complici, relatează AFP, citat de Mediafax.
„Consideram dureros să povestesc totul iar şi iar. Naivă, eu credeam că oamenii vor să ştie de ce a făcut el asta şi am postat (înregistrarea) pe contul său YouTube”, a explicat Mona Thwany, care avea faţa acoperită de un văl, într-un interviu difuzat de televiziunea suedeză TV4.
Văduva lui Taimour Abdulwahad, suedezul de origine irakiană în vârstă de 29 de ani, ucis la 11 decembrie de detonarea explozibilului pe care îl transporta, a denunţat din nou actele soţului său şi a negat orice implicare.
„Condamn acţiunile sale şi condamn terorismul. Dacă aş fi ştiut ce va face l-aş fi oprit (…). Sunt o victimă şi eu”, a explicat în limba engleză tânăra, care locuia cu soţul şi cei trei copii ai lor la Luton, în Marea Britanie.
Cu puţin timp înainte de a muri, autorul atentatului a trimis unei agenţii de presă suedeze şi serviciilor de informaţii ale ţării scandinave – precum şi soţiei sale – un mesaj care conţinea un fişier audio, în care promitea „acţiuni” împotriva Suediei, pentru angajamentul său în Afganistan şi pentru sprijinul său faţă de Lars Vilks, autorul unei caricaturi care îl reprezintă pe profetul Mahomed cu trup de câine.
Mesajul complet nu a fost publicat oficial decât la 15 decembrie de anchetatori, dar o versiune completă în suedeză, arabă şi engleză a fost totuşi postată în contul Mona123Timo al lui Taimour Abdulwahab încă de pe 13 decembrie, înainte de a fi retrasă de pe site.
Conform anchetatorilor, un carnagiu a fost evitat în perioada cumpărăturilor de Crăciun pe strada Drottninggatan, o arteră comercială din centrul oraşului Stockholm, pentru că autorul atacului nu reuşea să acţioneze bomba, care a explodat probabil într-un moment greşit. Doar doi trecători au fost răniţi uşor de explozia maşinii atacatorului, la circa 300 de metri distanţă.
Partea principală a anchetei este de a stabili dacă acesta a acţionat singur sau dacă a avut complici. Nici serviciul suedez de informaţii (Sapo), nici procurorul responsabil de dosar nu au vrut să facă declaraţii.